Kaupunginhallitus, kokous 30.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 489 Ympäristönsuojelulain 38 §:n mukainen toimivallan siirto, hakemus ympäristöministeriölle

PRIDno-2022-5628

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Riikka Jokiainen, yksikön päällikkö, ympäristö- ja terveysvalvonta, riikka.jokiainen@pori.fi

Perustelut

Ympäristöministeriö on 3.10.2023 päättänyt ympäristönsuojelulain 38 §:n nojalla jatkaa toimivallan siirtoa valtion lupaviranomaiselta Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimivalle elinvoima- ja ympäristölautakunnalle kahden vuoden määräajaksi (1.1.2024 – 31.12.2025) ympäristönsuojelulain liitteen 1 taulukon 2 mukaisten toimintojen lupa-asioissa. Lupatoimivallan siirrosta seuraa myös valvontatoimivallan siirto ympäristönsuojelulain 189 §:n 1 momentin perusteella. Ympäristönsuojelulain 38 §:n mukaisesti toimivallan siirto ei kuitenkaan koske turvetuotantoa, kaivostoimintaa, koneellista kullankaivuuta, malmin tai mineraalien rikastamoa, lentoasemaa, satamaa, ydinvoimalaitosta, jätteenpolttolaitosta, jätteen rinnakkaispolttolaitosta taikka Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen toimintaa koskevia lupa-asioita. Toimivallan siirron ulkopuolelle jäävät myös ympäristönsuojelulain liitteen 1 taulukon 2 alakohdassa 5 d) tarkoitetut kemikaalivarastot, alakohdassa 11 c) tarkoitetut kalankasvatus- tai kalanviljelylaitokset, alakohdassa 13 c) tarkoitetut teollisuuden jäteveden puhdistamot, alakohdassa 13 d) tarkoitetut yhdyskuntajätevesien käsittelyä ja johtamista koskevat toiminnot sekä direktiivilaitoskokonaisuuteen teknisesti tai toiminnallisesti kiinteästi liittyvät toiminnot. Näiden toimintojen osalta Etelä-Suomen aluehallintovirasto toimii edelleen toimivaltaisena lupaviranomaisena ja Varsinais-Suomen ELY-keskus valvontaviranomaisena.

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä tiedoksi ympäristöministeriön päätöksen ympäristönsuojelulain 38 §:n mukaisen toimivallan siirrosta valtion lupaviranomaiselta Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimivalle elinvoima- ja ympäristölautakunnalle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Riikka Jokiainen, yksikön päällikkö, ympäristö- ja terveysvalvonta, riikka.jokiainen@pori.fi

Perustelut

Elinvoima- ja ympäristölautakunta on käsitellyt kokouksessaan 18.10.2023 §114 Ympäristönsuojelulain 38 §:n mukainen toimivallan siirto.

Asian tarkempi esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.