Tekninen lautakunta, kokous 13.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 237 Peltovuokrasopimusten uusiminen vuonna 2023

PRIDno-2022-6618

Valmistelija

  • Maria Huhtamäki, maria.huhtamaki@pori.fi

Perustelut

Porin kaupunki vuokrasi vuonna 2022 peltoa maatalouskäyttöön noin 1.339 hehtaaria ja sai siitä vuokratuloa noin 534.525 €. Vuokralle annettujen kaikkien peltopalstojen vuokratulojen keskiarvo oli noin 399 €/ha (vuoden 2021 keskiarvo 414 €/ha). Vapaiden palstojen tarjouskilpailussa korkeimpien tarjousten keskiarvo 226 €/ha laski edellisvuodesta (489 €/ha) tuntuvasti, mikä johtunee pääasiassa tarjouskilpailussa olleiden palstojen vähäisestä määrästä sekä keskimääräistä huomattavasti pienemmästä palstakoosta ja heikommasta viljeltävyydestä. Kaupungin vuokralle annettu peltoala käsitti vuonna 2022 yhteensä 303 palstaa, joista 113 palstan, yhteensä 577 hehtaarin vuokrakausi päättyy 31.12.2022.

Peltovuokrasopimuksissa on ehto, jonka mukaan sopimuskauden päättyessä vanhalla vuokralaisella on oikeus saada alue uudelleen vuokralle, jos se luovutetaan edelleen maatalouskäyttöön ja jos hän hyväksyy teknisen lautakunnan päättämän vuokran määrän ja muut vuokraehdot. Periaatteena on ollut, että vuokra on kiinteä koko sopimuskauden ajan. Peltovuokrasopimuksissa käytetään maataloushallinnon hyväksymiä peltolohkokohtaisia viljelypinta-aloja, millä menettelyllä helpotetaan molempien sopimusosapuolten asiointia maaseutuhallinnon kanssa. Lisäksi infrajohtaminen kartoittaa vuoden 2023 rakennuskohteiden ja tonttien luovutusten sekä lähivuosien kaavoituskohteiden vaikutukset vuokrasopimuksiin, mistä johtuen palstojen vuokra-ajat vaihtelevat 1-5 vuoden välillä ja joidenkin palstojen vuokra-aloihin aiheutuu pysyviä tai tilapäisiä muutoksia.

Uusittavien peltovuokrasopimusten vuokrahintatasoa arvioitaessa on perinteisesti seurattu maatalouden tuottajahintaindeksin (2000=100, pois lukien turkikset) ja kuluttajahintaindeksin kehitystä sekä viime vuosina niiden ohella myös maatalouden tuotantokustannusten kehitystä. Maatalouden tuottajahintaindeksi ja tuotantovälineiden ostohintaindeksi vaihtelivat melko voimakkaasti vuosina 2007-2014, jonka jälkeen indeksien muutokset olivat viime vuoteen asti maltillisia. Kuluneen vuoden aikana molemmat indeksit ovat nousseet erittäin nopeasti. Oheinen indeksivertailukaavio osoittaa, että tuottajahinnat ovat viimeisimmällä pisteluvulla 181,6 noin 82 % korkeammalla tasolla kuin vuonna 2000, kun maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat ovat pisteluvulla 217,3 jopa noin 117 % korkeammalla tasolla. Kuluttajahintaindeksin pisteluku 134,40 yhteensä noin 34 %:n kasvulla viittaa kuluttajahintojen edellisen kalenterivuoden keskiarvoon, joten viimeaikaisen voimakkaan inflaation vaikutus näkyy oheisessa vertailussa vasta viiveellä. Peltovuokrien vuokrakorotuksia on vastaavana aikana tehty kahdesti, yhteensä 22 %, viimeisimmän vuokrakorotuksen (8 %) tultua voimaan vuodesta 2013 alkaen.  

Infrajohtaminen on perinteiseen tapaan keskustellut 30.11.2022 Porin seudun vuokraviljelijäyhdistyksen ja Porin alueen MTK:n paikallisyhdistysten edustajien kanssa kuluneesta kasvukaudesta ja peltovuokrauksiin vaikuttavista ajankohtaisista tekijöistä. Kuten valtakunnallisestikin on uutisoitu, maatalouden on kerrottu olevan vakavassa talouskriisissä. Tuotantokustannukset ovat kohonneet kuluneen vuoden aikana erittäin koviksi erityisesti energian, polttoaineen ja lannoitteiden osalta. Kulunut kasvukausi oli onneksi pitkästä aikaa edellisiä parempi ja viime aikoina kohonneet tuottajahinnat kompensoivat korkeita tuotantokustannuksia, joskin vain osin. Poikkeuksellisessa maailmantilanteessa hintatasot muuttuvat toisinaan hyvinkin äkillisesti, kuten esimerkiksi sähkön osalta lähes jokainen on huomannut. Lisäksi maatalouden vuonna 2023 alkava uusi ohjelmakausi tulee aiheuttamaan maataloudelle ja sen tukihallinnolle runsaasti muutoksia, joiden maatilakohtaiset taloudelliset kokonaisvaikutukset konkretisoituvat viiveellä. Edelliset seikat huomioiden todettiin, että peltovuokratasoon ei ole perusteltua tehdä korotuksia tulevalle vuodelle.

Infrajohtaminen esittää, että peltovuokrasopimukset uusitaan vuonna 2023 seuraavin periaattein:

  • Vuokrahinnat säilyvät ennallaan (vuokria ei koroteta eikä alenneta).
  • Vuokra on kiinteä koko vuokrasopimuskauden ajan. Vuosivuokra pyöristetään täysiin euroihin.
  • Vuokranmaksun eräpäivä on 31. joulukuuta.
  • Vuokrasopimuksen tekeminen edellyttää, että vuokramies on maksanut aikaisemmat vuokransa kaikista vuokrasopimuksista ja sopinut kaupungin kanssa päättyneiden sopimusten tukioikeuksien palauttamisesta kaupungille tai siirtämisestä kaupungin osoittamalle vastaanottajalle.
  • Mikäli vuokralainen ei halua vuokrata palstaa tarjotuilla ehdoilla eikä tee sopimusta, katsoo kaupunki hänen menettäneen oikeutensa saada palsta uudelleen vuokralle.
  • Vapaaksi jääneistä palstoista järjestetään tarjouskilpailu. Tarjouskilpailun perusteella tehtävistä sopimuksista päättää tonttipäällikkö.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää, että 31.12.2022 päättyvät peltovuokrasopimukset uusitaan edellä esitetyin periaattein. Kunkin uusittavan sopimuksen ehdot vahvistaa tonttipäällikkö.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Infrajohtaminen/maapolitiikka

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.