Tekninen lautakunta, kokous 2.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 109 Porin kaupungin ohjeistus vuokrasähköpotkulautatoiminnalle

PRIDno-2023-1547

Valmistelija

  • Eija Riihimäki, liikenneinsinööri, eija.riihimaki@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin alueella on ollut vuokrasähköpotkulautatoimintaa vuodesta 2021 lähtien. Sähköpotkulautojen vuokrausta harjoittavat toimijat eivät ole kaupungin kanssa sopimussuhteessa, vaan vuokraustoiminta perustuu niin sanottuihin kelluviin järjestelmiin, joissa potkulaudoilla ei ole merkittyjä asemapaikkoja. Vuonna 2022 vuokraustoimintaa harjoitti kolme yrittäjää, ja myöskin tähän mennessä keväällä 2023 on kolme yrittäjää tuonut potkulautoja katuverkolle.

Liikenneinsinööri laati kesällä 2021 ohjeistuksen, jota vuokrasähköpotkulautatoimijoiden edellytettiin noudattavan. Vuokraustoiminnan laajentumisen myötä on tullut tarve päivittää ohjeistusta ja saattaa se teknisen lautakunnan hyväksyttäväksi.

Päivitetyssä ohjeessa todetaan muun muassa seuraavaa:

Sähköpotkulaudat katsotaan liikenteessä kevyiksi sähköajoneuvoiksi, joiden maksiminopeus saa olla enintään 25 km/h. Ne luetaan polkupyörään rinnastettavaksi kulkuvälineeksi, joiden käytössä on noudatettava polkupyöräilijän liikennesääntöjä. Sähköpotkulautoja ei saa pysäköidä niin, että pysäköinnistä voi aiheutua vaaraa tai merkittävää haittaa muille liikkujille. Operaattorin vastuulla on informoida käyttäjiä sähköpotkulautoihin liittyvistä säännöistä. Kaupunki puuttuu ongelmatilanteisiin sille kuuluvan toimivallan puitteissa.

Kaupunki ei vastaa mahdollisista henkilö- eikä esinevahingoista, jotka ovat aiheutuneet sähköpotkulaudalla ajamisesta tai niiden pysäköinnistä. Operaattorin tulee viestinnässään selkeästi ilmaista, että kaupunki ei ole palvelussa osallinen.

Operaattori vastaa siitä, että käyttäjillä on tarpeeksi tietoa saatavilla lautojen käyttöön liittyen. Käyttäjiä tulee opastaa selkeästi sähköpotkulautojen sekä vuokraussovelluksen käytössä. Operaattorin tulee opastaa käyttäjiä turvalliseen liikennekäyttäytymiseen ja ohjeistaa sähköpotkulaudan oikea paikka liikenteessä. Operaattorin ja heidän asiakkaidensa tulee noudattaa Suomen Tieliikennelain ja -asetusten mukaisia polkupyörää ja sen käyttöä koskevia liikennesääntöjä, sekä huomioida muiden kanssaliikkujien turvallisuus ja viihtyvyys. Kypärän käyttöä tulee suositella.

Kaupunki ei vastaa mahdollisista laudoille aiheutuneista vaurioista, jotka aiheutuvat katujen kunnossapidon seurauksena.

Operaattorilla tulee olla valmius poistaa sähköpotkulaudat nopeastikin käytöstä, mikäli sitä voidaan esim. säätilan vuoksi edellyttää. Suurempien tapahtumien aikaan lautojen sijaintia tulee tehostetusti valvoa. Sähköpotkulautojen kasautuminen niin, että alueiden normaali käyttö estyy, tulee estää. Tarvittaessa operaattorilla tulee olla valmius rajoittaa sähköpotkulautojen käyttöä, tai poistaa ne kokonaan käytöstä tapahtumien aikana. Mahdolliset tapahtumien aikaiset rajoitukset ilmoitetaan aina operaattorille hyvissä ajoin ennen tapahtuma-ajankohtaa.

