Sivistyslautakunta, kokous 31.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Porin kaupungin islamin opetussuunnitelma vuosiluokille 1-9

PRIDno-2022-6963

Valmistelija

  • Kirsi Nuorsaari, kirsi.nuorsaari@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin opetussuunnitelma on laadittu siten, että opetussuunnitelman perusteita  (Opetushallituksen määräys 2014) tarkennetaan paikallisessa opetussuunnitelmassa. Paikallisessa opetussuunnitelmassa tulee muun muassa määritellä vuosiluokittain kunkin oppiaineen tavoitteet ja sisällöt. Porin kaupungin opetussuunnitelma löytyy pedanetistä osoitteesta https://peda.net/id/f3d4843c6. Perusopetuslain 11 §:n mukaan perusopetuksessa oppiaineena on joko uskonto tai elämänkatsomustieto. Uskonnon opetus toteutetaan saman lain 13 §:n mukaan oppilaiden uskonnollisen yhdyskunnan mukaisesti oman uskonnon opetuksena erillisten oppimäärien mukaan. Opetussuunnitelman perusteissa on määritelty yhteiset tavoitteet ja sisällöt islamin uskonnolle, jotka määritellään paikallisessa opetussuunnitelmassa kullekin vuosiluokalle erikseen. 

Uskonnonvapauslain (453/2003) mukaan koulutuksen järjestäjä on velvollinen järjestämään sen uskonnon opetusta, johon opiskelijoiden enemmistö kuuluu. Suomessa tämä on poikkeuksetta evankelis-luterilainen uskonto. Evankelis-luterilaisen uskonnon opetukseen voivat osallistua halutessaan myös muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluvat tai niihin kuulumattomat opiskelijat riippumatta siitä, onko elämänkatsomustiedon tai uskonnon eri oppimäärien opetusta tarjolla. Saman lain velvoittamana kunnan tulee järjestää myös ortodoksisen uskonnon opetusta, mikäli kunnassa on vähintään kolme kyseiseen uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvaa oppilasta. Muiden uskontojen, kuten islamin, opetusta tulee järjestää, mikäli vähintään kolmen oppilaan huoltajat sitä pyytävät.

Porissa on järjestetty islamin opetusta jo useiden vuosien ajan. Lukuvuodesta 2012-2013 alkaen islamin opetus on ostettu ja järjestetty etäopetuksena Tampereelta. Lukuvuoden 2022-2023 alusta alkaen Tampereen kaupunki ei enää pystynyt tarjoamaan opetusta muille kunnille. Tästä lukuvuodesta alkaen islamin opetus on järjestetty Porissa itse hybridiopetuksena, jossa osa oppilaista on ollut lähiopetuksessa Kaarisillan koulussa ja osa oppilaista on osallistunut etäopetukseen omista kouluistaan. Koska islamin opetus järjestetään jatkossakin itse, opetuksen järjestäjän tulee laatia järjestämäänsä opetukseen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunnan hyväksyttäväksi on tuotu islamin opetussuunnitelma perusopetuksen vuosiluokille 1 - 9. Islamin opetussuunnitelman laadinnassa on hyödynnetty opetussuunnitelman perusteiden lisäksi Turun kaupungin islamin opetussuunnitelmaa. Islamin opetussuunnitelma on esityslistan liitteenä ja se otetaan käyttöön heti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä Porin kaupungi islamin opetuksen opetussuunnitelman vuosiluokille 1-9 käyttöön otettavaksi heti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Peruskoulut