Kaupunginhallitus, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 190 Porista visuaalisin kaupunki, valtuustoaloite, varavaltuutettu Helvi Walli

PRIDno-2023-4550

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Varavaltuutettu Helvi Walli jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Porista visuaalisin kaupunki

Porissa on paljon näyteikkunoita elottomina, kuolleen oloisina. Sehän heijastuu kaupungin julkiseen ilmeeseen, erityisesti keskustassa.

Porilaisen kaikkinaisen kultuurin ilmentäjinä somistetut näyteikkunat viestittäisivät ohikulkijoille aktiivisesta ja positiivisesta, elinvoimaisesta  Porista.

Pari esimerkkiä:  puistojen risteyksessä, entisen Nurmen kukkakioskin vaihtuvat somistukset tai Taidekoulun ikkunoihin tehdyt porilaiset talofiguurit ihastuttavat ohikulkijoita, erityisesti matkailijoita.

PROJEKTIN alkuun saattaminen  edellyttää paljon neuvotteluja liiketilojen omistajien kanssa, mutta yhteinen ja kannustava uuden ilmeen toteuttaminen  luo omaa kiinnostavuutta, innostaa vaikka iltalenkille. Poirikorttelit, Porin kaupunkikeskusta ry olisi sopiva aktivaattori yhdessä Porin kaupungin  ao. toimijoiden kanssa.

Mukaan tulisivat,  jopa pienen kilpailun jälkeen,   3. sektorin monenlaiset toimijat, järjestöt, yhdistykset, urheiluseurat, koululuokat, eläkeläisyhdistykset, tuotteiden mainostajat, pienoismallit tuulimyllyrakenteista  jne. Luovuus kukkimaan!!  Erityisesti nuorten panos oman kotikaupungin ehostajana lisäisi luovien kädentaitojen lisäksi positiivista huomiota ja yhteisöllisyyttä.

Projektit voisivat olla esim. TEEMOITTAIN: vuodenaikoihin, juhlakausiin, toiminnan merkkivuosiin, porilaisiin saavutuksiin, opinnäytetöihin  yms. liittyen. 

HYVÄ  NÄYTEIKKUNA  HERÄTTÄÄ  KATSOJASSA  HUOMIOTA,  MIELENKIINTOA,  TUNTEITA!!

Porissa,  joulukuun 11. päivänä 2023

Helvi Walli

Varavaltuutettu"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

Sari Kivioja, sari.kivioja@pori.fi

Perustelut

Varavaltuutettu Helvi Walli, jätti valtuuston kokouksessa 11.12.2023 valtuustoaloitteen Porista visuaalisin kaupunki. Kaupunginhallitus päätti 18.12.2023 pyytää aloitteesta elinvoima-​ja ympäristölautakunnan lausunnon 31.3.2024 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää antaa valtuustoaloitteeseen seuraavanlaisen lausunnon kaupunginhallitukselle:

Katutason näyteikkunalliset tilat ovat keskeisiä kaupunkikuvan elävyyden ja virikkeellisen jalankulkuympäristön kannalta. Avonaiset näyteikkunat lisäävät mahdollisuuksia kokemuksiin tilan ulko- ja sisäpuolella. Porin kaupunkikeskustassa on paljon näyteikkunoita, ja niiden rooli visuaalisessa ilmeessä on merkittävä.  

Lautakunta yhtyy varavaltuutettu Helvi Wallin näkemykseen siitä, että näyteikkunat ovat mahdollisuus, joiden somistuksilla ja avoimuudella voidaan katsojan mielenkiinto herättää, synnyttää tunteita ja viestiä aktiivisesta ja positiivisesta, elinvoimaisesta Porista. Elävä näyteikkuna on merkki liiketilan aktiivisesta toiminnasta, toisinaan aktiivisestakin toiminnasta huolimatta toiminnan luonne liiketilassa saa omistajan teippaamaan näyteikkunan umpeen.  

Kävelykadun tyhjien liiketilojen väliaikaiskäyttöjä alettiin pop-up kokeilujen avulla nostaa esiin Porin kaupunkikeskusta ry:n (silloinen Kävis), Porin kaupungin ja Porin yrittäjien toimesta vuonna 2018. Ensimmäinen tyhjien liiketilojen pop-up käyttökokeilu oli Kokeillaanks keskustaa -hankeen aikana vuonna 2018. Vanha Casa Ratsulan (nykyään Caffè Locale) tyhjentynyt liiketila täyttyi taiteesta, tanssista, musiikista sekä hyvinvoinnin ja kaupunkisuunnittelun aiheista. Tyhjän liiketilan väliaikaiskäyttökokeilu onnistui ja pop-up tilankäyttökokeilut alkoivat vakiintua kaupunkikeskustan elävöittämisen keinovalikoimaan.  Koronapandemian aikaan liiketilat ja kadut tyhjenivät. Myös keskustan kehittämiseksi alkanut tyhjien tilojen pop-up toiminta keskeytyi hetkeksi, kunnes kaupungin kulttuuriyksikön UrbCultural Planning -hanke ja Boris & Borelia -ryhmä täyttivät suljetun kaupungin näyteikkunat taiteella eri puolilla Porin keskustaa. Taide täyttää tyhjyyden -ikkunanäyttely toteutettiin yhteistyössä porilaisten yrittäjien kanssa.  

Kaupunkikeskustan alueen liiketilojen omistajarakenne on moninainen, tiloja omistavat muun muassa yksityiset tahot, yritykset, säätiöt, pörssiyhtiöt ja kiinteistörahastot. Liiketilojen lyhyt- ja pitkäaikaista käyttöä ja vuokrausta sekä väliaikaiskäyttöjä koskevat neuvottelut omistajatahon kanssa ovat välttämättömiä ja toisinaan viestiyhteyden saaminen yksittäisten ja lyhytaikaisten tilankäyttökokeilujen toteuttamiseksi on osoittautunut haasteeksi.  

Elinvoima- ja ympäristölautakunta uskoo, että liiketilojen tehokkaaseen käyttöön ja elävöittäviin somistuksiin voidaan kannustaa ja niiden tueksi voidaan keksiä houkuttimia. Yksi mahdollisuus kivijalkatilojen sekä näyteikkunoiden elävöittämiseen ja saavutettavuuden parantamiseen on myös erilaiset kehittämishankkeet. Näistä kokemusta on useilta paikkakunnilta, esimerkkejä Porin lisäksi ainakin Jyväskylässä (Kivijalat kuntoon! -hanke) ja Lahdessa (Dikkaa-malli). On kuitenkin hyvä tiedostaa, että liiketilan käyttöön ja visuaalisuuteen liittyvistä ratkaisuista vastaa tilan omistaja ja yrittäjä.  

Kaupungin, Porin kaupunkikeskusta ry:n ja yhteistyökumppaneiden kesken järjestettävä VALON Pori valaisutapahtuma on järjestetty jo neljä kertaa. Porin kaupunkikeskusta ry:ltä saadun tiedon mukaan vuoden 2024 tapahtuman suunnittelu on parhaillaan käynnissä ja tänä vuonna suunnitelmiin sisältyy myös tyhjien tilojen hyödyntämistä valotaiteen heijastuspintana. Elinvoima- ja ympäristölautakunta pitää näyteikkunoita hyvänä mahdollisuutena kaupunkitilojen ja katukuvan elävöittämiseen. Kaupunki jatkaa vuoropuhelua toimijoiden kanssa ja pyrkii omalta osaltaan edistämään liiketilojen käyttöä sekä näyteikkunoiden katukuvaa elävöittäviä toimenpiteitä.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Varavaltuutettu Helvi Walli jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 11.12.2023 § 163 Porista visuaalisin kaupunki -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 18.12.2023 § 563 pyytää elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunnon.

Elinvoima- ja ympäristölautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 20.3.2024 § 43.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.