Kaupunginhallitus, kokous 30.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 478 Strategisten yhtiöiden neljännesvuosiraportointi 30.9.2023

PRIDno-2023-1528

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jenni Jakovaara, jenni.jakovaara@pori.fi

Perustelut

Kaupunkikonserniin kuuluvat strategiset tytäryhtiöt Länsirannikon Koulutus Oy, Pori Energia Oy, Porin Linjat Oy, Porin Satama Oy, Porin Toimitilat Oy, Porin YH-Asunnot Oy, Prizztech Oy, Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy ja Suisto Kiinteistöt Oy ovat konserniohjeen mukaisesti raportoineet toiminnastaan ajanjaksolta 1.1.-31.3.2023 sähköisillä Eemeli-lomakkeilla. Suisto Kiinteistöt on vuoden 2023 alusta alkaen strateginen yhtiö, mutta sille ei ole vielä asetettu tavoitteita. Yhtiö on kuitenkin raportoinut lomakkeella vastaavat tunnusluvut kuin muutkin yhtiöt.

Kaupunginvaltuuston asettamia tavoitteita yhtiöt ovat arvioineet kolmiportaisen asteikon mukaisesti: ei toteudu – toteutuu tilikauden aikana – toteutunut. Lisäksi yhtiöt ovat raportoineet keskeiset talouden tunnusluvut maaliskuun lopun tilanteesta.

Ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen yhtiöiden tilanne näyttää pääosin positiiviselta. Länsirannikon Koulutuksen -3,3 miljoonan euron tulosennustetta lukuun ottamatta yhtiöt ennustavat joko positiivista tai nollatulosta kuluvalta tilikaudelta. Pori Energian tulosennuste 19 miljoonaa euroa ylittää 3 miljoonaa euroa tilikaudelle budjetoidun tuloksen. Muilta osin yhtiöiden tulosennusteet vastaavat melko hyvin budjetoituja tuloksia.

Tavoitteiden toteutumisen osalta alkanut tilikausi näyttää hyvältä. Viisi yhtiötä ennustaa tässä kohtaa tilikautta pääsevänsä kaikkiin tilikauden tavoitteisiin. Muiden yhtiöiden osalta on jäämässä yksittäisiä tavoitteita toteutumatta. Näkymät tilikaudelle kuitenkin tarkentuvat puolivuotisraportoinnin yhteydessä.

Kattavampi raportti yhtiöistä tehdään puolivuotisraportoinnin yhteydessä.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää merkitä yhtiöiden raportit tiedoksi sekä antaa mahdolliset evästykset raporttien johdosta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

_______________________

Merkitään, että Arto Nurmi poistui esteellisenä (palvelussuhdejäävi, Länsirannikon Koulutus Oy) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Jari Hakala poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, läheinen Pori Energia Oy:n hallinnossa) tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Raisa Ranta poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, läheinen Prizztech Oy:n hallinnossa) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Marjut Vähänen poistui esteellisenä (palvelussuhdejäävi, työsuhde Prizztech oy:ssä) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Esteellisyys

Arto Nurmi, Jari Hakala, Raisa Ranta, Marjut Vähänen

Valmistelija

  • Jenni Jakovaara, jenni.jakovaara@pori.fi

Perustelut

Kaupunkikonserniin kuuluvat strategiset tytäryhtiöt Keräämö Oy, Länsirannikon Koulutus Oy, Pori Energia Oy, Porin Linjat Oy, Porin Satama Oy, Porin Toimitilat Oy, Porin YH-Asunnot Oy, Prizztech Oy, Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy ja Suisto Kiinteistöt Oy ovat konserniohjeen mukaisesti raportoineet toiminnastaan ajanjaksolta 1.1.-30.9.2023 sähköisillä lomakkeilla. Keräämölle ja Suisto Kiinteistöille ei ole vielä vuodelle 2023 asetettu valtuuston vahvistamia tavoitteita. Yhtiöt ovat kuitenkin raportoineet lomakkeella vastaavat tunnusluvut kuin muutkin yhtiöt.

Kaupunginvaltuuston asettamia tavoitteita yhtiöt ovat arvioineet kolmiportaisen asteikon mukaisesti: ei toteudu – toteutuu tilikauden aikana – toteutunut. Lisäksi yhtiöt ovat raportoineet keskeiset talouden tunnusluvut syyskuun lopun tilanteesta.

Tilikauden yhdeksän ensimmäisen kuukauden jälkeen yhtiöiden tilanne kokonaisuutena näyttää melko positiiviselta. Kahta yhtiötä lukuun ottamatta tulosennusteet koko tilikaudelta ovat joko nollatuloksia tai positiivisia. Pori Energia ennustaa jäävänsä budjetoidusta tuloksesta 3,2 miljoonaa euroa, mutta tilikauden tulokseksi silti ennustetaan 15,9 miljoonaa euroa. Heikoimmalle tilanne näyttää Länsirannikon Koulutuksen osalta tulosennusteen ollessa -3,1 miljoona euroa. Myös Keräämö ennustaa 1,9 miljoonan euron tappiota, mutta tämä selittyy suurelta osin tulevaan tilinpäätökseen kirjattavaan vanhaan kaatopaikkaan liittyvään jälkihoitovarauksen muodostamiseen.

Tavoitteiden toteutumisen osalta tilikauden ennusteet näyttävät melko hyvältä. Pori Energia, Porin Toimitilat ja Prizztech ennustavat pääsevänsä kaikkiin tilikauden tavoitteisiin. Muiden yhtiöiden osalta on tavoitteita jäämässä toteutumatta. Haastavin tilanne on Länsirannikon Koulutuksella, joka ei pääse tulostavoitteeseen, mutta myös strategiaan sidotut tavoitteet tulevat olemaan vaikeita saavuttaa.

Kattavampi raportti yhtiöistä tehdään tilinpäätösraportoinnin yhteydessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää merkitä yhtiöiden raportit tiedoksi sekä antaa mahdolliset evästykset raporttien johdosta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

_____________________

Asian käsittelyn aikana esteelliset poistuivat seuraavasti:

Länsirannikon Koulutus Oy: Arto Nurmi (palvelussuhdejäävi, Länsirannikon Koulutus Oy)

Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy: Henna Kyhä (palvelussuhdejäävi, Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy)

Suisto Kiinteistöt Oy: Lauri Kilkku (yhteisöjäävi, Suisto Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja).

Suisto Kiinteistöt Oy: Jyrki Levonen (yhteisöjäävi, Suisto Kiinteistöt Oy:n hallituksen jäsen)

Prizztech Oy: Raisa Ranta (yhteisöjäävi, hallituksen jäsen lähisukulainen)

Prizztech Oy: Marjut Vähänen (palvelussuhdejäävi,​ työsuhde Prizztech Oy:ssä).

Merkitään, että Ismo Läntinen toimi pöytäkirjantarkastajana tämän asian osalta.

Esteellisyys

  • Arto Nurmi, Henna Kyhä, Lauri Kilkku, Jyrki Levonen, Raisa Ranta, Marjut Vähänen

Tiedoksi

Omistajaohjaus- ja rahoitusyksikkö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.