Perustelut
Porin kaupunki vuokrasi vuonna 2023 peltoa maatalouskäyttöön noin 1.376 hehtaaria ja saa siitä vuokratuloa noin 552.286 euroa. Peltopalstojen vuokratulojen keskiarvo on noin 409 €/ha. Vapaiden peltopalstojen tarjouskilpailun perusteella vuokrattiin peltoa noin 68 hehtaaria ja korkeimpien annettujen tarjousten keskiarvo oli noin 482 €/ha. Kaupungin vuokralle annettu peltoala käsitti vuonna 2023 yhteensä 308 palstaa, joista 105 palstan, yhteensä noin 555 hehtaarin vuokrakausi päättyy 31.12.2023.
Peltovuokrasopimuksissa on ehto, jonka mukaan sopimuskauden päättyessä vanhalla vuokralaisella on oikeus saada alue uudelleen vuokralle, jos se luovutetaan edelleen maatalouskäyttöön ja jos hän hyväksyy teknisen lautakunnan päättämän vuokran määrän ja muut vuokraehdot. Periaatteena on ollut, että vuokra on kiinteä koko sopimuskauden ajan. Peltovuokrasopimuksissa käytetään maataloushallinnon hyväksymiä peltolohkokohtaisia viljelypinta-aloja, millä menettelyllä helpotetaan sopimusosapuolten asiointia maaseutuhallinnon kanssa. Lisäksi infrajohtaminen kartoittaa vuoden 2024 rakennuskohteiden ja tonttien luovutusten sekä lähivuosien kaavoituskohteiden vaikutukset vuokrasopimuksiin, mistä johtuen palstojen vuokra-ajat vaihtelevat 1-5 vuoden välillä ja joidenkin palstojen vuokra-aloihin aiheutuu tilapäisiä tai pysyviä muutoksia.
Uusittavien peltovuokrasopimusten vuokrahintatasoa arvioitaessa on perinteisesti seurattu maatalouden tuottajahintaindeksin (2000=100, pois lukien turkikset) ja kuluttajahintaindeksin kehitystä sekä viime vuosina niiden ohella myös maatalouden tuotantokustannusten kehitystä. Maatalouden tuottajahintaindeksi ja tuotantovälineiden ostohintaindeksi vaihtelivat vuosina 2007-2014, jonka jälkeen indeksien muutokset olivat vuoteen 2021 asti maltillisia. Vuosien 2021-2022 aikana molemmat indeksit nousivat erittäin voimakkaasti kääntyen laskuun vuosien 2022-2023 vaihteesta alkaen. Oheinen indeksivertailukaavio osoittaa, että tuottajahinnat ovat viimeisimmällä pisteluvulla 173,1 noin 73 % korkeammalla tasolla kuin vuonna 2000, kun taas maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat ovat pisteluvulla 197,7 jopa noin 98 % korkeammalla tasolla. Kuluttajahintaindeksin pisteluku 143,97 yhteensä noin 44 %:n kasvulla osoittaa kuluttajahintojen edellisen kalenterivuoden keskiarvon, joten kuluvan vuoden inflaatio näkyy vertailussa viiveellä. Peltovuokrien vuokrakorotuksia on vastaavana aikana tehty kahdesti, yhteensä 22 %, viimeisimmän vuokrakorotuksen (8 %) tultua voimaan vuodesta 2013 alkaen.
Infrajohtaminen on perinteiseen tapaan keskustellut 4.12.2023 Porin seudun vuokraviljelijäyhdistyksen ja Porin alueen MTK:n paikallisyhdistysten edustajien kanssa kuluneesta kasvukaudesta ja peltovuokrauksiin vaikuttavista ajankohtaisista tekijöistä. Kuten valtakunnallisestikin on uutisoitu, vuoden 2023 kasvukausi oli sääolosuhteiltaan vaikea erityisesti sadonkorjuuaikaan. Kuluneen kasvukauden satomäärät ja erityisesti viljan laatu ovat tavanomaista heikompia. Sadonkorjuuajan runsaista sateista johtuen osa sadosta on jäänyt korjaamatta, ja osa viljoista sisältää hometoksiineja, jonka vuoksi ovat hyödynnettävissä ainoastaan polttokelpoiseksi energiaksi. Tällöin viljelijä on joutunut maksamaan peltovuokran lisäksi tavanomaiset tuotantokustannukset, mutta sadon tuotto jää saamatta. Tuotantokustannukset kohosivat parin edeltävän vuoden aikana erittäin koviksi erityisesti energian, polttoaineen ja lannoitteiden osalta, ja vaikka tilanne on sittemmin jonkin verran parantunut, ovat edelleen korkealla. Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Pellervon taloustutkimuksen (PTT) ennusteiden mukaan maatalouden kannattavuus heikkenee viime vuodesta. Maataloustuotannon taloushaasteet siis jatkuvat edelleen ja vallitseva maailmantilanne lisää epävarmuutta. Lisäksi maatalouden vuonna 2023 alkanut uusi ohjelmakausi on aiheuttanut maatiloille merkittävän maataloustukitason laskun, joiden maatilakohtaiset taloudelliset kokonaisvaikutukset konkretisoituvat viiveellä. Ottaen edellisten lisäksi huomioon, että Porin kaupungin peltojen tarjouskilpailussa jätettyjen tarjousten määrä on ollut viime vuosina laskussa ja jätetyt tarjoukset ovat aiempia vuosia harkitumpia, todettiin, että peltovuokratasoon ei ole tällä hetkellä perusteltua tehdä korotuksia.
Infrajohtaminen esittää, että peltovuokrasopimukset uusitaan vuonna 2024 seuraavin periaattein:
- Vuokrahinnat säilyvät ennallaan (vuokria ei koroteta eikä alenneta).
- Vuokra on kiinteä koko vuokrasopimuskauden ajan. Vuosivuokra pyöristetään täysiin euroihin.
- Vuokranmaksun eräpäivä on 31. joulukuuta.
- Vuokrasopimuksen tekeminen edellyttää, että vuokralainen on maksanut aikaisemmat vuokransa kaikista vuokrasopimuksista.
- Mikäli vuokralainen ei halua vuokrata palstaa tarjotuilla ehdoilla eikä tee sopimusta, katsoo kaupunki hänen menettäneen oikeutensa saada palsta uudelleen vuokralle.
- Vapaaksi jääneistä palstoista järjestetään tarjouskilpailu. Tarjouskilpailun perusteella tehtävistä sopimuksista päättää tonttipäällikkö.
Ehdotus
Esittelijä
-
Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi
Tekninen lautakunta päättää, että 31.12.2023 päättyvät peltovuokrasopimukset uusitaan edellä esitetyin periaattein. Kunkin uusittavan sopimuksen ehdot vahvistaa tonttipäällikkö.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.