Valmistelija
Pauliina Mäenpää, johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi
Perustelut
Taustaa
Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtion työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille ja kuntien muodostamille yhteistoiminta-alueille 1.1.2025. Satakunnan työllisyysalueen muodostavat yhteistoimintasopimuksella seuraavat kunnat: Harjavalta, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Siikainen ja Ulvila.
Porin kaupunki tulee toimimaan kuntalain (410/2015) 51 §:n mukaisena työllisyysalueen vastuukuntana. Valtiolta kunnille siirtyvät työ- ja elinkeinopalvelut tulevat osaksi Porin kaupungin organisaatiota. Tämä vaatii Porin kaupungin hallintosäännön muuttamista 1.1.2025 alkaen. Jotta kaupungille siirtyvät tehtävät voidaan suunnitellusti käynnistää, on hallintosääntöä kuitenkin muutettava jo ennen vuodenvaihdetta.
Satakunnan työllisyysalueen jaosto
Kuntalain 8 §:n 2 momentin mukaan tehtävien hoidosta järjestämisvastuussa oleva kunta (vastuukunta) vastaa järjestettävien palveluiden ja muiden toimenpiteiden yhdenvertaisesta saatavuudesta, tarpeen, määrän ja laadun määrittelemisestä, tuottamistavasta, tuottamisen valvonnasta ja viranomaiselle kuuluvan toimivallan käyttämisestä.
Palvelujen järjestämisestä vastaavana yhteisenä toimielimenä ja työllisyysalueen työvoimaviranomaisena tulee toimimaan Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristölautakunnan asettama jaosto, Satakunnan työllisyysalueen jaosto.
Yhteistoimintasopimuksen mukaan vastuukunta Porin kaupunki nimeää jaoston jäseniksi ja varajäseniksi edellä mainittuun lautakuntaan valitut jäsenet ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Kankaanpään ja Ulvilan kaupungit esittävät kumpikin jaostoon nimettäväksi kaksi (2) jäsentä ja näille henkilökohtaiset varajäsenet. Kukin muu sopijapuolena oleva kunta esittää toimielimeen nimettäväksi yhden (1) jäsenen ja tämän henkilökohtaisen varajäsenen. Jaoston puheenjohtajana toimii Porin kaupunkia edustavan lautakunnan puheenjohtaja. Jaostolla on kaksi (2) varapuheenjohtajaa (1. ja 2.), jotka valitaan Kankaanpään ja Ulvilan kaupunkien edustajista.
Jotta uusi, toimivaltainen toimielin voidaan asettaa, on Porin kaupungin hallintosääntöä muutettava. Hallintosääntöön valmisteltuja muutoksia on 3.4.2024 esitelty työllisyysalueen valmistelua ohjaavalle ja valvovalle seurantaryhmälle. Tarkoitus on, että elokuusta 2024 alkaen valmistelua tulee ohjaamaan ja valvomaan Satakunnan työllisyysalueen jaosto.
Satakunnan työllisyysalue osana kaupungin henkilöstöorganisaatiota
Porin kaupungin henkilöstöorganisaatiossa tuleva työllisyysalue sijoittuu elinvoima- ja ympäristötoimialalle. Tarkoitus on muuttaa toimialan Kasvupalvelut -yksikön nimi Kasvu- ja työllisyyspalvelut -yksiköksi. Yksikön päällikkö toimisi näin ollen myös Satakunnan työllisyysalueen johtajana.
Hallintosäännön muuttaminen
Porin kaupungin hallintosääntöön on 1.8.2024 alkaen valmisteltu seuraavat muutokset:
- 10 §: Satakunnan työllisyysalueen jaosto, asettaminen ja kokoonpano osaksi toimielinorganisaatiota (yhteistoimintasopimuksessa sovitulla tavalla).
