Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 18.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 115 Porin kaupungin omistamien vesialueiden kalastusmääräykset

PRIDno-2023-3354

Valmistelija

  • Outi Aalto, suunnittelija, outi.aalto@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin omistamien vesialueiden nykyiset kalastussäännöt ovat tulleet pääsääntöisesti voimaan 1.1.2008, päivitettynä pienillä muutoksella 1.6. ja 1.9.2019. Säännöissä on kalastuslainsäädännön pohjalta annettu vapaa-ajan kalastajille tarkemmat ohjeistukset mm. käytettävistä pyydyksistä ja pyydysmääristä kaupungin omistamilla vesialueilla. Jo pelkästään lainsäädäntömuutoksista johtuen kaupungin kalastussäännöt on uusittava, koska osa nykyisistä sääntömääräyksistä on ristiriidassa lainsäädännön kanssa. Lisäksi on on jo vuosien ajan toivottu mahdollisuutta ravustaa Porin kaupungin omistamilla vesillä Kokemäenjoessa. Kalastusmääräyksistä on myös syytä poistaa joitakin määräyksiä, jotka tulevat suoraan kalastuslaista tai -asetuksesta, eikä niistä ole siksi syytä määrätä erikseen. 

Määräyksien lisäksi vapaa-ajankalastajille laaditaan ns. ohje selkeyttämään tärkeimpiä kalastuslakiin ja -asetukseen liittyviä asioita, kuten esimerkiksi kalojen alamittoja, rauhoitusaikoja sekä pyydysten merkintään liittyviä asioita. Ohje jaetaan kaikille kalastusluvan lunastaville. 

Porin kaupungin hallintosäännön mukaan elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää kalastuslain mukaisista kunnan päätösvaltaan ja valvontaan kuuluvista asioista.

Uusista ja nykyisistä määräyksistä on laadittu vertailu, joka on esityslistan liitteenä. Vertailussa on myös perusteltu määräysten muutosehdotus. Lisäksi esityslistan liitteenä on kooste kalastusmääräysten merkittävimmistä muutoksista.

Kalastusmääräysten luonnoksesta on pyydetty lausunnot Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalouspalveluilta, Länsi-Suomen kalatalouskeskukselta, Porin kalatalousalueelta, Meri-Porin urheilukalastajilta, Pihlavan kalakerholta, Porin pilkkijöiltä sekä Porin kaupungin infrajohtamiselta. Samalla pyydettiin lausuntoa vapaa-ajan kalastuksen maksuista, joptka käsitellään elinvoima- ja ympäristölautakunnassa myöhemmin tänä vuonna.

Lausuntonsa antoivat Meri-Porin urheilukalastajat ry, Pihlavan kalakerho ry ja Porin kalatalousalue. Länsi-Suomen kalatalouskeskus ja Porin pilkkijät ry ilmoittivat ettei heillä ole lausuttavaa kalastusmääräyksistä. Annetut lausunnot ovat esityslistan liitteenä.

Lausunnoissa kiinnitettiin huomiota seuraaviin asioihin:

Pihlavan kalakerho kiinnitti huomiota verkkojen solmuvälin nostoon ja totesivat, että 45 mm verkoilla on vaikea pyytää ahventa. Meri-Porin urheilukalastajat taas pitivät solmuvälin nostoa hyvänä asiana ja toivoivat silmäkoon nostoa 50 mm:n viiden vuoden kuluttua. Porin kalatalouskeskuksen lausunto koski lähinnä vapaa-ajankalastuksesta perittäviä maksuja. Porin pilkkijät eivät antaneet lausuntoa, mutta esittivät, että yleiskalastusoikeuteen perustuvista kilpailuista (onki- ja pilkkikilpailut) ei perittäisi maksua. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 1.1.2024 alkaen Porin kaupungin omistamien vesialueiden kalastussäännöiksi seuraavaa:

1 § 

Porin kaupungin omistamilla vesialueilla on noudatettava 1.1.2024 alkaen seuraavia erityissäännöksiä sen lisäksi, mitä kalastuslaissa (379/2015) ja -asetuksessa (1360/2015) on säädetty.

2 § 

Porin kaupungin omistamille vesialueille voi hankkia kalastusluvan ja ravustusluvan. Lupamaksut säädetään erikseen. Luvat ovat henkilökohtaisia. Kalastuslupa on voimassa kalenterivuoden ja ravustuslupa on voimassa kalenterivuoden, muulloin kuin rauhoitusaikana.

Viehekalastus yhdellä vavalla on sallittua kalastonhoitomaksulla.

Kaupungin kalastus- ja ravustuslupaa ei vaadita henkilöiltä, jotka eivät ole täyttäneet 18 vuotta tai ovat täyttäneet 65 vuotta.

3 § 

Kalastuslupa oikeuttaa vetouisteluun, tuulastukseen sekä kalastukseen seuraavilla pyydyksillä:

  • verkoilla, joiden yhteenlaskettu pituus pyynti- tai venekuntaa kohden on enintään 240 metriä (Pihlavanlahdella ja Eteläselällä Kallon ja Reposaaren aallonmurtajiin asti 180 m) ja verkkojen solmuväli vähintään 45 mm, sekä muikun, kuoreen, silakan ja kilohailin pyynnissä vähintään 16 millimetriä
  • täkykalojen pyyntiin yhdellä (1) heittoverkolla
  • kuudella (6) katiskalla tai nahkiaisrysällä
  • kahdella (2) johtolaitteet mukaan lukien enintään 1,5 metrin korkuisella rysällä
  • kahdellakymmenellä (20) isku- ja syöttikoukulla
  • koukkupyydyksellä, jossa on enintään 100 koukkua (esim. pitkäsiima)
  • vetouistelussa Pihlavanlahdella ja Eteläselällä Kallon ja Reposaaren aallonmurtajiin asti kuudella (6) vavalla, muilla alueilla vapamäärää ei ole rajoitettu
  • siianonginta neljällä (4) vavalla

Ravustuslupa oikeuttaa ravustukseen Kokemäenjoessa kaupungin omistamilla vesialueilla kymmenellä (10) merralla.

4 § 

Verkkopyynti on kokonaan kielletty Kivinin yläpuolisella Kokemäenjoen osuudella. Muualla kaupungin omistamilla Kokemäenjoen vesialueilla kalaväylää ja valtaväylää lukuun ottamatta saa kalastaa rysillä, katiskoilla, koukkupyydyksillä sekä verkoilla.

5 § 

Pyydykset on merkittävä kaupungin pyydysyksikkömerkeillä.

6 § 

Kaupallisille kalastajille voi Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristölautakunta anomuksesta myöntää poikkeuslupia kaupallisessa kalastuksessa käytettävien pyydysten käyttämiseen.

7 § 

Todistus Porin kaupungin omistamien vesialueiden kalastusluvan suorittamisesta on pyydettäessä esitettävä kalastuksenvalvojalle.

8 § 

Ahvenen kutuaikana jäittenlähdöstä toukokuun loppuun seisovien pyydysten käyttö ja haaviminen on kielletty Levon lammelta mereen laskevassa ojassa ja verkkokalastus on kielletty 200 metrin säteellä Levon lammelta mereen laskevan ojan suusta.

9 § 

Porin kaupungin omistamilla vesialueilla järjestettävien kalastuskilpailujen järjestäjien on haettava lupa kilpailutoimintaan elinvoima- ja ympäristötoimialan suunnittelu- ja kehittämisyksiköltä. Yleiskalastusoikeuksiin perustuvista kilpailuista ei peritä maksua. Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristölautakunta voi anomuksesta myöntää kalastusopaslupia. Näiden lupamaksut säädetään erikseen.

10 § 

Elinvoima- ja ympäristötoimialan suunnittelu- ja kehittämisyksikkö voi myöntää anomuksesta lupia kalastotutkimuksiin ja hoitokalastuksiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

ELYM/ suunnittelu- ja kehittämisyksikkö, Infrajohtaminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Länsi-Suomen kalatalouskeskus, Porin kalatalousalue, Meri-Porin urheilukalastajat, Pihlavan kalakerho, Porin pilkkijät

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.