Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 24.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Terveystarkastajan viran perustaminen

PRIDno-2023-3964

Valmistelija

  • Riikka Jokiainen, yksikön päällikkö, ympäristö- ja terveysvalvonta, riikka.jokiainen@pori.fi

Perustelut

Porin seudun ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue on perustettu vuoden 2011 alussa Eurajoen (ja Luvian) kunnan, Harjavallan kaupungin, Nakkilan kunnan, Porin kaupungin ja Ulvilan kaupungin välisellä kuntalain 76 § 2 momentin tarkoittamalla yhteistoimintasopimuksella. Sopimuksella Porin kaupungille annettiin hoidettavaksi kansanterveyslain 1 §:ssä määritellyt kunnan ympäristöterveydenhuollon tehtävät sekä lääkelain 54 a, c ja d §:issä kunnalle määrätyt tehtävät. Sopimus on päivitetty vuonna 2017.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki vuonna 2022 elintarvikevalvonnan toiminnan arvioimiseksi arviointi- ja ohjauskäynnin. Käynnin loppuraportissa todetaan elintarvikevalvonnan käytettävissä olevan henkilöstöresurssin olevan suunnitelmallisen valvonnan toteuttamisen osalta kriittinen. Tästä syystä muun muassa valvonnalta edellytettyä Ruokaviraston ohjeellista valvontakohteiden tarkastustiheyksiä ei ole kyetty noudattamaan. Aluehallintoviraston arviointi- ja ohjauskäynnin jälkeen elintarvikevalvonnassa työskentelevän hygieenikkoeläinlääkärin työpanosta on kaupungineläinlääkäripulan vuoksi jouduttu osoittamaan muihin yksikön virkaeläinlääkärin pätevyyden edellyttämiin tehtäviin, mikä on osaltaan heikentänyt elintarvikevalvonnan henkilöstöresurssia. Jotta elintarvikevalvontaa kyetään yhteistoiminta-alueella toteuttamaan Ruokaviraston ja aluehallintoviraston edellyttämällä tavalla, esitetään elintarvikevalvontaan perustettavaksi terveystarkastajan virka.

Terveystarkastajien tehtävät koostuvat suunnitelmallisesta valvonnasta sekä kuntalaisten, toiminnanharjoittajien ja muiden viranomaisten yhteydenottoihin perustuvista suunnittelemattomista tehtävistä. Nämä suunnittelemattomat tehtävät, kuten vireille tulevien uusien valvontakohteiden käsittely, ennalta arvaamattomien epidemia- tai terveyshaittaepäilyjen selvittäminen, erilaiset sisäiset ja ulkoiset lausuntopyynnöt, viranomaisyhteistyö, pakkokeinomenettelyt sekä suunnittelu- ja raportointityö lisäävät henkilöstöresurssin tarvetta. Riittävä henkilöstöresurssi on edellytys sujuvalle ja viivytyksettömälle viranomaistoiminnalle sekä yksityisten haitankärsijöiden että elinkeinotoiminnan kannalta.

Terveystarkastajan tehtävät ovat viranomaistehtävä, joten tehtävää hoitavan henkilön tulee pääsääntöisesti olla virkasuhteessa. 

Terveystarkastajan viran perustaminen on esitetty elinvoima- ja ympäristötoimialan henkilöstösuunnitelmassa vuodelle 2024 ja siihen on varattu määräraha vuoden 2024 talousarviossa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle päätettäväksi, että elinvoima- ja ympäristötoimialan ympäristö- ja terveysvalvontayksikköön perustetaan 1.4.2024 alkaen terveystarkastajan virka.

Viran kelpoisuusehtona on terveydensuojelulain (763/1994) 7 § tai/ja elintarvikelain (23/2006) 35 § mukainen soveltuva tutkinto. Työtehtäviin kuuluvat Porin seudun ympäristöterveydenhuollon alueella (Pori, Harjavalta, Nakkila, Ulvila, Eurajoki) terveysvalvonnan lupa- ja valvontatehtävät (tarkastukset, todistukset, ilmoitus - ja lupakäsittelyt) sekä lausunnot, raportit ja tilastoinnit.

Tehtäväkohtaisesta palkasta päättää henkilöstöjohtaja toimialajohtajaa kuultuaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.