Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 24.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Vuoden 2024 talousarvion täytäntöönpano, elinvoima- ja ympäristötoimiala

PRIDno-2023-4437

Valmistelija

  • Jonna Vainio, jonna.vainio@pori.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2024-2026 taloussuunnitelman 11.12.2023. Toimialojen, liikelaitosten ja muiden yksiköiden tulee tarkistaa omat käyttösuunnitelmansa niin, että ne noudattavat kaupunginvaltuuston hyväksymää talousarviota sekä -suunnitelmaa. Käyttösuunnitelmissa on erityisesti otettava huomioon kaikki kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen tekemät muutokset sekä lisäykset. Luottamuselinten käsittelyssä käyttösuunnitelmat esitetään yksikkötasolla tileittäin.

Lautakunnan alkuperäisen talousarvioehdotuksen jälkeen elinvoima- ja ympäristötoimialan talousarvioon on tehty seuraavat määrärahoihin vaikuttavat muutokset:

Kaupunginjohtajan ehdotukseen sisältyvät määrärahamuutokset

- Henkilöstösuunnitelman korjaukset ja muut kehysoikaisut tai -siirrot 22 000 euroa

- Työnantajan sivukulujen tarkistukset 180 000 euroa

- Muutokset avustuskokonaisuudessa, hankeavustukset 54 000 euroa

- TE-palvelut 24-uudistus (työllisyysstrategian valmistelu, uusien työvoimapalveluiden toimintamallien pilotointi/kokeilut, muut valmistelun asiantuntijapalvelut, koulutukset ja tilaisuudet) -50 000 euroa

Kaupunginhallituksen I lukemisen jälkeen tehdyt muutokset

- Päivitetty elinvoima- ja ympäristötoimialan tavoite International House of Pori (asettumispalvelut kansainvälisille työntekijöille ja opiskelijoille)

- Lisätty selvitys SuomiAreenan määrärahoista elinvoima- ja ympäristötoimialan käyttötalousosaan talousarviokirjassa

Kaupunginhallituksen II lukemisen jälkeen tehdyt muutokset

- Konsernipalveluista on siirretty määräraha elinvoima- ja ympäristötoimialan kaupunkikehitys- ja omistajaohjausyksikköön huomioiden päivitetty hallintosääntö 1.1.2024 alkaen, n. -300 000 euroa

- Samaan hallintosäännön päivitykseen perustuen on tehty viimeiset siirrot elinvoima- ja ympäristötoimialalta sivistystoimialan nuorisoyksikköön, koska muutosneuvottelut saatiin päätökseen marraskuussa 2023 nuorten työpajojen ja etsivän nuorisotyön osalta, n. -80 000 euroa

Elinvoima- ja ympäristötoimialan sitovana eränä on toimialan toimintakate, joka hyväksytyn talousarvion mukaan vuonna 2024 on -19 383 000 euroa.

Hankesuunnitelmat esitetään mahdollisimman tarkasti, mutta kuitenkin sillä tasolla kuin se kunkin projektin tai hankinnan osalta on tarkoituksenmukaisinta. Elinvoima- ja ympäristötoimialan irtaimen ja muun omaisuuden investointimääräraha vuodelle 2024 on yhteensä -480 000 euroa.

Toiminnallisina tavoitteina vahvistetaan toimenpiteet ja mittarit, jotka on talousarviokirjassa esitetty kaupungin elinvoima ja hyvinvointi-osiossa tai toimialaan kytkeytyvän top10-prosessin kohdassa toiminnalliset tavoitteet. Top10-prosessien yhteydessä esitetyt taloudelliset tavoitteet tulee myös vahvistaa. Kaupungin strategiasta johdettujen toiminnallisten tavoitteiden mittarit raportoidaan kaupunginvaltuustolle kolmannesvuosittain. Top10-prosessien taloudellisten tavoitteiden toteutuminen raportoidaan vain tilinpäätöksen yhteydessä.

Lautakunnan tulee hyväksyä käyttösuunnitelmat, hankesuunnitelmat ja toiminnalliset tavoitteet viimeistään tammikuun 2024 aikana. Elinvoima- ja ympäristötoimialan käyttösuunnitelmat ovat esityslistan liitteenä.

Tilikauden aikana voi ilmetä tarvetta tehdä elinvoima- ja ympäristötoimialan käyttösuunnitelmaan muutoksia tilien ja kustannuspaikkojen välillä. Tämän vuoksi esitetään, että elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtaja saa valtuuden päättää tarvittaessa näistä muutoksista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä elinvoima- ja ympäristötoimialan vuoden 2024 talousarvion käyttösuunnitelmat, hankesuunnitelman ja toiminnalliset tavoitteet sekä valtuuttaa toimialajohtajan tekemään tarvittaessa määrärahamuutokset kustannuspaikkojen ja tilien välillä tilikauden aikana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.