Sivistyslautakunta, kokous 31.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Sivistyslautakunnan lausunto valtuustoaloitteeseen: Ruosniemen pyörätiet kuntoon

PRIDno-2022-6193

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Porin vasemmistoliiton valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Jani-Petteri Pajukoski jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"VALTUUSTO ALOITE

RUOSNIEMEN PYÖRÄTIET KUNTOON

Ruosniemen koululaiset ovat saamassa uuden terveen koulun niin on myös perusteltua saattaa alueen pyörätiet myös asianmukaiseen kuntoon.

Ruosniementie koko osuudelta tarvitsee uuden pinnoitteen. Pyörätie on kuoppainen sekä halkeilee ja heinä kasvaa läpi asfaltin monin kohdin. Pyörätie tulee pääväyläksi alueen koululaisille ja on vaarallinen pienille pyörille ja yleistyneille sähköpotkulaudoille ja pyörille. Moni pyöräilijä on jo siirtynyt pyöräilemään katuosuudelle.

Sama koskee ruosniemen tieltä lähtevää pohjoisväylän osuutta sekä puolet keisariviitantien pyörätietä.

Myös jääräntien pyörätie on huonossa kunnossa ja toejoen lasten koulutie uuteen kouluun.

Valtuutetun suomin oikeuksin

Jani-Petteri Pajukoski

Porissa 14.11.2022

Milka Tommila

Virtanen Rami

Mika Aho

Antero Kivelä

Markku Tanttinen

Jaakko Jäntti

Raisa Ranta"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Taneli Tiirikainen, yksikön päällikkö, opetusyksikkö, taneli.tiirikainen@pori.fi

Perustelut

Sivistystoimiala näkee tärkeänä kevyenliikenteenväylien turvallisuuden. Työ- ja koulumatkojen kulkeminen kävellen tai polkupyörällä tukee mm. kaupungin hiilineutraaliustavoitteita ja edesauttaa fyysisen kunnon ylläpitämistä ja parantamista, mikä on mm. MOVE!-mittaustulosten valossa tärkeää. Hyötymatkojen taittamisen ohella kevyenliikenteenväylät toimivat alustoina monenlaiselle liikunnalle.

Suuri osa Pohjoisväylän koulun oppilaista asuu sellaisen matkan päässä uudesta monitoimitalosta, että koulumatkan kulkeminen kävellen tai pyöräillen on järkevää. Lisäksi rakennuksessa asioi eri ikäisiä ihmisiä mm. kirjastopalveluiden vuoksi. On hienoa, että alueen kevyenliikenteen väylien turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota mm. alikulkujen muodossa. Vanhojen väylien turvallisuudesta huolehtiminen on toimialan näkemyksen mukaan tärkeää, mikä tarkoittaa pinnoitteen hyvää kuntoa, toimivaa valaistusta, mahdollisten  näkymäesteiden poistamista ja risteysalueiden selkeyttä etenkin lasten näkökulmasta tarkasteltuna.  

Sivistystoimialalla ei ole asiantuntijuutta arvioida väylien kuntoa, vaan asia kuuluu teknisen toimialan vastuulle. Sivistystoimialan tiedon mukaan teknisellä toimialalla on tarkka tieto (Ruosniemen alueen) pyöräteiden kunnosta ja aikataulu niiden kunnostamisesta. Sivistystoimiala pitää tärkeänä huolehtia sekä Ruosniemen alueen että koko kaupungin osalta kevyenliikenteen väylien kunnosta. Sivistystoimiala kannustaa oppilaita, huoltajia ja henkilökuntaa liikkumaan koulu- ja työmatkat kävellen tai pyöräillen ja osana kasvatustyötään kouluja kiinnittämään liikenneturvallisuusasioihin  erityistä huomiota. Näin tehdään eläväksi Pori 2030 -strategiaa, jonka mukaan meillä Porissa on Suomen parhaat pyörätiet ja -reitit.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää antaa edellä esitetyn lausunnon valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus