Kaupunginhallitus, kokous 30.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 379 Kevyen liikenteen väylä Ahlaistentien varrelle koululta valtatie 8 asti, valtuustoaloite, valtuutettu Heidi Sakari

PRIDno-2024-2026

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Heidi Sakari jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen: 

"Valtuustoaloite 20.5.2024 

Kevyen liikenteen väylä Ahlaistentien varrelle koululta valtatie 8 asti. 

Uuden monitoimitalon rakentamisen myötä Ahlaisten keskustan nykyisen lyhyen kevyen liikenteen väylän pidentäminen Ahlaistentieltä aina valtatie 8 asti. Kevyen liikenteen väylä parantaisi merkittävästi alueen turvallista liikkumista sekä turvaisi lasten koulumatkaa. Ahlaistentie on pitkä ja mutkikas, sekä tietä käyttää myös raskasajoneuvot. Talvella tie kapenee entisestään ja läheltä piti tilanteita, on ollut useita. Uuden monitoimitalorakentamisen myötä, myös liikenneturvallisuus on huomioitava. 

Heidi Sakari 

Perussuomalaiset 

Pori"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Porin Perussuomalaisten valtuustoryhmän edustajan toimesta on tehty aloite, jossa esitetään, että Ahlaistentien varrelle rakennettaisiin jalankulku- ja pyörätie koululta valtatielle 8 saakka.

Valtuustoaloitteessa todetaan seuraavaa: ”Uuden monitoimitalon rakentamisen myötä Ahlaisten keskustan nykyisen lyhyen kevyen liikenteen väylän pidentäminen Ahlaistentieltä aina valtatie 8 asti. Kevyen liikenteen väylä parantaisi merkittävästi alueen turvallista liikkumista sekä turvaisi lasten koulumatkaa.  Ahlaistentie on pitkä ja mutkikas, sekä tietä käyttää myös raskasajoneuvot. Talvella tie kapenee entisestään ja läheltä piti tilanteita, on ollut useita. Uuden monitoimitalorakentamisen myötä, myös liikenneturvallisuus on huomioitava.”

Teknisen toimialan lausunto valtuustoaloitteeseen:

Ahlaistentie on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen hallinnoima maantie. Ahlaistentien – Sandöntien varteen rakennettiin vuonna 2008 jalankulku- ja pyörätie välille Pullerontie – Nahkurinkuja. Tätä ennen, 2000-luvun alussa laadittiin ideasuunnitelma Ahlaisten kevyen liikenteen olosuhteiden parantamiseksi, mutta lopulta jalankulku- ja pyörätie suunniteltiin ja toteutettiin tätä suppeampana, koska suunnitelmasta saatujen lausuntojen perusteella ei ollut löydettävissä ratkaisua, johon viranomaiset olisivat voineet sitoutua.

Ahlaisten ja Lampin kyläyhdistykset tekivät vuonna 2010 Porin kaupungille aloitteen jalankulku- ja pyörätien rakentamisesta koko Ahlaistentien matkalle. Porin kaupunki välitti aloitteen sekä lausuntonsa eteenpäin Varsinais-Suomen ELY-keskukselle. Kaupungin lausunnossa todettiin muun muassa, ettei esitetty väylä sisälly Porin liikenneturvallisuussuunnitelmassa 2010 esitettyihin lähiajan kohteisiin, ja että Pori on viime aikoina ajanut jalankulku- ja pyöräteiden toteuttamista yleisten teiden varsille lähinnä valtatielle 8 etelän suuntaan, Reposaarentien varteen sekä Noormarkun yhdistymissopimuksessa mainittuja jalankulku- ja pyöräteitä.

Ahlaisten jalankulku- ja pyörätietarve nousi uudelleen esille tammikuussa 2022, jolloin Ahlaisten kylän edustajat ottivat yhteyttä Porin kaupungin Teknisen toimialan edustajiin ja toivoivat vuoden 2010 aloitteen uudelleen käsittelyä. Asiasta järjestettiin palaveri, johon osallistuivat Ahlaisten edustajien lisäksi Tekniseltä toimialalta toimialajohtaja, Infrajohtamisen toimintayksikön esimies (nykyinen investointipäällikkö) sekä liikenneinsinööri. Palaverissa todettiin, että Ahlaistentien tiealue on kapea, ja jalankulku- ja pyörätien toteuttaminen edellyttäisi siis runsaasti maanluovutuksia. Koska kyseessä on kaiken kaikkiaan useamman miljoonan euron hanke, tulisi väylän toteutus vaiheistaa. Tärkeimpänä pidettiin jalankulku- ja pyörätien saamista Paloheimontieltä koululle. Palaverin jatkotoimenpiteinä sovittiin, että Ahlaisten edustajat selvittävät toivotun jalankulku- ja pyörätieosuuden varrella olevat maanomistajat ja kartoittavat heidän tahtotilansa väylän toteuttamisesta sekä sen edellyttämistä maanluovutuksista. Tämän jälkeen kaupungin edustajat voivat sopia ELY-keskuksen kanssa väylän suunnittelusta ja toteutuksesta.

Porin kaupungin Teknisen toimen edustajat keskustelivat aiheesta ELY:n kanssa järjestetyssä palaverissa lokakuussa 2022. Palaverissa todettiin, ettei ELY-keskuksella ole mahdollisuuksia eikä rahoitusta väylän toteuttamiseksi. Mikäli väylän toteuttaminen on kaupungin intressin mukaista, edellyttää se suunnittelusopimuksen tekemistä ELY:n kanssa. Lisäksi väylän toteuttaminen edellyttää maakauppoja, koska tiealueella ei ole riittävästi tilaa jalankulku- ja pyörätien toteuttamiseksi. Suunnittelussa noudatetaan ELY:n prosessia, eli ensin tulee laatia tiesuunnitelma ja sen jälkeen rakennussuunnitelma. Koko prosessi vie useita vuosia, vaikkei suunnitelmista tulisi valituksiakaan.

Huhtikuussa 2023 järjestetyssä Ahlaisten asukasillassa jalankulku- ja pyörätie nostettiin uudelleen esille. Kaupungin edustajat totesivat, mitä asiasta on aiemmin sovittu, sekä että kunhan alueen maanomistajien tahtotila on selvitetty, voi kaupunki edetä neuvotteluissa ELY-keskuksen kanssa sekä budjetoida suunnittelu- ja toteutusrahaa tuleville vuosille.

Tekninen toimiala toteaa nyt, että kaupungilla on edelleen mahdollisuus viedä Ahlaistentien jalankulku- ja pyörätien suunnittelua ja toteutusta vaiheittain eteenpäin, kunhan alueen tahtotila on selvillä. Tällä hetkellä Infrayksikön investointiohjelmassa ei kuitenkaan hankkeelle ole budjetoitu rahaa vuosille 2025-2029.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa edellä esitetyn lausunnon valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Heidi Sakari jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.5.2024 § 53 Kevyen liikenteen väylä Ahlaistentien varrelle koululta valtatie 8 asti -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 27.5.2024 § 245 pyytää teknisen lautakunnan lausunnon.

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 17.9.2024 § 157.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.