Kaupunginhallitus, kokous 15.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Pyyntö omistajakunnille osallistuminen lainojen lyhennyksiin, Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy

PRIDno-2023-4277

Valmistelija

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi
  • Päivi Yli-Kauhaluoma-Nurmi, controller, paivi.yli-kauhaluoma-nurmi@pori.fi

Perustelut

Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy on lähettänyt yhtiön omistajille 15.11.2023 päivätyn kirjeen, jossa yhtiön hallitus esittää omistajakunnille osallistumista yhtiön lainojen maksuun. Kirjeessä todetaan mm. seuraavaa:

"Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy:llä (PSSV) on merkittäviä haasteita taloudellisen tilanteen suhteen. Huolimatta kaikista ponnisteluistamme ja hallituksemme strategisista toimista, yhtiömme kyky suoriutua lainojen lyhennyksistä on heikentynyt. Olemme joutuneet toteamaan, että tilanteemme on huolestuttava, ja vuoden 2024 lopussa meillä ei ole mahdollisuuksia suoriutua enää lainojen lyhennyksistä ilman erityisiä toimenpiteitä.

Toimitusjohtaja yhdessä hallituksen kanssa on analysoinut perusteellisesti kaikki käytettävissä olevat vaihtoehdot ja mahdolliset ratkaisut. Olemme mm. neuvotelleet potentiaalisten verkkoyhtiöiden kanssa yhtiön mahdollisesta myymisestä tai liiketoiminnan vuokraamisesta. Olemme tulleet siihen johtopäätökseen, että ainoa toteutettavissa oleva ratkaisumalli on yhtiön omistajakuntien osuudet lainanlyhennyksiin. Olemme neuvotelleet lainat myöntäneiden pankkien (Osuuspankki ja Danske Bank) sekä EU-tukea rakentamiseen myöntäneiden tahojen (Traficom ja ELY-keskus) kanssa ja olemme saaneet näiltä tahoilta varmistuksen, että suunniteltu menettely on mahdollinen eikä aiheuta tukien takaisinmaksua tai muutoksia lainojen maksusuunnitelmissa tai muissa ehdoissa.

Esitämme, että omistajakuntamme osallistuvat kukin osaltaan takauksiin perustuen yhtiön lainojen lyhennykseen. Ilman kuntien osuutta yhtiö tulee olemaan kyvytön suoriutumaan maksuvelvoitteistaan, minkä seurauksena kuntien lainoille antamat takaukset realisoituvat kunnille kerralla maksettaviksi."

Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy:n omistajakunnat ovat (omistusosuudet suluissa) Kankaanpää (48,5 %), Pomarkku (15,6 %), Jämijärvi (13,3 %), Pori (13,3 %, 1.1.2015 alkaen, aikaisemmin Lavia) ja Sastamala (9,3 %). Porin kaupungin omistusosuus yhtiössä on 13,30 % ja aikaisemman takausvastuun perusteella Porin kaupungille tuleva lainojen lyhennysosuus on Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy:n laatiman lyhennysohjelman mukaan 53 200,- euroa vuonna 2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedokseen Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy:n omistajilleen 15.11.2023 päivätyssä kirjeessä esittämän, omistajakuntien aikaisempiin takausvastuisiin perustavan lainajärjestelyn ja hyväksyy Porin kaupungin osalta aikaisemman takausvastuun perusteella kaupungille tulevan osuuden yhtiön lainoista, mikä yhtiön laatiman lyhennysohjelman mukaan on 53 200,- euroa vuodelle 2024. Edellytyksenä on, että yhtiön kaikki omistajakunnat osallistuvat lainojen lyhennyksiin omistusosuuksien mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy, hallituksen puheenjohtaja Mika Hatanpää ja toimitusjohtaja Jukka Ehto, Porin kaupunki, toimialajohtaja Lauri Kilkku, talous- ja hallintojohtaja Tuomas Hatanpää

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.