Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 24.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Jätelain mukainen hallintopakkoasia

PRIDno-2022-6505

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Johanna Koivukoski, ympäristötarkastaja, johanna.koivukoski@pori.fi

Perustelut

Kiinteistö ja sen kaavoitustilanne
[peitetty], [peitetty]

Kiinteistö [peitetty] on merkitty voimassa olevassa asemakaavassa teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi merkinnällä T-15.

Kiinteistön omistajat
[peitetty]

Kiinteistön roskaaja
[peitetty]

Ympäristövalvonta on todennut marraskuussa 2021 alueella tehdyn yleisvalvonnan yhteydessä kiinteistön roskaantuneeksi, josta aiheutuu jätelain tarkoittamaa epäsiisteyttä, maiseman rumentumista ja alueen viihtyvyyden vähentymistä sekä ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa. Kiinteistöllä varastoidaan sähkö- ja elektroniikkaromua sekä metalliromua. Norwesko Oy on 29.8.2014 tehnyt Porin ympäristönsuojeluviranomaiselle jätelain 100§ mukaisen ilmoituksen tuottajavastuun alaisen metallijätteen keräystoiminnasta os. [peitetty]. Toiminta on merkitty jätehuoltorekisteriin. Sähkö- ja elektroniikkaromu ei ole tuottajavastuun alaista metallijätettä, joten sen keräys- ja varastointitoiminta kiinteistöllä ei ole sallittua. Roskaajaa on kehotettu 16.2.2022 päivätyllä kirjeellä toimittamaan kaikki kiinteistöllä varastoitavat sähkö- ja elektroniikkaromut asianmukaiseen vastaanottopisteeseen 31.3.2022 mennessä. Roskaaja ei noudattanut kehotusta määräaikaan mennessä.

Asianosaisen kuuleminen

Kiinteistön roskaaja on vastaanottanut 19.5.2022 haastetiedoksiantona 13.4.2022 päivätyn kehotus- ja kuulemiskirjeen roskaantuneen kiinteistön siistimisestä. Kirjallinen selvitys tuli toimittaa 30 vuorokauden kuluessa kirjeen tiedoksisaannista. Asianosainen ei antanut kirjallista selvitystä eikä noudattanut siivouskehotusta määräaikaan mennessä. 

Ympäristövalvonta teki kiinteistöllä tarkastuskäynnin 29.9.2022, josta ilmoitettiin kiinteistön omistajalle 13.9.2022 postitetulla kirjeellä. Tarkastuksella todettiin, että ympäristövalvonnan antamasta kehotuksesta huolimatta kiinteistöä ei ollut siivottu siellä olevista sähkö- ja elektroniikkaromuista eikä muistakaan romuista ja jätteistä, joista aiheutuu jätelain tarkoittamaa haittaa ympäristössä. Ympäristövalvonta valokuvasi kaikki alueella olevat romut ja jätteet, jotka aiheuttavat jätelain tarkoittamaa haittaa ympäristössä. Tarkastusmuistio valokuvaliitteineen on 7.10.2022 lähetetty roskaajalle tavallisena kirjeenä.​​

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki, yksikön päällikkö, kasvupalvelutyksikkö, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää seuraavaa:

PÄÄVELVOITTEEN JA UHKASAKON ASETTAMINEN

Velvoitettava: [peitetty]

Kiinteistö:  [peitetty]

Velvoite: Kiinteistö on siivottava sähkö- ja elektroniikkaromusta sekä muista romuista ja jätteistä. Lisäksi kiinteistö on saatettava siihen kuntoon, ettei siitä enää voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista ja viihtyisyyden vähentymistä. Romut ja jätteet on toimitettava asianmukaisiin vastaanottopaikkoihin. Siistimistoimenpiteet tulee tehdä 30 päivän kuluessa tämän päätöksen lainvoimaisuudesta.

