Sivistyslautakunta, kokous 8.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 274 Liisantorin ja Isomäen tekojääratojen käyttö

PRIDno-2021-5371

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Petteri Lahti, yksikön päällikkö, liikunta- ja nuorisoyksikkö, petteri.lahti@pori.fi

Perustelut

Liisantorin tekojää otettiin käyttöön tammikuussa 2020. Tekojää on ollut käytössä kahden talven ajan. Käyttäjiltä on saatu kummankin talven ajan runsaasti palautetta kiekkojen ja mailojen käytöstä Liisantorilla. Saadun palautteen perusteella päädyttiin kieltämään kiekkojen käyttö Liisantorin tekojäällä jo parin viikon käytön jälkeen. Kiekot aiheuttivat saadun käyttäjäpalautteen mukaan toistuvia vaaratilanteita luistelijoille sekä vaurioittivat kentän huoltorakennuksen ovea. Kiekot ovat lennelleet myös kenttää ympäröivän aidan yli ja läpi, ohi ajavan liikenteen joukkoon. Luistelukausi 2020-2021 käynnistettiin kiekkokiellolla, mutta jo ensimmäisen viikon aikana saatiin runsaasti palautetta kiekkojen käytöstä sekä vauhdikkaasta pelaamisesta. Saadun palautteen myötä päätettiin kysyä jääratojen käyttäjien mielipiteitä mailojen käytöstä Liisantorilla. 10.-16.12.2020 avoinna olleeseen kyselyyn saatiin yhteensä 844 vastausta. Näistä vastauksista 382 (45,3%) vastasi kyllä kysymykseen "Pitäisikö Liisantorin tekojään olla kokonaan mailaton?" (ei-vastauksia 289, eli 34,2%).

Vastaajista 140 (16,6%) oli sitä mieltä, että mailaton ja mailallinen käyttö tulisi erottaa toisistaan. Mahdollisia tapoja tähän olisi joko erilliset alueet mailattomalle ja mailalliselle käytölle tai erilliset ajat mailattomalle ja mailalliselle käytölle. Kummassakin edellä mainituista toteuttamistavoista on omat hankaluutensa. Liisantori on miehittämätön ja valvomaton lähiliikuntapaikka, jonka luonteeseen ei kuulu kellonajoilla määritetyt vuorot. Erillisten mailattomien ja mailallisten vuorojen noudattamisen valvonta olisi käytännössä mahdotonta, sillä kenttähenkilökunnalla on työvuoron aikana hoitotehtäviä myös muilla alueilla. Erillisten alueiden kohdalla ongelmaksi muodostuu se, että alueita erottavan tilanjakajan tulisi olla sellainen, että mailallinen toiminta sekä pelivälineet (pallot, kiekot ovat Liisantorilla edelleen kiellettyjä) pysyvät mailallisella puolella. Rakenteiden tulisi olla kuitenkin sellaiset, että ne ovat siirrettävissä helposti kolmesti päivässä tapahtuvan jäänhoidon tieltä ja hoidon jälkeen takaisin. Kiekkojen käyttökiellon valvominen on myös käytännössä mahdotonta, vaikka kiekkojen käyttö on ollut Liisantorilla kiellettyä jo tammikuusta 2020 lähtien. Palautetta lentelevistä kiekoista ja kiekkojen käytöstä on tullut Liisantorilta kuitenkin edelleen kiellon jälkeenkin.     

Liisantoria kaavailtiin jo suunnitteluvaiheessa kokonaan mailattomaksi luistelualueeksi. Ajatuksena oli toteuttaa rauhallinen luistelualue keskelle kaupunkia, mailallisen luistelun keskittyessä urheilukeskuksen tekojään yleisövuoroille, tekojääkaukaloon sekä jäädytettäville luistelualueille eri puolilla kaupunkia. Tekojääradan yleisöluisteluvuorot ovat valvottuja, Liisantorin tekojää on valvomaton.

Tekojääradan yleisöluisteluajat ovat tekojääradan auettua seuraavat:

ma klo 16:00-17:30
ti klo 16:00-17:30
to klo 20:00-22:00
pe klo 16:00-17:30
la klo 8:00-11:00
su klo 15:00-16:30 mailaton yleisövuoro, klo 17:00-19:00 mailallinen yleisövuoro (jäänhoito klo 16:30-17:00). 

Yleisövuoroilla voi luistella ilman mailaa tai mailan kanssa (poikkeuksena sunnuntai, jolloin erilliset vuorot). Tekojääradan valvotun yleisöluisteluvuoron pääsymaksu on 2 euroa. Tekojääkaukalon yleisöluisteluvuorot ovat valvomattomia ja maksuttomia. 

Tekojääkaukalosta on varattu yleisöluisteluvuorot lauantaisin klo 8:30-10:30, 14:00-16:00 ja 19:00-21:30. Muina aikoina kaukalossa voi luistella, kun siellä ei ole vuoroja.

