Kaupunginhallitus, kokous 14.10.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 402 Porin kaupungin vastine, ELY-keskuksen vireille panema suojeluasia, Porin raatihuone

PRIDno-2024-2402

Valmistelija

  • Risto Reipas, yksikön päällikkö, kaavoitusyksikkö, risto.reipas@pori.fi
  • Otto Arponen, Asemakaava-arkkitehti, otto.arponen@pori.fi
  • Mikko Nurminen, kaupunginarkkitehti, mikko.nurminen@pori.fi
  • Pauliina Mäenpää, johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi

Perustelut

Vastinepyyntö

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on 30.6.2015 ottanut omasta aloitteestaan vireille suojeluasian Porin raatihuoneen (609-1-3-407, pysyvä rakennustunnus: 1011889666) suojelemisesta rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) mukaisena asiana.

ELY-keskus on varannut Porin kaupungille Porin raatihuoneen omistajana, haltijana ja naapurina mahdollisuuden antaa vastine asiassa saaduista lausunnoista ja mielipiteistä. Vastineessa pyydetään ottamaan kantaa suojeluasiaan myös kaavoituksen näkökulmasta.

Lausunnot ja mielipiteet

Asiasta lausuntonsa ovat antaneet Museovirasto (12.9.2023) ja Satakuntaliitto (19.1.2024). Mielipiteensä asiasta on antanut Asunto Oy Porin Linnankruunu (20.5.2024).

Lausunnoissa otetaan kantaa raatihuoneen valtakunnalliseen merkittävyyteen yhtenä C.L.Engelin suunnittelemista raatihuoneista sekä tärkeään asemaan osana kaupungin hallinnollista keskustaa ja kaupunkikuvaa.

Suojelun kohdentumisen osalta museoviraston lausunnossa todetaan, että raatihuoneen arvokkaiden sisätilojen suojelu ei toteudu riittävällä tavalla asemakaavan pohjalta. Suojelun tavoitteena on ulottaa se koko rakennukseen, sen tilajakoon ja merkittäviin elementteihin. Museovirasto painottaa myös yksityiskohtien tärkeyttä rakennuksen ulkoasun muodostumisessa. Sisätiloissa suojelu kohdentuu välikattoihin holvauksineen, portaikkoon kiviaskelmineen, pilareineen ja pilastereineen, listoituksiin (katto- ja seinälistat, ovien ja ikkunoiden listoitukset), panelointeihin, välikattoihin rosetteineen, sisäoviin listoituksineen (ei moderneihin palo-oviin), kaikkiin katto- ja seinämaalauksiin, kaikkiin tulisijoihin, juhlasalin aitioon (parveke) ja ravintolatilan holvikellareihin. Museoviraston lausunnossa annetaan ehdotukset suojelumääräyksiksi.

Satakuntaliitolla ei ole huomautettavaa Satakunnan maakuntakaavan ja Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 perusteella eikä muiden yleispiirteisten maakunnallisten suunnitelmien ja selvitysten perusteella lausunnolla olevasta rakennussuojeluasiasta. Satakuntaliitto puoltaa rakennussuojeluesitystä.

Asunto Oy Porin Linnankruunun mielipiteessä otetaan kantaa raskaan liikenteen kuljetusten siirtämiseen pois Kivi-Porin alueelta. Mielipiteen mukaan rekkaliikenne on muun muassa alkanut näkyä talojen rakenteissa halkeamina. Mielipiteessä toivotaan, että haettavana olevan suojelupäätöksen myötä myös raskaan liikenteen reitteihin kiinnitetään huomiota.

Porin kaupungin vastineen valmistelu

Elinvoima- ja ympäristötoimialan kaavoitusyksikölle, rakennusvalvonnalle ja kaupunginarkkitehdille sekä teknisen toimialan tilayksikölle on varattu mahdollisuus lausua asiasta. Tilayksikkö on ilmoittanut, että sillä ei ole lausuttavaa. Kaupunginarkkitehti on todennut raatihuoneen olevan arvorakennus. Kaavoitusyksikkö on valmistellut seuraavan vastineen:

Kaavoitusyksikön vastine suojeluasiaan

Rakennusperinnön suojelemisesta asemakaava-alueella sekä alueella, jolla on voimassa rakennuskielto asemakaavan laatimista varten, säädetään maankäyttö- ja rakennuslaissa. Lakia rakennusperinnön suojelemisesta sovelletaan kuitenkin myös asemakaava-alueella, jos kohteella on valtakunnallista merkitystä, kohteen säilymistä ja suojelua ei voida turvata maankäyttö- ja rakennuslailla tai kohteen suojeluun tämän lain mukaisesti on erityisiä syitä asemakaavoitustilanteen vuoksi.

Raatihuone on voimassa olevassa Linna 1. Teljä 2. Isosanta 8. Kirjurinluoto 57. asemakaavassa (vahv. 27.8.1996) merkinnällä Y-1/s (Yleisten rakennusten korttelialue, jolla ympäristö säilytetään. Alueelle saa sijoittaa julkista hallintoa varten tarkoitettuja tiloja sekä näyttelytoimintaa palvelevia tiloja. Kaikissa toimenpiteissä tulee kiinnittää huomiota toimenpiteen sopeutumiseen historialliseen ympäristöön, korttelialueen maisemalliseen sijaintiin Kokemäenjoen rannalla ja maisemalliseen sijaintiin puistoakselin päätteenä. Autopaikkoja alueelle sijoitettaessa on huomioita suojelutavoitteet. Tällä alueella sijaitsevia aitoja, ulkoportaita, puurivejä tai kiveyksiä ei saa muuttaa, purkaa tai hävittää niin, että kohteen tai sen ympäristön rakennustaiteellinen tai kulttuurihistoriallinen arvo vähenee.) Raatihuoneeseen kohdistuu merkintä sr 13 (Rakennustaiteellisesti tai historiallisesti arvokas rakennus. Rakennuslain 135 §:n 1 momentin nojalla määrätään, että rakennusta ei saa purkaa eikä siinä saa tehdä sellaisia korjaus- tai muutostöitä, jotka turmelevat julkisivujen tai vesikattojen rakennustaiteellista tai historiallista arvoa).

Porin raatihuone on rakennetun kulttuuriympäristön merkittävä kohde, jolle on osoitettu suojelumääräyksiä voimassa olevassa asemakaavassa. Määräyksillä on pyritty laadukkaan kulttuuriympäristön edistämiseen. Nykyisessä asemakaavassa ei kuitenkaan ole annettu suojelumääräyksiä koskien raatihuoneen sisätiloja.

Kaavoituksen näkökulmasta raatihuoneen suojelemisella rakennusperintölain nojalla pyritään kohteen suojelua tarkentamaan ja laajentamaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa raatihuoneen suojelemisesta rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain mukaisena asiana edellä olevan, kaavoitusyksikön valmisteleman vastineen.

Kaupunginhallitus päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Tiedoksi

Varsinais-Suomen ely-keskus