Kaupunginhallitus, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 199 Valtuustoaloite tilapäisen valiokunnan perustamiseksi

PRIDno-2024-1513

Valmistelija

  • Pauliina Mäenpää, johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi

Perustelut

Valtuustoaloite

Porin kaupungin kirjaamoon on maanantai-iltana 8.4.2024 jätetty sähköpostitse seuraava valtuustoaloite:

”Porin kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja ei enää nauti allekirjoittaneiden luottamusta toimiakseen kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan ja kaupunginhallituksen jäsenen tehtävissä. Vaadimme tilapäisen valiokunnan perustamista prosessin käynnistämiseksi. Lain ja säädösten mukaan kaupunginhallituksen puheenjohtajisto tulee erottaa ja valita uudelleen. Epäluottamus ei kohdistu muuhun puheenjohtajistoon.”

Valtuustoaloite ja allekirjoitusten kokoaminen siihen on tapahtunut Kokoomuksen valtuustoryhmän toimesta. Kaupungille jätetyn aloitteen ovat valtuustoryhmän sihteerille sähköpostitse kuitanneet allekirjoittavansa seuraavat 15 kaupunginvaltuutettua (sukunimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä): Aila Haikkonen, Jussi Ihamäki, Juha Joutsenlahti, Marketta Juntunen, Bia Kaski, Mari Kaunistola, Henna Kyhä, Mikko Pakkasela, Nelly Pitkänen, Hanna Raitakari, Mikael Ropo, Heidi Sakari, Heikki Santavuo, Milka Tommila ja Viliina Välimäki.

Asian saattaminen valtuuston käsiteltäväksi

Lähtökohta on luottamushenkilön erottamattomuus. Luottamushenkilö pysyy toimessaan sen ajan, joksi hänet on valittu (kuntalaki 79.1 §). Yksittäinen luottamushenkilö voidaan erottaa vain rikoksen perusteella.

Toimielin kokonaisuudessaan tai erikseen sen puheenjohtajisto voidaan erottaa epäluottamuksen perusteella. Kuntalain 34.1 §:n mukaan valtuusto voi erottaa kaupungin toimielimeen valitsemansa luottamushenkilöt kesken toimikauden, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta. Kuntalain 34.2 §:n mukaan valtuusto voi erottaa valtuuston ja valitsemiensa toimielinten puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kesken toimikauden, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta. Erottamispäätös koskee puheenjohtajistoa kokonaisuudessaan.

Kuntalain 35 §:n mukaan mahdollisen erottamisen valmistelee valtuuston asettama tilapäinen valiokunta. Päätös on perusteltava ja siinä on mainittava, mihin luottamuspula perustuu. Mahdollinen erottaminen kuntalain 34 §:n perusteella voi perustua poliittiseen harkintaan. Perusteiden tulee kuitenkin olla asiallisia eivätkä ne voi perustua mielivaltaan.

Asia tulee vireille joko kaupunginhallituksen ehdotuksella tai aloitteella, jonka vähintään yksi neljäsosa (1/4) valtuutetuista on allekirjoittanut. Porin kaupunginvaltuuston koko (59 jäsentä) huomioon ottaen, tämä tarkoittaa vähintään 15 valtuutettua.

Asian tultua vireille, kaupunginhallituksen tulee saattaa valtuuston päätettäväksi, asetetaanko tilapäinen valiokunta asiaa valmistelemaan. Kaupunginhallituksen valmisteluksi riittää tällöin se, että hallitus tekee valtuustolle esityksen siitä, asetetaanko tilapäinen valiokunta vai ei, ja saattaa asian valtuuston käsiteltäväksi. Kun kysymys on kaupunginhallituksen puheenjohtajiston erottamisesta, kyseiset henkilöt ovat kaupunginhallituksessa asiaa käsiteltäessä esteellisiä.

Valtuusto päättää siitä, johtaako valtuutettujen aloite tilapäisen valiokunnan asettamiseen. Valiokunnan mahdolliselle asettamiselle tulee olla valtuuston enemmistö. Jos valtuusto päättää, että valiokuntaa ei aseteta, asian käsittely jää sillensä eli asia raukeaa.

Tilapäisen valiokunnan jäsenten on oltava valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Valiokunnan jäsenille on syytä valita henkilökohtaiset varajäsenet ja valinnassa on otettava huomioon tasa-arvolain säännökset. Tasa-arvolain 4.2 § edellyttää, että sekä jäsenissä että varajäsenissä on oltava miehiä ja naisia vähintään 40 %. Lisäksi on syytä kiinnittää huomiota valiokunnan kokoonpanon tasapuolisuuteen ja pyrkiä siihen, että eri mielipidesuuntaukset saavat valiokunnassa edustuksensa. Varsinaisista jäsenistä valtuuston on valittava valiokunnalle puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Mikäli valtuusto päättää asettaa valiokunnan, valiokunta kuulee asianosaisia ja valmistelee varsinaisen asian valtuuston päätettäväksi.

Luottamustoimesta eroaminen

Luottamustoimesta voi erota pätevästä syystä kesken toimikauden (kuntalaki 70.3 §). Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Sampsa Kataja on Satakunnan Kansa -lehden julkaisun (16.4.2024) mukaan ilmoittanut sanomalehdelle, että hän tulee hakemaan eroa kaikista poliittisista luottamustehtävistään. Porin kaupungille hän ei ole tällaista eronpyyntöä toimittanut. Mikäli hän hakee eroa kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajan tehtävästä, ja valtuusto myöntää hänelle eron, päättyy tämän valtuustoaloitteen käsittely.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää todeta, että aloitteen tilapäisen valiokunnan perustamiseksi on allekirjoittanut vähintään yksi neljäsosa (1/4) valtuutetuista ja asia on tullut kuntalain 34 §:n mukaan vireille.

Kaupunginhallitus päättää esittää, että kaupunginvaltuusto päättää:

  1. asettaa keskuudestaan kuntalain 35 §:ssä tarkoitetun tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kaupunginhallituksen puheenjohtajiston erottamista koskevaa asiaa.
  2. määrätä tilapäisen valiokunnan jäsenmäärän, valita valiokunnan jäsenet ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen.
  3. nimetä varsinaisista jäsenistä valiokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.
  4. että valiokunnan työskentelyssä noudatetaan soveltuvin osin kaupungin hallintosäännön määräyksiä ja että asiat käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ja että valiokunta voi ottaa itselleen sihteerin.

Kaupunginhallitus päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Koska puheenjohtajisto oli kokonaisuudessaan jäävi, täytyi valita kokoukselle puheenjohtaja. Keskustelun kuluessa Jari Hakala ehdotti Tuomas Koivistoa puheenjohtajaksi. Koska muita ehdotuksia ei tullut, niin Tuomas Koivisto valittiin tämän pykälän puheenjohtajaksi.

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

______________________

Merkitään, että Arja Laulainen ja Arto Nurmi poistuivat esteellisinä tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Heidi Sakari saapui kokoukseen ennen tämän asian käsittelyä kello 15.54.

Esteellisyys

  • Arja Laulainen, Arto Nurmi

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.