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää, että Liisantorin tekojää on turvallisuussyistä tarkoitettu ainoastaan mailattomaan luisteluun, Liisantorin luistelualueen alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti. 

Esittelijä muutti päätösehdotustaan seuraavasti: Sivistyslautakunta päättää, että Liisantorin tekojää avataan mailattomaan luisteluun, mutta samanaikaisesti ryhdytään selvittämään alueen jakoa mailallisiin ja mailattomiin alueisiin teknisen toimialan kanssa.

Päätös

Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Esittelijä muutti päätösehdotustaan seuraavasti: Sivistyslautakunta päättää, että Liisantorin tekojää avataan mailattomaan luisteluun, mutta samanaikaisesti ryhdytään selvittämään alueen jakoa mailallisiin ja mailattomiin alueisiin teknisen toimialan kanssa.

Valmistelija

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Perustelut

Sivistyslautakunnassa on keskusteltu kuluneen talven aikana Liisantorin tekojään käyttämisestä. On pohdittu ja selvitetty mailojen käyttöä ja mailattomuutta. Vaihtelevien sääolosuhteiden ansiosta Porin tekojääradat ovat aktiivisessa käytössä. Jäällä ovat olleet niin luistelijat kuin mailoilla pelaavat. Jääaluetta ei ole jaettu käyttäjien kesken luistelu- ja pelialueeksi, mistä on aiheutunut vaaratilanteita ja lieviä loukkaantumisia. Viime talvena (2020-2021) voitiin alueella käyttää koronatilanteesta johtuen muun muassa kiinni olevien uimahallien työntekijöitä jääalueen valvojina. Valvojia tarvitaan useita, koska jäätä käytetään viikon jokaisena päivänä aamusta iltaan. Valvojia tarvitaan turvallisuuden takaamiseksi, koska kaikki eivät noudata sääntöjä, joilla luistelualuetta on jaettu peli- ja luistelualueiksi tai luistelualueen käyttöaikoja on jaettu mailallisille ja mailattomille.

Jään turvallisuuden lisäämiseksi on myös selvitetty alueen jakamista alueen poikki vedettävällä verkolla. Verkon asentamista ei ole pidetty toteutettavana vaihtoehtona, koska sekin edellyttää valvontaa, jolla varmistetaan mailojen käyttö vain rajatulla alueella. Lisäksi ongelmaksi nousee jään hoitaminen, koska vesi- ja lumisade valuttavat verkon kohdalle vettä ja lunta, joka jäätyy siihen kinokseksi, koska kentän alla oleva jäähdytyskoneisto pitää jään pinnan kylmänä. Näin jään koneellinen hoito vaikeutuu tai estyy kokonaan.

Joulu- ja tammikuun ajaksi on sovittu, että Liisantorin tekojäärata on käytössä vain mailattomille luistelijoille ja vastaavasti Isomäen tekojäärata on käytössä tammikuun loppuun maksutta mailojen käyttäjille. Saadun yleisöpalautteen perusteella valtaosa käyttäjistä on ollut tyytyväinen tähän kokeiluun. Koulujen taholta on tullut toiveita, että Liisantorilla voitaisiin käyttää mailoja koulujen liikuntatunneilla, jolloin mailojen käyttö on ohjattua ja näin voidaan huolehtia ja vastata jäällä olevien turvallisuudesta.

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää, että

  • Liisantorin tekojääradalla mailojen käyttö ei ole sallittua muuta kuin koulujen ohjatuilla oppitunneilla.
  • Isomäen tekojääradalla mailojen käyttö on mahdollista ja maksuttomuutta vapaa-ajan luistelijoille jatketaan toistaiseksi.

Päätös

Äänin 5-8 lautakunta hyväksyi muutosehdotuksen.

Kokouskäsittely

Henna Kyhä teki Julia Liljegrenin kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: Liisantorilla pilotoidaan erillisiä aikoja mailattomille ja mailallisille seuraavaan sivistyslautakunnan kokoukseen asti, jonka jälkeen arvioidaan tilanne seuraavassa sivistyslautakunnassa.  Lisäksi mailojen käyttö ohjatuille oppitunneille mahdollinen.

Asiassa suoritettiin äänestys:

JAA: pohjaehdotus

EI: Henna Kyhän tekemä ja Julia Liljegrenin kannattama muutosehdotus: Liisantorilla pilotoidaan erillisiä aikoja mailattomille ja mailallisille seuraavaan sivistyslautakunnan kokoukseen asti, jonka jälkeen arvioidaan tilanne seuraavassa sivistyslautakunnassa.  Lisäksi mailojen käyttö ohjatuille oppitunneille mahdollinen.

Äänestyksessä annettiin JAA-ääniä 5 ja EI-ääniä 8. Ei tyhjiä.

Valmistelija

  • Petteri Lahti, yksikön päällikkö, liikunta- ja nuorisoyksikkö, petteri.lahti@pori.fi

Perustelut

Liisantorin tekojään mailallista ja mailatonta käyttöä käsiteltiin talven 2021-2022 aikana kahteen otteen sivistyslautakunnassa § 249/23.11.2021 sekä § 7/18.1.2022. Asian käsittely on nähtävissä historiatiedoissa.

Liisantorin käytöstä toteutettiin käyttäjäkysely ajalla 23.2.-18.4.2022. Kyselyyn saatiin yhteensä 254 vastausta. Kyselyn vastaukset osoittivat, vuoden 2020 joulukuussa toteutetun käyttäjäkyselyn tapaan, että vastaukset mailojen käytöstä ja mailattomuudesta jakautuvat selvästi kahtia, sekä mailattomuuden puolustajiin että vastustajiin. Vastaajista 64% oli sitä mieltä, että Liisantorin ei tulisi olla kokonaan mailaton. Mailattomuuden kannalla vastaajista oli 34%, "en osaa sanoa" -vastausten osuus 2%.    

Alkuvuoden 2022 aikana Liisantorilla kokeiltiin erillisiä mailallisille ja mailattomille käyttäjille kohdennettuja vuoroja. Liisantori on miehittämätön ja valvomaton tekojää, joten erillisten vuorojen käytön valvomiseen ei ole mahdollisuutta. Kevään 2022 kyselyn vastaajista 41% kannatti erillisten mailallisten ja mailattomien vuorojen jatkamista. Erillisten vuorojen vastustajia vastaajista oli 53%, "en osaa sanoa" -vastausten osuus 6%.   

Koronasulkujen aikaan talvella 2020-2021 Liisantorin luistelualue jaettiin erillisiin mailattomiin ja mailallisiin alueisiin. Suljettuna olleiden uimahallien uimavalvojat olivat Liisantorilla valvomassa tekojään käyttöä ja erillisistä alueista saatiin positiivista palautetta, erityisesti mailattomilta luistelijoilta ja lapsiperheiltä. Kevään kyselyssä erillisiä mailattomien ja mailallisten luistelijoiden alueita kannatti 43% vastaajista. Erillisiä alueita vastusti 50% vastaajista, "en osaa sanoa" -vastausten osuus 7%.

Keväällä toteutetun kyselyn vastaajista 48% piti erillisiä mailattomia ja mailallisia alueita parhaana tapana toteuttaa Liisantorin mailallinen käyttö. Erillisten mailallisten ja mailattomien vuorojen kannalla oli 33% vastaajista. Vastaajista 19% näki, että Liisantorin mailallista ja mailatonta käyttöä ei ole tarpeen erotella.   

Alkuvuodesta 2022 kokeiltiin myös tekojääradan yleisövuorojen maksuttomuutta Liisantorin mailallisen luistelijoiden ohjautumiseksi tekojääradalle. Kevään kyselyssä kysyttiin myös vastaajien näkemystä tekojääradan yleisövuorojen maksuttomuuteen. Vastaajista 81% kannatti tekojääradan yleisövuorojen maksuttomuutta. Maksuttomuutta vastustaneiden vastaajien osuus oli 6% ja "en osaa sanoa" -vastauksia oli 13%.

Liisantorin jääalueen jakamista mailalliseen ja mailattomaan alueeseen on selvitetty teknisen toimialan liikuntapaikkayksikön kanssa. Jaon toteuttamiseksi kiinteillä ratkaisuilla ei ole löytynyt kentän hoidon ja jään ylläpidon kannalta sopivia ratkaisuja, joten aluejako on yksinkertaisinta toteuttaa mailallisen ja mailattoman alueen osoittamin kyltein. Luistelijoiden turvallisuuden varmistamiseksi Liisantorin käyttäjien edellytetään noudattavan aluejakoa. Koulujen liikuntatuntien osalta koko luistelualuetta voidaan opettajan valvonnassa käyttää tarvittaessa mailalliseen käyttöön.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää, että Liisantorin tekojää jaetaan erillisiin mailattomiin ja mailallisiin alueisiin, jotka merkitään alueet erottavin kyltein. Luistelijoiden turvallisuuden varmistamiseksi Liisantorin käyttäjien edellytetään noudattavan aluejakoa. Koulujen liikuntatuntien osalta koko luistelualuetta voidaan opettajan valvonnassa käyttää tarvittaessa mailalliseen käyttöön. Sivistyslautakunta päättää myös, että tekojääradan yleisövuorot jatkuvat maksuttomina. Yleisövuorojen hinnoittelu päivitetään Liikunta- ja nuorisoyksikön Maksut ja vuokrat -hinnastoon ja maksuttomuus astuu voimaan heti tekojääradan yleisövuorojen käynnistyessä.   

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Merkitään, että Nelly Pitkänen poistui kokouksesta tämän asiakohdan käsittelyn aikana kello 17.55.

Tiedoksi

Timo Lehtimäki/TEK/Liikuntapaikat, Jani Rantanen/TEK/Liikuntapaikat, Seppo Myllykoski/TEK/Liikuntapaikat, Markku Koppelomäki, TIlavaraus, Viestintä, Pia Blom