Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 26.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Porin Energia Sähköverkot Oy:n hakemus, yhdyskuntateknisten laitteiden sijoittaminen, Lauttakota

PRIDno-2021-3357

Valmistelija

  • Mikko Nurminen, rakennusvalvontayksikön päällikkö, mikko.nurminen@pori.fi
  • Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi

Perustelut

Pori Energia Sähköverkot Oy hakee maankäyttö- ja rakennuslain 161 §:n mukaista yhdyskuntateknisten laitteiden sijoittamispäätöstä 0,4 kV:n sähköverkon rakentamiselle Porin kaupungin rakennusvalvontaviranomaiselta liitteenä olevan suunnitelman mukaisesti ja siihen liittyvää maankäyttö- ja rakennuslain 144 §:n mukaista aloitusoikeutta.

Hakijalla on tarkoitus rakentaa Ahlaisissa sijaitsevalle Lauttakota-nimiselle saarelle sähköverkko, jotta yhdelle kiinteistölle tehty liittymäsopimus voidaan sähköntoimitusvelvollisuuden mukaisesti toteuttaa. Sähköverkko on tarkoitus toteuttaa kiinteistölle [peitetty] LAUTTAKOTA, joka on kahdeksan yksityisen tahon yhteisomistuksessa ja jolla sijaitsevat yhteisesti hoidetut ranta-asemakaavan mukaiset metsä- ja venevalkama-alueet (M, VL).  Saaressa on myös kahdeksan ranta-asemakaavan mukaista loma-asumiseen tarkoitettua kiinteistöä, joista jo sähköistetyltä kiinteistöltä [peitetty] SUORAAKULMA on tarkoitus tehdä liityntä saareen toteutettavaan verkkoon.

Sijoittamispäätöksellä haettavaa vaihtoehtoa VE1 hakija pitää teknistaloudellisesti edullisimpana. Vaihtoehto palvelee kaikkia loma-asumisen kiinteistöjä, eikä ilmajohdosta tai sen toteuttamisesta ole vähäistä merkittävämpää haittaa metsäisessä maisemassa.

Kaikkien maanomistajien kanssa on käyty neuvotteluja maankäyttösopimuksia ja pidetty maastokatselmus 14.5.2021. Katselmuksessa on tutustuttu toteutusvaihtoehtoihin ja ilmajohtovaihtoehdon VE1 alustaviin pylväspaikkoihin maastossa. Kuuden maanomistajan kanssa todettiin reittivaihtoehto VE1 toteuttamiskelpoiseksi. Neuvotteluratkaisun ulkopuolelle jättäytyneille kahdelle maanomistajille esitettiin määräaikaista johtoalueen käyttöoikeussopimusta, johon ei kuitenkaan saatu vastausta. 

Sijoitushakemuksesta jätettiin kaksi hanketta vastustavaa palautetta, joissa epäillään vaihtoehdon VE1 turmelevan metsän ja maapohjan sekä altistavan metsän ja ilmajohdot tuulen aiheuttamille vaurioille. Toisessa palautteessa arvioidaan maanomistajien kuulemisen muodossa ja sisällössä olevan puutteita.

Porin Energia Sähköverkot Oy on antanut vastineet palautteisiin 13. ja 14.1.2022 ja todennut, että metsässä toteutettu riippujohto ei tarvitse johtokatua, eikä johdon vähäisellä suojaetäisyydellä ole vaikutusta metsätuottoon. Rakennusaikaisten työkoneiden käyttö on mahdollista toteuttaa mahdollisimman paljon metsää säilyttävällä tavalla.

Maanomistajien kuuleminen on toteutettu lain ja asetusten mukaisesti, ja käytetty Porissa pitkään ja hyväksi havaittuja esitys- ja toimintatapoja. Kuulemisen yhteydessä toimitetuista asiakirjoista käyvät yksiselitteisesti ilmi kyseessä oleva menettely ja yleisesti saavutettavissa oleva diaarioitu asia, asianosaiset, hankkeen sijoittuminen saareen ja kyseisille kiinteistöille, palautteen antamisen yhteystiedot, päivä- ja aikamäärät sekä yhteyshenkilö. Asianosaisilla on ollut neuvottelujen jälkeen ja kuulemismenettelyn yhteydessä asianmukaiset ja riittävät tiedot arvioida hankkeen vaikutuksia omistamaansa maaomaisuuteen ja sen ympäristöön, lisätietojen saamiseen ja palautteen antamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää MRL 161 §:n nojalla, että Pori Energia Sähköverkot Oy saa sijoittaa kiinteistön [peitetty] LAUTTAKOTA alueelle sähköverkon suunnitelmakartan mukaisesti, koska sijoittamista ei muutoin voida järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. Luvan saajan on saatettava työmaa-alue työn suorittamisen jälkeen aiempaa vastaavaan olotilaan ja korvattava mahdollisesti tapahtuneet puustonmenetykset. Mikäli mahdollisista korvauksista ei saada sovintoratkaisua on asia ratkaistava lunastuslain mukaisessa järjestyksessä.

Edelleen elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää MRL 144 §:n nojalla, että sähköverkon toteutus voidaan suorittaa ennen kuin tämä sijoituspäätös on saanut lainvoiman, vakuutta asettamatta samaisen pykälän 4 momentin perusteella.

Pöytäkirja tämän asian osalta päätetään tarkastaa välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Pöytäkirja tämän asian osalta päätettiin tarkastaa välittömästi kokouksessa.

Päätöksen muutoksenhakuohje korjattu 10.2.2022.

Tiedoksi

Kiinteistön omistaja, Porin Energia Sähköverkot Oy, kiinteistörekisterin pitäjä

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Valitusoikeus

Päätökseen haetaan muutosta kirjallisella hallintovalituksella Turun hallinto-oikeudelta. Päätöksestä saa valittaa se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianomainen).

Valitusaika

Hallintovalitus on tehtävä 30. päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei oteta lukuun. Tiedoksianto toimitetaan postitse saantitodistusta vastaan.

Valituskirjelmän sisältö

Hallintovalitus tehdään kirjallisesti. Valituskirjelmässä, joka osoitetaan Turun hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta;
2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi; sekä
3) perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituskirjelmässä on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä.

Valituskirjelmän liitteet

Valituskirjelmään on liitettävä:

1) päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä;
2) todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;sekä
3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja.

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa Turun hallinto-oikeudelle, osoitteeseen:

PL 32            
20101 TURKU                                            

Käyntiosoite: Sairashuoneenkatu 2-4
Vaihde: 029 56 42400
Kirjaamo: 029 56 42410
Faksi: 029 56 42414
Sähköposti: turku.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet