Kaupunginhallitus, kokous 30.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 485 Kaupunginhallituksen käyttöön merkityn määrärahan vapauttaminen Elinvoima- ja ympäristötoimialan joukkoliikenteen käyttöön

PRIDno-2022-4569

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merika Lanne, merika.lanne@pori.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 14.11.2022 § 174 Porin kaupungin vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2024-2025. Talousarvion kaupunginhallituksen II lukemisessa on päätetty joukkoliikenteen lipputulojen vähennys 200 000 euroa vuonna 2023 alennuskampanjoita varten ja määräraha on merkitty kaupunginhallituksen käyttöön.

Vallitsevalla maailmantilanteella on ollut erittäin suuri vaikutus elinkustannusten kohoamiseen. Korkojen, sähkön, elintarvikkeiden ja polttoaineen hintojen nousu on aiheuttanut huolta useassa kansalaisessa. Valtiovarainministeriö totesi kesän 2023 taloudellisessa katsauksessaan, että yksityinen kulutus on pienentynyt jonkun verran vuoden 2023 aikana, johtuen kohonneista hinnoista.

Porin kaupunkistrategian läpileikkaavia teemoja ovat kasvava Pori, osaava Pori sekä hyvinvoiva Pori. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi on erityisen tärkeää. Porin joukkoliikennejaosto ehdottaa kaupunginhallitukselle, että joukkoliikenteen lippuhintojen alennuskampanjat kohdennetaan sellaisiin asiakasryhmiin, joihin elinkustannusten nousu vaikuttaa merkittävästi, kuten lapsiperheisiin ja opiskelijoihin. Usean lapsen perheissä liikkumistarve on suuri koulu- ja harrastusmatkojen vuoksi. Lisäksi opiskelijoilla tulot riippuvat usein saatavista etuuksista ja mahdollisesta työllistymisestä, joka taas on riippuvainen työpaikkojen saavutettavuudesta. Alennuskampanjoilla yritetään myös houkutella aikuisia työmatkalaisia käyttämään joukkoliikennettä ja parantaa työelämän ulkopuolella olevien aikuisten virkistäytymis- ja asiointimahdollisuuksia.

Kausilippuihin kohdennettavilla alennuksilla voitaisiin kasvattaa joukkoliikenteen kulkutapaosuutta yksityisautoiluun verrattuna. Lisäksi talven ja kylmenevien säätilojen saapuessa varsinkin satunnaismatkustajien sitouttaminen kausituotteisiin on kannatettavaa. Kausilippumatkustus tukee kestävää matkustusta kaupungissa sekä joukkoliikennekustannuspaikan taloutta, koska kausilippumatkustajat vakiinnuttavat lipputulojen määrää ja helpottavat vuorotarjonnan kustannustehokasta kohdentamista säännöllisen matkustuksen reiteille.

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Joukkoliikennejaosto päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 

  • kustannuksia varten kaupunginhallituksen määrärahasta varataan 20 000 € lasten alennettuihin kausilippuihin, 20 000 € opiskelijoille suunnattuihin alennuskampanjoihin, 30 000 € aikuisten alennettuihin kausilippuihin
  • kampanjat toteutetaan loppuvuoden 2023 aikana
  • kampanjat vaikuttanevat alkuvuoden 2024 lipputuloja vähentävästi.
     

Ulvilan kaupungin kanssa käydään kampanjoista erillinen keskustelu Ulvilan ja Porin yhteisille reiteille 80,81 ja 90, koska Ulvila kattaa näiden reittien kuluja ja saa niistä lipputuloja tehdyn kustannustenjakosopimuksen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Merika Lanne, merika.lanne@pori.fi

Perustelut

Joukkoliikennejaosto on käsitellyt kokouksessaan 17.10.2023 §33 Joukkoliikenteen alennuskampanjat loppuvuodesta 2023, kaupunginhallituksen määrärahalla.

Asian tarkempi esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää,​​ että

  • kustannuksia varten kaupunginhallituksen määrärahasta varataan 20 000 € lasten alennettuihin kausilippuihin,​ 20 000 € opiskelijoille suunnattuihin alennuskampanjoihin,​ 30 000 € aikuisten alennettuihin kausilippuihin
  • kampanjat toteutetaan loppuvuoden 2023 aikana
  • kampanjat vaikuttanevat alkuvuoden 2024 lipputuloja vähentävästi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Talous- ja hallintoyksikkö/Jonna Vainio

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.