Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 18.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Uhkasakon tuomitseminen sekä uuden päävelvoitteen ja uhkasakon asettaminen keskeneräiselle rakennuspaikalle

PRIDno-2020-29

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Paula Virtaniemi, paula.virtaniemi@pori.fi

Perustelut

Kiinteistölle [peitetty] on myönnetty kesällä 2009 rakennuslupa 609-2009-281 omakotitalon ja talousrakennuksen rakentamiselle ja ko. luvalle on myönnettty jatkolupa 609-2014-529 kesällä 2014. Jatkoluvan määräaika on päättynyt 22.6.2017. Koska rakennuslupa on tällöin rauennut ja rakennustyö on jäänyt keskeneräiseksi, on Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunta 9.5.2019 kehottanut kiinteistön kahta omistajaa saattamaan rakennuspaikan sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta eikä rumenna ympäristöä. Keskeneräinen rakennustyö on myös kehotettu suojaamaan riittävästi säältä ja mahdolliselta vahingonteolta. Toimenpiteen suorittamiselle on annettu aikaa 31.10.2019 saakka. 

Kiinteistöllä 13.11.2019 suoritetulla katselmuksella on todettu, että velvoitetta ei ole noudatettu. Tästä johtuen kiinteistön molemmille omistajille on varattu tilaisuus selityksen antamiseen 3.1.2020 lähetetyllä selityspyyntökirjeellä. Pyydettyä selitystä ei ole toimitettu. 

Koska velvoitetta ei ole noudatettu, on ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunnalle esitettävä maankäyttö- ja rakennuslain §182 ja §170 nojalla, että kiinteistön omistajat velvoitettaisiin suorittamaan ko. toimenpiteet uudessa määräajassa sakon uhalla.

Lisätietojen antaja

Rakennetun ympäristön tarkastaja Paula Virtaniemi, puh. 044 701 1356.

Ehdotus

Esittelijä

Riikka Jokiainen, yksikön päällikkö, ympäristö- ja terveysvalvonta, riikka.jokiainen@pori.fi

Ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunta päättää velvoittaa maankäyttö- ja rakennuslain §182 ja §170 nojalla kiinteistön [peitetty] molemmat omistajat, sekä [peitetty] että  [peitetty], saattamaan keskeneräiseksi jääneen rakennuspaikan sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta eikä rumenna ympäristöä. Rakennustyö tulee myös suojata riittävästi säältä ja mahdolliselta vahingonteolta. Molemmille omistajille asetetaan laiminlyönnin varalta 1000 euron sakkouhka ja toimenpiteet on tehtävä 31.10.2020 mennessä.

Mikäli kiinteistö luovutetaan edelleen on tästä velvoitteesta ilmoitettava luovutuksen saajalle luovutuskirjaan otetulla maininnalla tai muutoin todisteellisesti.

Luovutuksesta on myös ilmoitettava ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunnalle. 

Ympäristö- ja lupaplveluiden lautakunta ilmoittaa päätöksestään Maanmittauslaitokselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Yksikön päällikkö Matti Karjanoja poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen klo 17:21.

Valmistelija

Paula Virtaniemi, paula.virtaniemi@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunta on 26.2.2020 päättänyt maankäyttö- ja rakennuslain §182 ja §170 nojalla velvoittaa kiinteistön [peitetty] molemmat omistajat, sekä [peitetty] että  [peitetty], saattamaan keskeneräiseksi jääneen rakennuspaikan sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta eikä rumenna ympäristöä. Rakennustyö tulee myös suojata riittävästi säältä ja mahdolliselta vahingonteolta. Toimenpiteet on tehtävä 31.10.2020 mennessä ja molemmille omistajille on laiminlyönnin varalta asetettu 1000 euron sakon uhka.

Kiinteistöllä 9.11.2020 suoritetulla katselmuksella on todettu, että velvoitetta ei ole noudatettu. Tästä johtuen kiinteistön molemmille omistajille on varattu tilaisuus selityksen antamiseen 18.11.2020 lähetetyllä selityspyyntökirjeellä. 18.12.2020 saapuneeseen vastineeseen toimenpiteiden selvittämiseksi myönnettiin lisäaikaa 31.8.2021 saakka. 

Seuraava katselmus suoritettiin 22.9.2021 ja todettiin, että velvoitetta ei ole noudatettu. Molemmille omistajille varattiin tilaisuus selityksen antamiseen 4.10.2021 lähetetyllä selityspyyntökirjeellä. 29.10.2021 saapuneeseen vastineeseen myönnettiin pyynnöstä lisäaikaa 30.4.2022 asti. 

Viimeinen katselmus suoritettiin 3.5.2022 ja todettiin, että velvoite on edelleen noudattamatta.  

Koska velvoitetta ei ole noudatettu, on elinvoima- ja ympäristölautakunnalle maankäyttö- ja rakennuslain §182 ja §170 nojalla esitettävä, että elinvoima- ja ympäristölautakunta velvoittaisi kiinteistön omistajat maksamaan laiminlyönnin varalta molemmille asetetun 1000 euron sakon ja velvoittaisi kiinteistön omistajat edelleen suorittamaan ko. toimenpiteet uudessa määräajassa uuden sakon uhalla. 

Menettelyn aikana kertyneet asiakirjat ovat nähtävillä lautakunnan kokouksessa.

