Kaupunginvaltuusto, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Valtuustoaloite lasten lukutaidon puolesta, valtuustoaloite, valtuutettu Sinikka Alenius (lisäpykälä)

PRIDno-2023-1899

Perustelut

Valtuutettu Sinikka Alenius jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Arvoisa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, valtuutetut ja virkamiehet.

Kansainvälisestä lasten lukutaitotutkimuksesta käy ilmi, että lukutaito on heikko yhä suuremmalla osalla neljäsluokkalaisia. Heikkojen lukijoiden määrä on viidessä vuodessa kaksinkertaistunut.

Olen huolissani tästä kehityksestä. Lukutaito on perustavaa laatua oleva taito. Kaikilla koulutuksen asteilla ala-asteelta yliopistoon lukutaito on oppimisen perusta. Jo varhaiskasvatuksen tulee antaa lapselle lukemisen ilon kokemus. Peruskoulun päättävän oppilaan tulee osata lukea. Tästä peruskoulun on pidettävä huoli.

 Kieltä on osattava digimaailmassa, rahamaailmassa, urheilun saralla. Vieraan kielen oppimiseksi on hallittava oma kieli. Mahdollisimman hyvä lukutaito lisää tasa-arvoa ja hyvinvointia.

Lukemisen opetusta tukee, jos lapsella on esimerkkejä lukevista aikuisista ja myönteisesti lukemiseen suhtautuva ympäristö. Porin tulee pitää esillä oman kaupungin kirjailijoita ja kirjoittajia.

Teen kaupunginvaltuustolle aloitteen, että Pori pyrkii lukutaidon ja lukemisharrastuksen kaupungiksi. Lukutaito ja lukemisharrastus pitää nostaa hyvinvoinnin mittariksi.

Sinikka Alenius, SDP"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.