Kaupunginhallitus, kokous 14.10.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 407 Lentoliikenne 1.1.2025 eteenpäin (lisäpykälä)

PRIDno-2024-221

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Janne Vartia, sidosryhmäjohtaja, janne.vartia@pori.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2022 jatkaa reittilentojen hankintaa Porista Helsinkiin ostoliikenteenä edellisen ostoliikennesopimuksen päättyessä saman vuoden lopulla. Kilpailutuksen tuloksena sopimuskumppaniksi valittiin unkarilainen lentoyhtiö, Budapest Aircraft Service (BASe) Ltd.

Nykyinen reittilentoliikenteen sopimus välillä Pori-Helsinki on voimassa vuoden 2024 loppuun, jonka jälkeen sopimuksessa on optiot kahdelle seuraavalle vuodelle. Nykyinen sopimus kattaa kymmenen lähtöä Porista ja Helsingistä viikossa, ja operaattorille maksettava sopimuskorvaus liikennöinnistä on noin kolme miljoonaa euroa vuodessa.

Vuoden 2025 alusta alkavan sopimuskauden valmistelu on aloitettu yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön ja Traficomin kanssa. Uuden sopimuskauden julkisen palveluvelvoitteen asettamisesta ja liikenteen kilpailutuksesta vastaa Traficom. Porin kaupunki ja valtio (Traficom) laativat sopimuksen yhteishankinnasta, jossa sovitaan menettelyistä ja rahoituksesta. Sopimuskauden kustannukset jaetaan valtion ja Porin kaupungin kesken noin puoliksi riippuen halutusta palvelutasosta ja kilpailutuksen tuloksesta. Lähtökohtana on kymmenen edestakaista lentoa viikossa. 

Traficom ja Porin kaupungin välinen yhteishankintahankintasopimus pitää allekirjoittaa alkuvuoden 2024 aikana, jotta kilpailutus, hankintapäätös ja sopimus operaattorin kanssa saadaan tehtyä siten, että liikennöinti uudella sopimuksella voi alkaa vuoden 2025 alusta alkaen. Yhteishankintasopimuksen allekirjoittaminen edellyttää Porin kaupungin päätöksentekoa asiassa.

Vuoden 2023 syyskuussa hallituksen budjettiriihessä päätetty määräraha maakuntalentojen hankkimiseksi sisältää Porin ja Helsingin välisen yhteyden tukemisen 1 600 000 euroa vuonna 2025. Traficomin edellyttämän periaatteellisen rahoituspäätöksen tekee Porin kaupungin osalta kaupunginvaltuusto, koska kysymys on tarvittavan määrärahan varaamisesta vuosien 2025, 2026 ja 2027 talousarvioihin. Mahdollinen optiovuosien käyttäminen edellyttää oman päätöksentekonsa.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuuston päätettäväksi, että Pori kaupunki:

- päättää olla käyttämättä nykyisen sopimuksen optioita vuoden 2024 jälkeen

- sitoutuu yhteisen kilpailutuksen toteuttamiseen Traficomin kanssa

- varaa yhteishankintasopimusta varten 1 900 000 euron suuruisen määrärahan erikseen vuosille 2025 ja 2026 sekä 500 000 euron suuruisen määrärahan vuodelle 2027

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Perustelut

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 5.2.2024 § 61.

Asian esittely ja käsittely on historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää, että Pori kaupunki:

  • päättää olla käyttämättä nykyisen sopimuksen optioita vuoden 2024 jälkeen
  • sitoutuu yhteisen kilpailutuksen toteuttamiseen Traficomin kanssa
  • varaa yhteishankintasopimusta varten 1 900 000 euron suuruisen määrärahan erikseen vuosille 2025 ja 2026 sekä 500 000 euron suuruisen määrärahan vuodelle 2027.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

Krista Kiuru

Kokouskäsittely

Merkitään, että valtuutettu Krista Kiuru poistui esteellisenä tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi. Kiuru on osallistunut valtioneuvostossa asian käsittelyyn.

Valmistelija

  • Janne Vartia, sidosryhmäjohtaja, janne.vartia@pori.fi

Perustelut

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Porin kaupunki ovat tehneet julkisen tarjouskilpailun päätöksen reittilentoliikenteen hankkimiseksi Helsingin ja Porin lentoaseman välille ajanjaksolle 1.1.2025–27.3.2027. Hankinnan kustannuksista vastaavat Porin kaupunki ja valtio.

Kilpailutukseen tuli tarjouksia kahdelta lentoyhtiöltä: BASe Airlines Ltd ja NyxAir OÜ. Kilpailutuksen ratkaisuperusteena oli hinta kaikkien tarjouspyynnön asettamien vaatimusten täyttävien tarjoajien kesken. Traficom teki hankintapäätöksen 9.7.2024. BASe Airlines Ltd voitti kilpailutuksen reitillä ja sen yhtiön kanssa on käyty syyskuun aikana sopimusneuvottelut. Traficomin hankintapäätös on lainvoimainen ja Traficom on sopimusneuvotteluissa osaltaan hyväksynyt hankintasopimuksen.

Koska tehtävä ostoliikennesopimus on monivuotinen, valtion talousarvioon on sisällyttävä liikenteen ostamiseen tarkoitetut määrärahat ja vastaavasti myös Porin kaupunginvaltuuston on hyväksyttävä vuosittainen rahoitus liikenteen hoitamista varten. Jos valtio tai Porin kaupunki ei varaa tarvittavia määrärahoja, liikennöinti lakkaa ilman eri toimenpiteitä seuraavan vuoden alussa eikä liikennöintikorvausta enää makseta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus merkitseen tiedoksi Traficom hankintapäätöksen reittilentoliikenteen operoinnista Pori–Helsinki -yhteysvälille julkisen palveluvelvoitteen mukaiselle sopimuskaudelle ajalla 1.1.2025-27.3.2027 (optio-aika 28.3.2027- 27.2.2028). Sopimuskausi alkaa 1.1.2025 ja päättyy 27.3.2027.

Lisäksi kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan hankintasopimuksen.

Tiedoksi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom