Kaupunginhallitus, kokous 30.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 474 Rakenneinsinöörin viran perustaminen

PRIDno-2023-3799

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mikko Nurminen, rakennusvalvontayksikön päällikkö, mikko.nurminen@pori.fi

Perustelut

Vuoden 2023 henkilöstösuunnitelmassa on osoitettu rakennusvalvontayksikköön uusi lupainsinöörin virka (Elinvoima- ja ympäristölautakunta 14.9.2022 § 155), joka on muunnettavissa uuden rakenneinsinöörin virkaa varten. Lupainsinöörin resurssilla oli tarkoitus mahdollistaa poikkeamis- ja suunnittelutarveratkaisujen käsittely. Kuitenkin rakennetun ympäristön tarkastajan tehtävään liittyvä henkilöstömuutos ja siihen liittyvä rekrytointi antoivat mahdollisuuden järjestellä poikkeamis- ja suunnittelutarveratkaisujen valmistelun tarkoituksenmukaisesti rakennetun ympäristön valvonnan yhteyteen. Edellä mainitut tehtävät on osoitettu uudelle rakennetun ympäristön tarkastajalle, jonka viran täyttämisestä elinvoima- ja ympäristölautakunta on päättänyt 20.9.2023 (§ 101). Lupainsinöörin tilalle rakennusvalvontayksikköön perustetaan rakenneinsinöörin virka.

Rakenneinsinöörin viran tarkoituksena on resurssin palauttaminen rakenteiden suunnittelijoiden ja suunnitelmien hyväksyntään, vaativimpien rakenteiden katselmuksiin sekä rakennusrasitteiden ja yhteisjärjestelyjen valmisteluun ja päätöksentekoon. Järjestely parantaa merkittävästi rakennusvalvonnan tarkastustiimin toimintaa ja rakenteellisen turvallisuuden edistämistä. Uuden rakenneinsinöörin virka parantaa rakennusvalvonnan rakenneosaamista ja vastaa vuonna 2025 voimaan astuvan rakennuslain tavoitteita laaja-alaisesta asiantuntevasta rakennusvalvonnasta. 

Rakenneinsinöörin on tarkoitus toimia rakennusvalvonnan viranhaltijana ja suorittaa viranhoitoon liittyviä tehtäviä, suunnitelmien valmistelua ja hyväksymistä sekä katselmuksia. Tehtävän valtuudet ovat rakennushankkeiden suunnitelmien ohjaaminen ja päätöksenteko, katselmukset, rakennusaikaisten muutosten hyväksyminen sekä suunnittelijoiden ja työnjohtajien arvioiminen ja hyväksyminen. Keskeiset tehtävät ovat poikkeuksellisen vaativien, vaativien ja tavanomaisten rakennushankkeiden suunnitelmien ja toteuttamisen ohjaaminen, katselmusten suorittaminen, suunnittelijoiden ja työnjohtajien arvioiminen ja hyväksyminen sekä rakennusaikaisten muutosten hyväksyminen.

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle päätettäväksi,​ että toimialan rakennusvalvontayksikköön perustetaan 1.1.2024 alkaen rakenneinsinöörin virka. Viran kelpoisuusehtona on soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto (MRA 4 §).

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Mikko Nurminen, rakennusvalvontayksikön päällikkö, mikko.nurminen@pori.fi

Perustelut

Elinvoima- ja ympäristölautakunta on kokouksessaan 18.10.2023 §113 käsitellyt rakenneinsinöörin viran perustamista. Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle päätettäväksi,​​ että elinvoima- ja ympäristötoimialan rakennusvalvontayksikköön perustetaan 1.1.2024 alkaen rakenneinsinöörin virka. Viran kelpoisuusehtona on soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto (MRA 4 §).

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.