Kaupunginhallitus, kokous 30.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 382 Kuntalaisaloite koskien Pormestarinluodon Asukasyhdistys ry:n ylläpitämien kirjatuvan ja pyöräpajan toiminnan jatkamista

PRIDno-2024-3481

Valmistelija

  • Pauliina Mäenpää, johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi

Perustelut

Aloite ja adressi

Porin kaupungille on 3.9.2024 jätetty kaupunginhallitukselle osoitettu aloite. Kaupunginhallitusta pyydetään tukemaan Pormestarinluodon Asukasyhdistys ry:n ylläpitämien kirjatuvan ja pyöräpajan toiminnan jatkamista sekä osoittamaan korvaavat toimitilat yhdistykselle. Aloitteen liitteenä on asukasyhdistyksen keräämä adressi, jolla aloitteen mukaan yli 1547 porilaista tukee kirjatuvan ja pyöräpajan toiminnan jatkamista. 

Kaupunginhallituksen päätös 3.6.2024

Kaupunginhallitus on lainvoimaisella päätöksellään 3.6.2024 § 274 hyväksynyt sen, että Porin kaupungin ja Pormestarinluodon Asukasyhdistys ry:n välisen kumppanuussopimuksen voimassaolo päättyy 30.9.2024.

Asian esittelytekstissä on todettu seuraavaa:

"Taustaa

Porin kaupungilla on vuodesta 2021 alkaen ollut kumppanuussopimus Pormestarinluodon Asukasyhdistys ry:n kanssa. Kaupunki on tarjonnut yhdistykselle vastikkeetta toiminnassa tarvittavat tilat sekä myöntänyt 100 000 euron suuruisen vuotuisen avustuksen vuosina 2021 ja 2022. Yhdistys on tehnyt merkittävää työtä työllisyyden edistämisessä tarjoamalla kirjatuvalla ja pyöräpajalla työmahdollisuuksia vaikeasti työllistyville ja pitkäaikaistyöttömille. Palkkatuetun työn lisäksi keskeinen toimintamuoto on ollut kuntouttava työtoiminta.

Hyvinvointialueuudistuksen myötä kuntouttava työtoiminta siirtyi pois kaupungin vastuulta. Samalla avustusmäärärahasta 50 % siirtyi hyvinvointialueelle. Yhdistyksen kaupungilta saama vuotuinen avustussumma puolitettiin (50 000 euroon) kaupunginhallituksen päätöksellä (30.1.2023 § 53) vuosiksi 2023 ja 2024. Kuntouttava työtoiminta päättyi yhdistyksessä Satakunnan hyvinvointialueen kilpailutettua kuntouttavan työtoiminnan syksyllä 2023.  

Nyt myös kirjatuvan toiminta on tullut tiensä päähän, sillä seurakunnan ja kaupungin yhteisen kiinteistöyhtiön omistama rakennus, jossa se toimii, tullaan purkamaan syksyllä 2024. Tätä ennakoiden koulujen ylijäämäruoan jakelu siirtyi kirjatuvalta Kaarisillan koululle jo vuoden alussa. Kevään ajan on ylijäämäruoan hyödyntämisessä kokeiltu yhteisöllistä ruokailua, jossa alueen asukkaat ja esimerkiksi kolmannen sektorin toimijat voivat kohdata yhteisen aterian äärellä. Yhteisöllinen ruokailu koululla jatkuu koulujen kesäloman jälkeen. Kaupunki kehittää parhaillaan toimintamallia koulurakennusten hyödyntämiseen yhteisötiloina, mikä tarkoittaa tilojen käytön avaamista ympäröivän yhteisön käyttöön ja kohtaamispaikkatoimintaan. 

Kumppanuussopimuksen päättyminen

Kaupunginhallitus päätti 15.4.2024 § 175 siitä, mitkä yhdistykset se hyväksyi jatkohakijoina vuosille 2025 – 2026 solmittavia kumppanuussopimuksia varten. Pormestarinluodon Asukasyhdistyksen hakemus hylättiin, joten sen kanssa solmittu kumppanuussopimus päättyy viimeistään 31.12.2024.

Yhdistyksen edustajien kanssa on 24.5.2024 neuvoteltu siitä, miten kyseinen kumppanuussopimus on käytännössä toteutunut, miten sopimuksen puitteissa tehty toiminta voidaan hallitusti saattaa loppuun sekä mitä erilaisia mahdollisuuksia yhdistyksellä on jatkossa toimia ja hakea tukea toiminnalleen. Yhdistystä edustivat sen toimikunnan puheenjohtaja Teuvo-Jukka Urho ja sihteeri, toiminnanohjaaja Kerttu Kuusisto. Kaupungilta neuvotteluun osallistuivat yhteyskoordinaattori Annika From, controller Tiina M. Toivonen, työllisyyspäällikkö Jenni Ketonen ja johtava juristi Pauliina Mäenpää.

Toimintaedellytysten muututtua kaupunki ja yhdistys ovat yhteisymmärryksessä päätyneet siihen, että kumppanuussopimuksen voimassaolo päättyy yhteisesti sovitulla tavalla 30.9.2024. Samalla myös pyöräpajan toiminta loppuu."

Asian esittelyssä on viitattu 24.5.2024 pidettyyn neuvotteluun. Esityslistan liitteenä on muistio kyseisestä neuvottelusta. Muistio on salassa pidettävä, koska siihen sisältyy yksityishenkilön taloudellista asemaa koskevia tietoja (julkisuuslain 24.1 § kohta 23). 

Muistiosta käy ilmi, miltä osin kaupungin ja yhdistyksen välinen kumppanuussopimus on toteutunut sekä se, miltä osin se on jäänyt ja jää toteutumatta. Kaupunki ja yhdistys ovat 24.5.2024 sopineet yhteisymmärryksessä kumppanuussopimuksen voimassaolon päättymisestä yhteisesti sovitulla tavalla 30.9.2024. Muistiossa on todettu, että kirjatuvan ja pyöräpajan tilat ovat yhdistyksen käytössä 30.9.2024 asti, ellei rakennuksen purkamisesta muuta johdu. Kumppanuussopimuksen päättymisestä on sovittu tiedotettavan yhdessä. Yhdistys on ilmoittanut lähtevänsä sopeuttamaan toimintaansa. Lopuksi on keskusteltu yhdistyksen tulevista toimintatavoista ja -mahdollisuuksista ja todettu mm., että yhdistys voi hakea kaupungilta toiminta-avustusta syksyllä 2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää merkitä kaupunginhallitukselle osoitetun aloitteen ja adressin tiedokseen.

Kaupunginhallitus toteaa, että asia ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

_________________

Merkitään, että kokous piti tauon tämän asian käsittelyn jälkeen kello 16.00 - 16.34.

Tiedoksi

Aloitteen allekirjoittajat ja adressin ensimmäinen allekirjoittaja, Pormestarinluodon Asukasyhdistys ry, kaupungin työllisyyspalvelut sekä strategia- ja hyvinvointiyksikkö

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.