Sivistyslautakunta, kokous 31.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Sivistyslautakunnan lausunto valtuustoaloitteeseen: Koulukiinteistöjen piha-alueiden nykytilan kartoittaminen, sekä saadun selvityksen perusteella laadittava kehittämissuunnitelma

PRIDno-2022-6189

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Useat valtuutetut, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Christa Lahto jättivät valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Porin kaupunginvaltuusto

Aloite 14.11.2022

Koulukiinteistöjen piha-alueiden nykytilan kartoittaminen, sekä saadun selvityksen perusteella laadittava kehittämissuunnitelma

Me allekirjoittaneet esitämme, että Porin kaupunki kartoittaa kaikkien alueella toimivien ylläpitämiensä koulujen pihojen varustelun; ajanmukaisuus, viihtyisyys, käytettävyys ja turvallisuus huomioiden.Kartoituksessa tulisi erityisesti huomioida terveyteen, hyvinvointiin, monimuotoiseen liikuntaan, leikkiin ja toimintaan kannustavat pihavarustelut. Saadun selvityksen pohjalta tulee laatia kehittämissuunnitelma.

Porissa on viime vuosina rakennettu uusia kouluja erinomaisin piha-aluein, mutta vanhempien koulukiinteistöjen kohdalla piharakenteiden päivitys on jäänyt toteuttamatta.
Tämä saa osan porilaisista lapsista ja nuorista kokemaan eriarvoisuutta keskenään. Osa koulujen pihoista ja vanhoista rakennelmista aiheuttaa myös turvallisuusriskejä
käyttäjilleen.

Liikkumisen puute on olennainen terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä heikentävä tekijä kaikenikäisillä. Viihtyisä ja toimiva oman lähikoulun piha on keskeinen liikkumisympäristö koululaisten arkipäivissä ja iltapäivätoiminnassa, sekä usein myös heidän loma-aikoinaan. Koulujen pihojen monimuotoisuus lisää osaltaan myös asuinalueiden viihtyisyyttä. Monikäyttöiset pihat ovat parhaimmillaan kaiken ikäisiä kiinnostavia ja liikkumaan houkuttelevia kaupunkitiloja asuinalueiden arkisissa ympäristöissä. Ne lisäävät asuinalueiden viihtyisyyttä, yhteisöllisyyttä, moni-ilmeisyyttä ja turvallisuutta, sekä vahvistavat palvelutasoa ja arvoja. Helposti saavutettavina, maksuttomina ja avoimina lähiliikunta- ja leikkipaikkoina ne edistävät asukkaiden yhdenvertaisuutta, ehkäisevät syrjäytymistä ja luovat edellytyksiä asukkaiden omatoimiselle liikkumiselle, kohtaamiselle ja hyvinvoinnille.

Porissa 14.11.2022
Christa Lahto
Matti Välimäki
Niko Viinamäki"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Taneli Tiirikainen, yksikön päällikkö, opetusyksikkö, taneli.tiirikainen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt sivistyslautakunnalta lausuntoa valtuustoaloitteeseen “koulukiinteistöjen piha-alueiden nykytilan kartoittaminen, sekä saadun selvityksen perusteella laadittava kehittämissuunnitelma”.

Organisaatiouudistuksen jälkeisinä vuosina koulujen pihojen kunnostamiseen ja parantamiseen oli yhteistyömalli sivistystoimialan ja teknisen toimialan välillä. Sivistystoimiala pyysi kouluilta vuosittain toiveita pihoihin liittyen. Opetusyksikön päällikkö kokosi toiveet ja kävi niistä keskustelun teknisen toimialan yhteyshenkilön kanssa. Molempien näkemysten perusteella linjattiin seuraavan vuoden pihahankkeista. Hankkeet budjetoi ja toteuttaa tekninen toimiala. Pihoihin on hankittu leikki- ja liikuntavälineitä myös mm. vanhempainyhdistysten lahjoituksin ja hankerahoitusten avulla. 

Koulupihojen kehittäminen on tärkeää, kuten aloitteessa todetaan. Piha-alueiden kehittäminen, uudistaminen ja ylläpito vaatii riittävän resursoinnin. Opetusyksikön näkemyksen mukaan  leikkivälineiden kunnossapito toimii pääsääntöisesti hyvin ja melko nopeasti -   merkittäviä turvallisuuspuutteita pihavarusteissa ei tiedetä olevan. Kuitenkin jatkuvan huollon ja ylläpidon merkitys korostuu pihoissa, joita käyttävät päivittäin kouluikäiset henkilöt. 

Viihtyisät, aktiivisessa käytössä olevat piha-alueet lisäävät hyvinvointia, vähentävät ilkivaltaa ja tarjoavat toimijoille tilaa kaupunkikulttuurin, seuratoiminnan ym. toteuttamiseksi. Koulut ovat erilaisia (mm. oppilaiden ikärakenne ja koulun sijainti suhteessa muihin liikuntapaikkoihin, luontoon jne.), mutta liikkumisen tukeminen kouluaikana tarvitsee asianmukaiset puitteet ja on tasa-arvokysymys. Keskittämällä lähiliikuntapaikat koulujen yhteyteen, saadaan investoinneille maksimaalinen hyöty kun käyttöasteet paranevat. 

Koulut toimivat pääosin kaupungin omissa kiinteistöissä, mutta kolme peruskoulua toimii ulkoa vuokratuissa tiloissa. Sivistystoimialan näkemys on, että uudis- ja peruskorjauskohteissa piha-asia huomioidaan ajoissa varaamalla riittävät taloudelliset resurssit ja tekemällä laadukas suunnittelutyö käyttäjiä kuunnellen. Sivistystoimiala kannattaa valtuustoaloitteessa esitettyä ajatusta koulupihojen nykytilan kartoittamisesta ja sen perusteella laadittavasta pitkän aikavälin kehittämissuunnitelmasta. Koulupihojen ohella olisi hyvä tarkastella myös varhaiskavastusyksiköiden piha-alueita. Suunnitelmassa kannattaa huomioida palveluverkkopäätöksen mukaiset ratkaisut. Sivistystoimiala voi kerätä kouluittain tiedot käyttäjien näkemyksestä piha-alueiden nykytilaan liittyen sekä toiveita pihojen kehittämisestä, mutta perusteellisempaan analyysiin ja suunnitelmaan tarvitaan teknisen toimialan resursseja. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää antaa edellä esitetyn lausunnon valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus