Valmistelija
Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi
Perustelut
Valtuutettu Tuomas Koivisto (sd) on jättänyt seuraavan valtuustoaloitteen 20.9.2021
Puntaroivien kansalaispaneelien lisääminen Porin kaupungin osallistamisen keinovalikoimaan Kunnilla on tärkeä rooli demokratian kehittämisessä ja kansalaisten yhteiskunnallisen osallistumisen vahvistamisessa. Tämän tehtävän voinee arvioida saavan entistä suuremman painoarvon, kun kuntien tehtäväkenttä mullistuu hyvinvointialueuudistuksen myötä. Kuntalaisten osallistamisessa on hyvä käyttää mahdollisimman monipuolisia keinoja ja kokeilla rohkeasti erilaisia demokratiainnovaatioita. Yksi harkitsemisen arvoinen ja hyviä kokemuksia muualla tuottanut toimintamalli on puntaroivien kansalaispaneelien järjestäminen. On todettu, että perinteisiin vaikuttamisen ja osallistumisen mahdollisuuksiin tarttuvat usein pääasiassa ne, jotka ovat muutenkin aktiivisia. Puntaroivien kansalaispaneelien erityinen etu verrattuna moneen muuhun osallistamiskeinoon on se, että osallistujat valitaan satunnaisotannalla. Paneelien pienryhmäkeskusteluja ohjaavat tasa-arvoa ja tasapuolisuutta edistävät säännöt. Keskusteluissa keskeistä on toisten kuuntelu ja kunnioittaminen, omien näkemysten perustelu ja valmius mielipiteiden muuttamiseen. Esimerkiksi Turun kaupunki järjesti viime vuonna yhteistyössä Tampereen yliopiston ja Åbo Akademin kanssa puntaroivan kansalaispaneelin yleiskaavan uudistamisesta. Valtio-opin professorien Kimmo Grönlundin ja Kaisa Herneen mukaan (Turun Sanomat 17.1.2021) osallistujien tietämys liikennepolitiikasta vahvistui merkittävästi ja heidän mielipiteensä muuttuivat siten, että he alkoivat suosia kestäviä liikennemuotoja. Osallistujat olivat erittäin tyytyväisiä paneeliin ja halukkaita osallistumaan tulevaisuudessakin samantyyppisiin tilaisuuksiin. Esitän, että Porin kaupunki omaksuu puntaroivat kansalaispaneelit osaksi osallistamisen keinovalikoimaansa ja selvittää, millaisten päätösasioiden valmistelun tukena niitä olisi tarkoituksenmukaisinta käyttää.
Teknisen lautakunnan lausunto
Tekninen toimiala on tutustunut aloitteessa esitettyyn puntaroivan kansalaispaneelin toimintamalliin, josta löytyy varsin kattavasti materiaalia mm. Sitralta. Puntaroivissa kansalaispaneeleissa edustava otos tavallisia ihmisiä perehtyy ja käy toisia kunnioittavaa keskustelua monimutkaisista poliittisista kysymyksistä. Toistaiseksi paneeleilla on haettu ratkaisuja etenkin ympäristöön, kaupunkisuunnitteluun ja terveyteen liittyvissä kysymyksissä.
Kansalaispaneelin aiheena voi olla mikä tahansa yhteiskunnallinen kysymys. Tärkeää on kuitenkin valita aihe, joka koskettaa merkittävää osaa väestöstä ja sen ytimessä on laajasti tunnistettu, yhteinen ongelma. Aihe saa ja sen pitääkin jakaa mielipiteitä. Puntaroivalla keskustelulla voidaan löytää ratkaisuja, jotka kaikki voivat hyväksyä vastakkaisista lähtöasenteista ja intresseistä huolimatta. Olennaista aiheen muotoilussa on kytkeminen päätöksentekoon. Kansalaispaneelilla tulee olla selkeä ja vaikuttava rooli valmistelu- tai päätöksentekoprosessissa.
Sitran mukaan kansalaispaneelin käsiteltäviksi ei kannata valita puhtaan teknisiä tai suppeaa erikoisosaamista vaativia kysymyksiä. Perinteisesti on lisäksi ajateltu, että kansalaispaneelit eivät sovellu nopeaa reagointia vaativiin kysymyksiin, osallistujarekrytoinnin ja perehdytykseen vaadittavan ajan takia.
Edelleen Sitran mukaan yleisimmiksi aiheiksi nousevat kaupunkisuunnitteluun, terveyteen ja ympäristöön liittyvät kysymykset. Kaupunkisuunnittelun kysymykset ovat hyvin vahvasti läsnä kansalaisten arjessa. Niiden yhteydessä kansalaispaneeli voi sekä tuoda yhteistä ymmärrystä rakennettua ympäristöä eri tavoin käyttävien ryhmien välille, että laajentaa päätöksenteon tietopohjaa kansalaisten arkikokemuksilla ja tarpeilla.
Tekninen toimiala on osallistanut suoraan ja osallistanut yhdessä muiden kaupungin toimijoiden kanssa kuntalaisia laajasti eri hankkeiden yhteydessä. Esimerkkinä voidaan mainita mm. liikuntapaikkaselvityksen laadinta ja Isomäen alueen kehittäminen. Tekninen toimiala on myös osallistunut palvelualueilla järjestettäviin asukasiltoihin. Aloitteessa esitetyn kaltaisten tilaisuuksien järjestämistä voitaisiin pohtia osana näitä asukasiltoja, kuten sivistyslautakuntakin omassa vastauksessaan esittää.
Teknisen toimialan asiat ovat usein teknisiä ja niin sanotut yleissuunitelmat ovat jo hyväksyttynä. Teknisen toimialan osalta puntaroivien kansalaispaneelien hyödyntäminen sopisi parhaiten yleissuunnitelmien yhteyteen, jossa asioiden valmistelu on yleisemmällä tasolla ja valmistelu on silloin myös laajemmin kaupungin eri toimialojen vartuulla.
Tekninen lautakunta näkee muiden lautakuntien tapaan, että puntaroivien kansalaispaneelien toimintamallin käyttöönottoa kannattaa edistää ja selvittää, millaisiin päätösasioihin se soveltuu osallistamismenetelmäksi parhaiten Porin kaupungissa.
Ehdotus
Esittelijä
Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi
Tekninen lautakunta päättää antaa edellä mainitun vastauksen valtuustoaloitteseen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.