Suomen lain mukaan sähköpotkulautojen suurin sallittu nopeus on 25 km/h. Kaupunki edellyttää, että sähköpotkulautojen maksiminopeutta voidaan tarvittaessa säätää, ja esittää laista poikkeavaa alhaisempaa nopeusrajoitusta kaupungin ydinkeskustan alueella (kävelykatu, kauppatori, Porin silta), joissa kävelyn rooli ja liikkujamäärä ovat merkittäviä. Kyseisillä alueilla vuokrapotkulautojen nopeus tulee rajoittaa maksimissaan 8 kilometriin tunnissa. Tämän lisäksi perjantaisin ja lauantaisin sekä uudenvuoden ja vapun aattoina klo 22-06 välisenä aikana nopeus tulee keskusta-alueella rajoittaa maksimissaan 8 kilometriin tunnissa. Nopeutta voi olla tapauskohtaisesti tarpeen rajoittaa myös esimerkiksi muilla jalankulkupainotteisilla alueilla.

Operaattorin tulee huolehtia, että käyttäjiä ohjeistetaan turvalliseen pysäköintiin. Sähköpotkulaudan saa polkupyörän tapaan pysäyttää tai pysäköidä myös jalkakäytävälle ja pyörätielle, mutta kuitenkin niin, ettei siitä aiheudu kohtuuttomasti haittaa muulle kulkemiselle. Ensisijaisesti pysäköinti tulee ohjeistaa olemassa olevien pyörätelineiden yhteyteen pois kulkureiteiltä. Sähköpotkulautaa ei saa jättää ajoradalle tai paikkaan, jossa se aiheuttaa törmäys- tai kaatumisvaaran. Operaattorilla on vastuu huolehtia siitä, ettei pysäköinnistä synny merkittävää haittaa. Mikäli potkulautoja on pysäköity niin, että niistä aiheutuu vaaraa tai merkittävää haittaa, on operaattorin reagoitava mahdollisimman nopeasti siirtämällä lautoja. Mikäli lautoja ei ole siirretty kohtuullisessa ajassa pois, voi kaupunki tai muu vastaava taho siirtää laudat ja laskuttaa operaattoria siirtokustannuksista.

Kaupunki toteuttaa keväällä/kesällä 2023 maalaamalla ohjeellisia pysäköintialueita keskusta-alueelle, ja operaattorin tulee ohjeistaa käyttäjiä mahdollisuuksien mukaan pysäköimään näille alueille.

Sähköpotkulautojen tulee olla voimassaolevien asetusten ja säädösten mukaisia ja niillä tulee olla selkeä omistajataho, joka on merkittynä lautaan. Lautaan tulee lisäksi olla merkittynä operaattorin puhelinnumero tai muu vastaava yhteystieto, josta operaattoriin saa tarvittaessa yhteyden ilman sovelluksen lataamista. Potkulaudassa pitää lain mukaan olla äänimerkinantolaite ja pimeällä heijastin sekä valaisin. Ne voivat olla kiinni myös henkilössä.

Operaattorin tulee varmistaa, että käytössä olevat laudat ovat ehjiä sekä turvallisia käyttää. Operaattorilla pitää olla ennen toiminnan aloittamista valmiina huolto- ja palvelujärjestelmä, jolla varmistetaan, että laudat pysyvät jatkuvasti laillisessa ja asianmukaisessa kunnossa.

Operaattorilla tulee olla valmius siirtää, huoltaa, ja säilyttää potkulautoja. Operaattorin on päivittäin seurattava potkulautojen sijaintia, ja oltava valmis reagoimaan nopeasti, mikäli niiden pysäköinnistä aiheutuu vaaraa tai merkittävää haittaa. Rikkinäiset laudat tulee korjata, tai poistaa käytöstä vähintään kahden vuorokauden kuluessa vian ilmoittamisesta tai havaitsemisesta. Yleiset alueet eivät ole sähköpotkulautojen pitkäaikaista säilytystä varten. Tarvittaessa potkulaudat, joista välineen kunnon ja muiden ulkoisesti havaittavien seikkojen perusteella on ilmeistä, että se on hylätty, voidaan siirtää kunnan toimesta välivarastoon ja siirtokustannus voidaan veloittaa operaattorilta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä edellä ja liitteenä esitetyn ohjeistuksen ja toimittaa sen tiedoksi sähköpotkulautojen vuokraustoimintaa Porissa harjoittaville yrityksille. Lisäksi tekninen lautakunta valtuuttaa infran kunnossapidon toteuttamaan liitteenä esitetyt ohjeelliset sähköpotkulautojen pysäköintialueet.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Tiedoksianto erillisen täytäntöönpano-ohjeen mukaisesti.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.