Valmistelija
Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi
Perustelut
Valtuutettu Heidi Sakari jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:
"Valtuustoaloite 27.2.2023
Ksylitoli-pastillin jakamista jatkettava Porin päiväkodeissa
Lasten suun terveydenhuoltoa voidaan tukea varhaiskasvatuksessa jaettavan Ksylitoli-pastillin avulla. Ksylitoli-tuotteiden käyttö päiväkodissa ehkäisee lasten suun terveyseroja ja auttaa lasta omaksumaan suun terveyttä edistäviä tekijöitä.
Kuntien tehtävänä hyvinvointialueille siirtymisen jälkeen on edelleen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Ksylitoli-pastillin merkitys lasten suunterveydelle on ennaltaehkäistä kariesbakteerin lisääntymistä ja hampaiden reikiintymistä ja edistää suunterveyttä.
Kaupunginhallitus on pyytänyt sivistyslautakunnalta lausuntoa valtuustoaloitteeseen "Ksylitoli-pastillin jakamista jatkettava Porin päiväkodeissa" 31.5.2023 mennessä.
Asia oli sivistyslautakunnan kokouksen 23.5.2023 esityslistalla. Esittelijä poisti asian listalta.
Ehdotus
Esittelijä
Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi
Sivistyslautakunta päättää antaa seuraavan lausunnon asiassa:
Porin perusturvan YTA on kustantanut usean vuoden ajan varhaiskasvatuksen lasten ksylitol-pastillit. Satakunnan Hyvinvointialueella on tehty päätös, että pastilleja ei enää hankita. Porin perusturvan johtavana ylihammaslääkärinä ja Satakunnan hyvinvointialueen suun terveydenhuollon koordinaattorina toiminut Katja Lepistö on lokakuussa 2022 viestinyt päätöksen perusteluista seuraavaa:
"Käypä-hoito –ohjeiden mukaan vaikuttavin keino estää hampaiden reikiintymistä on hampaiden harjaus vähintään kaksi kertaa päivässä fluoripitoisella hammastahnalla. Tämä suositus toteutuu Suomessa alle puolella pikkulapsista: 45 %:lla 2-vuotiaista, 39 %:lla 3-vuotiaista ja 41 %:lla 5-vuotiaista.
Ksylitol-pastilli ei korvaa hampaiden mekaanista puhdistusta eli harjausta. Se on melko tehoton, mikäli hampaiden pinta on plakin peitossa, pastillin teho kohdistuu vain uloimpaan plakkikerrokseen. Jos hampaan pinta on puhdas, on pastillinkin teho hyvä. Hampaiden puhdistus plakista on paras keino hoitaa suun hyvinvointia ja estää reikiintymistä (kariesta). Puhtaaseen hampaan pintaan ei synny kariesta.
Ksylitol-tuotteita pitäisi käyttää yhteensä suositusten mukaan yli 5 grammaa päivässä. Yksi pastilli päivässä ei riitä eikä tuo tarvittavaa suojaa, varsinkaan jos hampaiden harjaus ei suju. Ksylitol-pastilleja pitäisi saada 8-10 päivässä, jotta 5 grammaa päivässä toteutuu."
Kaupunkistrategiassa mainitaan, että lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi on meille erityisen tärkeää. Varhaiskasvatuksen tehtävänä on yhteistyössä neuvoloiden ja suun terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa muistuttaa eri tavoin niin lapsia kuin heidän vanhempiaankin hampaiden harjauksen tärkeydestä.
Myös ksylitoli ehkäisee tutkitusti hampaiden reikiintymistä. Ksylitoli on mukana Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksessa päiväkoti-ikäisille. Ksylitoli on osa terveellistä ruokavaliota ja siksi myös ksylitolin käyttämisen malli on tärkeä.
Sivistyslautakunta velvoittaa varhaiskasvatusyksikköä ryhtymään toimenpiteisiin, jotta varhaiskasvatuksen lapsille kaupungin varhaiskasvatuspalveluissa ja palvelusetelipäiväkodeissa voidaan taas syksystä 2023 tarjota päivittäiset kaksi ksylitol-pastillia.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.