Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 24.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Ympäristönsuojeluviranomaisen valvontasuunnitelma vuosille 2024-2028 ja valvontaohjelma vuodelle 2024

PRIDno-2024-27

Valmistelija

  • Joni Mustonen, johtava ympäristöinsinööri, joni.mustonen@pori.fi

Perustelut

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 168 §:n mukaan valtion valvontaviranomaisen ja kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen on laadittava alueelleen ympäristönsuojelulain mukaista säännöllistä valvontaa varten suunnitelma (valvontasuunnitelma). Valvontasuunnitelmassa on oltava tiedot alueen ympäristöoloista ja pilaantumisen vaaraa aiheuttavista toiminnoista sekä käytettävissä olevista valvonnan voimavaroista ja keinoista. Suunnitelmassa on kuvattava valvonnan järjestämisen ja riskinarvioinnin perusteet sekä valvonnasta vastaavien viranomaisten yhteistyö.

Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen edellinen valvontasuunnitelma on hyväksytty 27.2.2019. Valvontasuunnitelman uusiminen tuli ajankohtaiseksi, sillä ympäristöministeriö on siirtänyt Porin kaupungin hakemuksesta Etelä-Suomen aluehallintovirastolta Porin kaupungille toimivallan myöntää ja valvoa tiettyjä ympäristölupia 1.1.2019 alkaen. Toimivallan siirto on määräaikainen ja se päättyy 31.12.2023. Porin kaupungille on myönnetty edelleen toimivallan siirron jatkoa uudella päätöksellä kahdeksi vuodeksi siten, että siirto päättyy 31.12.2026. Päätöksen myötä kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimivalla elinvoima- ja ympäristölautakunnalla on valvottavana ja käsiteltävänä 14 ympäristölupa-asiaa, jotka normaalisti kuuluisivat valtion ympäristölupa- ja valvontaviranomaiselle. Niistä suurin osa koskee jätteiden ammattimaista tai laitosmaista käsittelyä.

Lisäksin vuoden 2024 valvontaohjelmaan sisällytetään valvontaprojekti, jossa toteutetaan pienteollisuusalueiden siisteystason valvontaa jätelain näkökulmasta.

Lisätietojen antaja
Johtava ympäristöinsinööri Joni Mustonen, puh. 044 701 0215, joni.mustonen@pori.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä tiedoksi ympäristönsuojeluviranomaisen valvontasuunnitelman vuosille 2024-2028 ja valvontaohjelman vuodelle 2024.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Tiedoksi

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.