Valmistelija
Johanna Koivukoski, ympäristötarkastaja, johanna.koivukoski@pori.fi
Perustelut
Kiinteistö ja sen kaavoitustilanne
[peitetty], [peitetty]
Kiinteistö [peitetty] on merkitty voimassa olevassa asemakaavassa teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi merkinnällä T-15.
Kiinteistön omistajat
[peitetty]
Kiinteistön roskaaja
[peitetty]
Ympäristövalvonta on todennut marraskuussa 2021 alueella tehdyn yleisvalvonnan yhteydessä kiinteistön roskaantuneeksi, josta aiheutuu jätelain tarkoittamaa epäsiisteyttä, maiseman rumentumista ja alueen viihtyvyyden vähentymistä sekä ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa. Kiinteistöllä varastoidaan sähkö- ja elektroniikkaromua sekä metalliromua. Norwesko Oy on 29.8.2014 tehnyt Porin ympäristönsuojeluviranomaiselle jätelain 100§ mukaisen ilmoituksen tuottajavastuun alaisen metallijätteen keräystoiminnasta os. [peitetty]. Toiminta on merkitty jätehuoltorekisteriin. Sähkö- ja elektroniikkaromu ei ole tuottajavastuun alaista metallijätettä, joten sen keräys- ja varastointitoiminta kiinteistöllä ei ole sallittua. Roskaajaa on kehotettu 16.2.2022 päivätyllä kirjeellä toimittamaan kaikki kiinteistöllä varastoitavat sähkö- ja elektroniikkaromut asianmukaiseen vastaanottopisteeseen 31.3.2022 mennessä. Roskaaja ei noudattanut kehotusta määräaikaan mennessä.
Asianosaisen kuuleminen
Kiinteistön roskaaja on vastaanottanut 19.5.2022 haastetiedoksiantona 13.4.2022 päivätyn kehotus- ja kuulemiskirjeen roskaantuneen kiinteistön siistimisestä. Kirjallinen selvitys tuli toimittaa 30 vuorokauden kuluessa kirjeen tiedoksisaannista. Asianosainen ei antanut kirjallista selvitystä eikä noudattanut siivouskehotusta määräaikaan mennessä.
Ympäristövalvonta teki kiinteistöllä tarkastuskäynnin 29.9.2022, josta ilmoitettiin kiinteistön omistajalle 13.9.2022 postitetulla kirjeellä. Tarkastuksella todettiin, että ympäristövalvonnan antamasta kehotuksesta huolimatta kiinteistöä ei ollut siivottu siellä olevista sähkö- ja elektroniikkaromuista eikä muistakaan romuista ja jätteistä, joista aiheutuu jätelain tarkoittamaa haittaa ympäristössä. Ympäristövalvonta valokuvasi kaikki alueella olevat romut ja jätteet, jotka aiheuttavat jätelain tarkoittamaa haittaa ympäristössä. Tarkastusmuistio valokuvaliitteineen on 7.10.2022 lähetetty roskaajalle tavallisena kirjeenä.
Ehdotus
Esittelijä
Jouko Hautamäki, yksikön päällikkö, kasvupalvelutyksikkö, jouko.hautamaki@pori.fi
Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää seuraavaa:
PÄÄVELVOITTEEN JA UHKASAKON ASETTAMINEN
Velvoitettava: [peitetty]
Kiinteistö: [peitetty]
Velvoite: Kiinteistö on siivottava sähkö- ja elektroniikkaromusta sekä muista romuista ja jätteistä. Lisäksi kiinteistö on saatettava siihen kuntoon, ettei siitä enää voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista ja viihtyisyyden vähentymistä. Romut ja jätteet on toimitettava asianmukaisiin vastaanottopaikkoihin. Siistimistoimenpiteet tulee tehdä 30 päivän kuluessa tämän päätöksen lainvoimaisuudesta.
Uhkasakon asettaminen: Velvoitteen tehosteeksi elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää asettaa jätelain 129 §:n nojalla velvoitettavalle 10 000 euron kiinteän uhkasakon kiinteistön roskaajalle.
PERUSTELUT
Kiinteistö on todettu tarkastuksilla jätelain mukaisella tavalla roskaantuneeksi. Jätteellä tarkoitetaan ainetta tai esinettä, jonka sen haltija on poistanut tai aikoo poistaa käytöstä taikka on velvollinen poistamaan käytöstä.
Jätelain 72 §:n mukaan ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä eikä päästää ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa (roskaamiskielto). Edelleen jätelain 73 §:n mukaan roskaajan on poistettava roskaava esine tai aine ympäristöstä ja muutoinkin siivottava roskaantunut alue. Jätelain 75 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi määrätä siivoamisvelvollisen täyttämään velvollisuutensa.
Jätelain 129 §:n mukaan valvontaviranomaisen on tehostettava, jollei se ole ilmeisen tarpeetonta, jätelain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella tai toiminta keskeytetään tai kielletään. Asia on valmisteltu elinvoima- ja ympäristölautakunnan päätettäväksi, koska roskaaja ei ole noudattanut ympäristövalvonnan kehotusta määräaikaan mennessä. Roskaaja on laiminlyönyt jätelain 8. luvun määräyksiä.
Koska ympäristövalvonnan 29.9.2022 suorittamalla tarkastuksella on todettu, että roskaaja ei ole noudattanut siivouskehotusta määräajassa, on lautakunnan perusteltua asettaa päävelvoite ja asettaa sen tehosteeksi kiinteä 10 000 euron uhkasakko.
Velvoite on kohdistettu kiinteistön omistajalle, jonka toiminnasta roskaantuminen on aiheutunut. Henkilöllä on oikeudellinen ja tosiasiallinen mahdollisuus noudattaa päävelvoitetta. Asetetun uhkasakon suuruutta ja velvoitteen määräaikaa harkittaessa on otettu huomioon velvoitteen noudattamiselle aiemmin annettu määräaika ja rikkomuksen luonne.
Ennen asian ratkaisemista on asianosaiselle annettu tilaisuus tulla kuulluksi siivouskehotuksen noudattamisen laiminlyönnin, uuden siivousmääräyksen sekä uhkasakon asettamisen osalta.
SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET
Jätelaki (646/2011) 5 §, 72-73 §, 75 §, 129 §
Uhkasakkolaki (1113/1990) 1 §, 4 §, 6-8 §, 10 §, 12 §, 22-24 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §, 36 §, 43-45 §, 47 §, 60 §
KÄSITTELYMAKSU
Jätelain 75 §:n mukaisesta roskaantuneen alueen siivoamismääräyksen antamisesta ja sen valvonnasta peritään 500 euron suuruinen maksu. Maksu perustuu elinvoima- ja ympäristölautakunnan 16.12.2020 hyväksymään Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen ja maaseutuelinkeinoviranomaisen taksaan.
MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen voi hakea jätelain 137 §:n mukaista muutosta Turun hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on liitteenä.
Lisätietojen antaja ympäristötarkastaja p. 044 701 1214
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.