Kaupunginhallitus, kokous 15.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Tiedoksi merkittävät asiat

Perustelut

Vanhusneuvosto on kokouksessaan 13.12.2023 käsitellyt Joukkoliikennejaoston antaman lausunnon vanhusneuvoston aloitteeseen ikäihmisten maksuttomasta joukkoliikenteestä.

Vanhusneuvosto on päättänyt lähettää oheisen vastauksen kaupunginhallitukselle.

 

Vanhusneuvoston vastaus joukkoliikennejaoston lausuntoon

Porin vanhusneuvosto on tehnyt aloitteen 23.5.2023 §17 PRDno-2023 ikäihmisten maksuttomasta joukkoliikenteestä koululaisliikenteen aikataulujen ulkopuolella ajaville vuoroille. Vanhusneuvoston aloitteen tarkoituksena on ollut, että Porin kaupunki myös joukkoliikenteen välityksellä toteuttaisi lain tarkoittamaa ikäihmisten hyvinvoinnin edistämistä. Porin joukkoliikennejaoston vastauksessa PRDno-2023– 4136 todetaan vain, että joukkoliikennejaoston päätöksellä lippuvalikoimaan ei tehty omaa lipputuotetta ikääntyneille.

Vanhusneuvosto on tyytymätön joukkoliikennejaoston vastaukseen. Joukkoliikenteen antama vastaus ei vastaa miltään osin vanhusneuvoston tekemään aloitteeseen. Vastauksessa ei ole haluttu ymmärtää aloitteen sisältämää tarkoitusta ikäihmisten hyvinvoinnin lisäämisestä ja kaikkien toimialojen velvollisuutta osaltaan toimia vanhusten hyvinvoinnin turvaajana. Suomen Paikallisliikenneliiton teettämässä selvityksessäkin on todettu, että ikääntyneiden alennuksia voidaan perustella liikenneturvallisuuden parantamisella ja liikkumismahdollisuuksien lisäämisellä.

Aloitteessaan vanhusneuvosto esittää maksutonta joukkoliikennettä Porin kaupungin keskustan ulkopuolella asuville vanhuksille koulu- ja työmatkaliikenteen ulkopuolella. Maksuttomat matkat voitaisiin kohdistaa esimerkiksi kello 10–14 väliseen aikaan, jolloin linjavuoroissa on vähemmän matkustajia. Matkustusaika palvelisi parhaiten vanhusten asiointi- ja virkistysmatkoja. Esimerkiksi Turussa rollaattoria käyttävät vanhukset voivat käyttää julkista paikallisliikennettä maksutta.

Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 6 §:ssä kunnille on säädetty hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä ja todettu, että kunnalla on ensisijainen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä omassa toiminnassaan. Hyvinvoinnin edistäminen tarkoittaa toimia, joilla ylläpidetään ja parannetaan väestön terveyttä, hyvinvointia, osallisuutta sekä työ- ja toimintakykyä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävä kunnassa on laaja-alainen ja poikkihallinnollinen. Hyvinvointia edistäviä toimia tehdään kunnan kaikilla sektoreilla.

Porin vanhusneuvoston aloite on tehty Porin kaupungille ja siksi on kummallista, että vastauksen antaa vain Porin joukkoliikennejaosto. Toivomme Porin kaupunginhallituksen ottavan asian käsiteltäväkseen ja edistävän aloitteen mukaista toimintaa.

Porin vanhusneuvosto

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.