Sivistyslautakunta, kokous 31.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman muuttaminen

PRIDno-2023-213

Valmistelija

  • Kirsi Nuorsaari, kirsi.nuorsaari@pori.fi

Perustelut

Maahanmuuttajataustaisille lapsille voidaan järjestää perusopetukseen valmistavaa opetusta perusopetuslain (628/1998) mukaisesti. Perusopetukseen valmistava opetus on tarkoitettu perusopetusikäisille maahanmuuttajataustaisille lapsille ja nuorille, joiden suomen kielen taito ei riitä perusopetuksen ryhmissä opiskelemiseen. Valmistavan opetuksen tavoitteena on oppilaan suomen kielen taidon ja koulunkäyntivalmiuksien kehittäminen perusopetukseen siirtymistä varten. Opetuksessa painottuu suomen kielen oppiminen. Suomen kielen lisäksi opiskellaan myös muita perusopetuksen oppiaineita. Valmistavassa opetuksessa oppilas tutustuu suomalaiseen kouluun ja kulttuuriin sekä opetusmenetelmiin. Oppilaille laaditaan henkilökohtainen opinto-ohjelma. Valmistava opetus kestää noin vuoden, jonka jälkeen oppilas siirtyy omaan lähikouluunsa. 

Porissa alkuopetusikäiset valmistavan opetuksen oppilaat opiskelevat inklusiivisesti omissa lähikouluissaan. Alkuopetusikää vanhemmat oppilaat suorittavat valmistavan opetuksen erillisryhmissä, joita on tilanteesta ja tarpeesta riippuen eri puolilla kaupunkia yleisopetuksen kouluissa. Porin kaupungissa on yhdeksän erillistä valo-ryhmää neljässä eri koulussa, Kaarisillan, Itätuulen, Vähärauman ja Meri-Porin kouluissa. Lisäksi muutamassa koulussa on valo-oppilaita, jotka opiskelevat inklusiivisesti yleisopetuksen luokissa. Nämä inklusiiviset valo-oppilaat ovat pääsääntöisesti alkuopetuksen oppilaita. Kaiken kaikkiaan valo-oppilaita on noin sata. 

Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa noudatetaan omaa perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelmaa. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma on laadittu samoin kuin Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelma, jolloin opetussuunnitelman perusteita on tarkennettu Porin kaupungin lisäyksillä. Opetushallitus on antanut 13.11.2015 määräyksen perusopetukseen valmistavan opetuksen perusteiksi, jonka mukaisesti on laadittu koulutuslautakunnan 18.4.2016, § 54 hyväksymä Porin kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Tämä opetussuunnitelma löytyy pedanetistä osoitteesta https://peda.net/id/0c3d2270184. Vuoden 2016 perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma on aikanaan laadittu Porin kaupungin valmistavien luokkien opettajien ja suomi toisena kielenä -opettajien kesken. 

Opetushallitus on antanut 10.5.2022 (OPH-1099-2022) määräyksen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman muuttamisesta seuraavien lukujen osalta: 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat ja 6.5 Suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista. Opetussuunnitelman perusteisiin tulleet muutokset on päivitetty sellaisenaan keväällä 2022 pedanetissä olevaan paikalliseen opetussuunnitelmaan. Nyt lautakunnan hyväksyttäväksi tuotuun opetussuunnitelmaan on tarkennettu myös Porin kaupungin lisäyksiä ottamalla muun muassa huomioon keväällä 2022 tulleet opetussuunnitelman perusteiden muutokset. Lisäksi valmistavan opetuksen paikallisia toimintatapoja on vuoden 2016 jälkeen tarkennettu ja muutettu, joten valmistavan opetuksen opetussuunnitelma on nyt päivitetty vastaamaan nykyistä toimintatapaa. Opetussuunnitelmaan on esimerkiksi lisätty maininta alkuopetuksessa toteutettavasta inklusiivisesta valmistavasta. Nyt hyväksyttävänä olevat muutokset ja päivitykset on laatinut monikielisten oppilaiden opetuksen koordinaattori. 

Päivitetty perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma on esityslistan liitteenä ja se otetaan kouluissa käyttöön heti. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä Porin kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman käyttöön otettavaksi heti päätöksen saatua lainvoiman. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.