Uhkasakon asettaminen: Velvoitteen tehosteeksi elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää asettaa jätelain 129 §:n nojalla velvoitettavalle 10 000 euron kiinteän uhkasakon kiinteistön roskaajalle.

PERUSTELUT
Kiinteistö on todettu tarkastuksilla jätelain mukaisella tavalla roskaantuneeksi. Jätteellä tarkoitetaan ainetta tai esinettä, jonka sen haltija on poistanut tai aikoo poistaa käytöstä taikka on velvollinen poistamaan käytöstä. 

Jätelain 72 §:n mukaan ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä eikä päästää ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa (roskaamiskielto). Edelleen jätelain 73 §:n mukaan roskaajan on poistettava roskaava esine tai aine ympäristöstä ja muutoinkin siivottava roskaantunut alue. Jätelain 75 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi määrätä siivoamisvelvollisen täyttämään velvollisuutensa. 

Jätelain 129 §:n mukaan valvontaviranomaisen on tehostettava, jollei se ole ilmeisen tarpeetonta, jätelain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella tai toiminta keskeytetään tai kielletään. Asia on valmisteltu elinvoima- ja ympäristölautakunnan päätettäväksi, koska roskaaja ei ole noudattanut ympäristövalvonnan kehotusta määräaikaan mennessä. Roskaaja on laiminlyönyt jätelain 8. luvun määräyksiä. 

Koska ympäristövalvonnan 29.9.2022 suorittamalla tarkastuksella on todettu, että roskaaja ei ole noudattanut siivouskehotusta määräajassa, on lautakunnan perusteltua asettaa päävelvoite ja asettaa sen tehosteeksi kiinteä 10 000 euron uhkasakko. 

Velvoite on kohdistettu kiinteistön omistajalle, jonka toiminnasta roskaantuminen on aiheutunut. Henkilöllä on oikeudellinen ja tosiasiallinen mahdollisuus noudattaa päävelvoitetta. Asetetun uhkasakon suuruutta ja velvoitteen määräaikaa harkittaessa on otettu huomioon velvoitteen noudattamiselle aiemmin annettu määräaika ja rikkomuksen luonne. 

Ennen asian ratkaisemista on asianosaiselle annettu tilaisuus tulla kuulluksi siivouskehotuksen noudattamisen laiminlyönnin, uuden siivousmääräyksen sekä uhkasakon asettamisen osalta. 

SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET
Jätelaki (646/2011) 5 §, 72-73 §, 75 §, 129 §
Uhkasakkolaki (1113/1990) 1 §, 4 §, 6-8 §, 10 §, 12 §, 22-24 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §, 36 §, 43-45 §, 47 §, 60 § 

KÄSITTELYMAKSU 
Jätelain 75 §:n mukaisesta roskaantuneen alueen siivoamismääräyksen antamisesta ja sen valvonnasta peritään 500 euron suuruinen maksu. Maksu perustuu elinvoima- ja ympäristölautakunnan 16.12.2020 hyväksymään Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen ja maaseutuelinkeinoviranomaisen taksaan.

MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen voi hakea jätelain 137 §:n mukaista muutosta Turun hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on liitteenä.

Lisätietojen antaja                   ympäristötarkastaja p. 044 701 1214

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Nora Albrecht, Vs. ympäristötarkastaja, nora.albrecht@pori.fi

Perustelut

Kiinteistö ja sen kaavoitustilanne

[peitetty]

Kiinteistö [peitetty] on merkitty voimassa olevassa asemakaavassa teollisuus-​ja varastorakennusten korttelialueeksi merkinnällä T-​15.

Kiinteistön omistajat

Peitetty

Kiinteistön roskaaja

Peitetty

Elinvoima- ja ympäristölautakunta on velvoittanut 14.12.2022 §215 antamallaan päätöksellään roskaajaa siivoamaan kiinteistö sähkö-​ja elektroniikkaromusta sekä muista romuista ja jätteistä. Velvoitteen tehosteeksi elinvoima-​ja ympäristölautakunta asetti jätelain 129 §:n nojalla velvoitettavalle 10 000 euron kiinteän uhkasakon.