- 29 § Elinvoima- ja ympäristölautakunnan tehtävät ja toimivalta -kohtaan lisätään Satakunnan työllisyysalueen jaosto ja sen tehtävät tulevana työvoimaviranomaisena ohjata ja valvoa Satakunnan työllisyysalueen valmistelua.
- 146 §:n mukaan ”Lautakuntien sekä niiden alaisten jaostojen esittelijänä toimii toimialajohtaja.” Tätä tulee muuttaa siten, että työllisyysalueen jaoston esittelijänä voi toimia edellä mainitun Kasvu- ja työllisyyspalvelut -yksikön päällikkö.
Sopijakuntien kuuleminen
Yhteistoimintasopimuksen mukaan yhteistä toimielintä koskevat keskeiset vastuukunnan hallintosäännön määräykset ovat yhteistoimintasopimuksen mukaisia. Mikäli hallintosääntöä näiltä osin muutetaan, varaa vastuukunta muille sopijapuolille mahdollisuuden tulla kuulluksi ennen muutosta.
Porin kaupunginhallitus on käsitellyt hallintosäännön muuttamista kokouksessaan 15.4.2024 § 172. Kaupunginhallitus on päättänyt varata Satakunnan työllisyysalueen muille sopijakunnille mahdollisuuden 6.5.2024 mennessä lausua hallintosääntöön 1.8.2024 voimaan tuleviksi valmistelluista muutoksista.
Harjavallan kaupunginhallitus (29.4.2024) ja Ulvilan kaupunginhallitus (6.5.2024) ovat todenneet, että niillä ei ole lausuttavaa Porin kaupungin hallintosäännön muuttamisesta edellä esitetyllä tavalla 1.8.2024 alkaen. Nakkilan kunnanhallitus on lausuntonaan (6.5.2024) todennut, että "Satakunnan työllisyysalueella tulee olemaan kolme erittäin haasteellista tehtävää, jotka ovat organisaation toimintatalouden tasapainoisena pitäminen ilman lisälaskutuksia kunnilta, pitkäaikaisemman työttömyyden aikaisempaakin tarmokkaampi vähentäminen sekä aktiivisen yhteyden muodostaminen kuntiin ja muihin elinkeinopoliittisiin toimijoihin. Kunnille on vaarassa tulla merkittäviä lisämenoja työttömyyden kustannuksiin osallistumisesta kahden vuoden siirtymäkauden jälkeen (jopa yli 50 euroa / asukas). Asian oikaisemiseen vaaditaan erittäin vahvaa panostusta myös TE-alueen vastuukunnalta ja asiaan tulisi erityisesti panostaa siirtymäaikana. Porin kaupungin ehdotuksessa Satakunnan työllisyysaluetta kuitenkin johdetaan siten, että johtajalla on muitakin merkittäviä tavoitteita Satakunnan työllisyysalueeseen kohdistuvien tavoitteiden lisäksi. Resurssien ja huomion jakamiseen tällä tavoin kytkeytyy riskejä työllisyysalueen strategisen johtamisen kannalta. Yhteistoimintasopimusta solmittaessa ratkaistuihin asioihin Nakkilan kunnalla ei ole huomautettavaa."
Satakunnan työllisyysalue ja hallintosäännön jatkovalmistelu
Satakunnan työllisyysalueen yhteistä toimielintä koskevat, 1.8.2024 voimaan tulevat hallintosäännön muutokset esitetään kaupunginvaltuuston 20.5.2024 hyväksyttäviksi. Hallintosääntöä on muutettava vielä toisen kerran loppuvuonna 2024, ennen 1.1.2025 tapahtuvaa palveluiden järjestämisvastuun siirtymistä Porin kaupungille.
Ehdotus
Esittelijä
Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi
Kaupunginhallitus päättää esittää, että kaupunginvaltuusto päättää muuttaa Porin kaupungin hallintosäännön määräyksiä edellä esitetyllä tavalla 1.8.2024 alkaen.
Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.