Ympäristövalvonta on tarkastuskäynneillään 14.4.2023, 15.5.2023 ja 8.1.2024 todennut, että lautakunnan määräystä ei ole noudatettu riittävissä määrin. 16.1.2024 tehdyllä tarkastuksella todettiin, että kiinteistö on edelleen jätelain 72 §:n tarkoittamalla tavalla roskaantunut tehdyistä siivoustoimenpiteistä huolimatta.

Asianosaisen kuuleminen

Asianosaiselle varattiin tilaisuus tulla kuulluksi määräyksen laiminlyönnin ja sen tehosteeksi asetetun uhkasakon tuomitsemisen johdosta. Kuulemiskirje annettiin henkilökohtaisesti asianosaiselle tiedoksi 15.5.2023 tehdyn tarkastuksen yhteydessä. Asianosainen ei antanut asiassa vastinetta määräaikaan mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima-​ja ympäristölautakunta päättää seuraavaa:

ASETETUN UHKASAKON TUOMITSEMINEN MAKSETTAVAKSI

Velvoitettava: Peitetty

Kiinteistö: [peitetty]

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää tuomita maksettavaksi antamassaan päätöksessä 14.12.2022 § 215 velvoitettavalle asetetun kymmenen tuhannen (10 000) euron suuruisen uhkasakon kiinteistön [peitetty] siistimiseksi.

PERUSTELUT

Koska ympäristövalvonnan 14.4.2023, 15.5.2023, 8.1.2024 ja 16.1.2024 suorittamilla tarkastuksilla on todettu,​ että roskaaja ei ole noudattanut elinvoima- ja ympäristölautakunnan hänelle annettua siivousmääräystä eikä tekoa voida pitää vähäisenä, ​on lautakunnan perusteltua tuomita asetettu uhkasakko maksettavaksi. 

Ennen asian ratkaisemista on asianosaiselle annettu tilaisuus tulla kuulluksi siivousmääräyksen noudattamisen laiminlyönnin ja uhkasakon tuomitsemisen osalta. 

ILMOITUSVELVOLLISUUS

Jos kiinteistö, sen osa tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä asetetusta velvoitteesta ja uhkasakosta ilmoitettava luovutuksensaajalle uhkasakkolain 18 §:n mukaisesti luovutuskirjaan otetuin maininnoin tai muutoin todisteellisesti. Velvoitetun on lisäksi ilmoitettava Porin kaupungin ympäristövalvonnalle kirjallisesti luovutuksensaajan nimi ja osoite.

SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET

Jätelaki (646/2011) 5 §,​72-​73 §,​75 §,​129 §

Uhkasakkolaki (1113/1990) 1 §,​4 §,​6-​8 §,​10 §,​12 §, 18 §, ​22-​24 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §,​36 §,​43-​45 §,​47 §,​60 § 

KÄSITTELYMAKSU 

Jätelain 75 §:n mukaisesta roskaantuneen alueen siivoamismääräyksen antamisesta ja sen valvonnasta peritään 500 euron suuruinen maksu. Maksu perustuu elinvoima-​ja ympäristölautakunnan 1.1.2024 hyväksymään Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen ja maaseutuelinkeinoviranomaisen taksaan.

MUUTOKSENHAKU

Tähän päätökseen voi hakea jätelain 137 §:n mukaista muutosta Turun hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on liitteenä.

Lisätietojen antaja: ympäristötarkastaja p.  044 701 0211

Päätös

Asia poistettiin esityslistalta.

Kokouskäsittely

Esittelijä esitti, että asia poistetaan esityslistalta, koska päävelvoitetta oli noudatettu siten, että uhkasakkoa ei ollut tarpeen tuomita.

Tiedoksi

Asianomainen

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.