Lisätietojen antaja: Rakennetun ympäristön tarkastaja Paula Virtaniemi, puh. 044 701 1356.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää maankäyttö- ja rakennuslain §182 ja §170 nojalla tuomita kiinteistön [peitetty] omistajat [peitetty] ja [peitetty] maksettavaksi molemmille 26.2.2020 asetetun 1000 euron uhkasakon, koska velvoitetta ei ole noudatettu. Sekä velvoittaa edelleen [peitetty] ja [peitetty] saattamaan keskeneräiseksi jääneen rakennuspaikan sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta eikä rumenna ympäristöä. Rakennustyö tulee myös suojata riittävästi säältä ja mahdolliselta vahingonteolta. Molemmille omistajille asetetaan laiminlyönnin varalta 2000 euron sakkouhka ja toimenpiteet on tehtävä 30.9.2022 mennessä.

Mikäli kiinteistö luovutetaan edelleen, on tästä velvoitteesta ilmoitettava luovutuksen saajalle luovutuskirjaan otetulla maininnalla tai muutoin todisteellisesti. 

Luovutuksesta on myös ilmoitettava elinvoima- ja ympäristölautakunnalle. 

Elinvoima- ja ympäristölautakunta ilmoittaa päätöksestään maanmittauslaitokselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Paula Virtaniemi, paula.virtaniemi@pori.fi

Perustelut

Kiinteistö 

[peitetty]

Kiinteistön omistajat 

[peitetty]

 

Elinvoima- ja ympäristölautakunta on 24.5.2022 kokouksessaan päättänyt velvoittaa sakon uhalla molemmat kiinteistönomistajat saattamaan keskeneräiseksi jääneen rakennuspaikan 30.9.2022 mennessä sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta eikä rumenna ympäristöä . Rakennuspaikka on myös velvoitettu suojaamaan säältä ja mahdolliselta vahingonteolta. Asetettu uhkasakko on 2000 euroa omistajaa kohti.

Aiempi käsittely nähtävissä historiatiedoista.  

Kiinteistölle on tehty uusi katselmus 6.10.2022, jolloin on todettu, että velvoitetta ei ole edelleenkään noudatettu. Kiinteistön omistajille on annettu uudelleen tilaisuus selityksen antamiseen elinvoima- ja ympäristölautakunnan 14.10.2022 lähettämällä selityspyyntökirjeellä.

Kirjallisen selityksen antamiseen on annettu aikaa 14 vuorokautta kirjeen tiedoksisaamisesta. Pyydettyjä selityksiä ei ole toimitettu.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Velvoitettavat: kiinteistön omistajat [peitetty] 

Kiinteistö:   [peitetty]

Tuomitseminen: Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää tuomita molemmat velvoitettavat maksamaan 24.5.2022 asetetun 2000 euron uhkasakon, koska velvoitetta ei ole noudatettu määräaikaan 30.9.2022 mennessä.

Velvoite: Elinvoima - ja ympäristölautakunta päättää uudelleen velvoittaa maankäyttö- ja rakennuslain 170§:n nojalla molempia kiinteistön omistajia saattamaan keskeneräiseksi jääneen rakennuspaikan sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta eikä rumenna ympäristöä. Rakennustyö tulee myös suojata riittävästi säältä ja mahdolliselta vahingonteolta.  Toimenpiteet tulee olla tehtynä 31.8.2023 mennessä. 

Uhkasakon asettaminen: Velvoitteen tehostamiseksi elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää asettaa maankäyttö- ja rakennuslain 182§:n nojalla molemmille velvoitettaville laiminlyönnin varalta 2000 euron uhkasakon.

 

Perustelut

Kiinteistölle on myönnetty rakennuslupa omakotitalon ja talousrakennuksen rakentamiselle vuonna 2009. Koska rakennustyö on edelleen kesken voidaan katsoa, että tilanne on kestänyt riittävän pitkään, jotta velvoitettaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä kyseessä olevan pykälän mukaisesti. Maankäyttö- ja rakennuslain 170§:n mukaan, jos rakennustyö on jätetty kesken, rakennuspaikka ympäristöineen on saatettava sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta tai rumenna ympäristöä.

 

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 170§, 182§

Uhkasakkolaki (1113/1990) 1§, 4§, 6-8§, 10§, 12§, 22-24§

Hallintolaki (434/2003) 34§, 36§, 43-45§, 47§, 60§

 

Ilmoitusvelvollisuus

Mikäli kiinteistö luovutetaan edelleen, on tästä velvoitteesta ilmoitettava luovutuksen saajalle luovutuskirjaan otetulla maininnalla tai muutoin todisteellisesti. 

Luovutuksesta on myös ilmoitettava elinvoima- ja ympäristölautakunnalle. 

Elinvoima- ja ympäristölautakunta ilmoittaa päätöksestään Maanmittauslaitokselle.

 

Käsittelymaksu 

Lautakunnan uhkasakon asettamis- ja tuomitsemispäätöksestä peritään 640 euron suuruinen maksu. Mikäli samaan päätökseen sisältyy sekä aiemmin asetetun uhkasakon tuomitseminen että uuden uhkasakon asettaminen, peritään päätöksestä vain yksi maksu. Maksu perustuu elinvoima- ympäristölautakunnan 26.1.2022 hyväksymään Porin kaupungin Kiinteistömuodostuksen ja rakennusvalvonnan taksaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Velvoitettavat (haastemiestiedoksiantona) ja Maanmittauslaitos

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.    
    
Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
    
Valitusviranomainen

Valitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle

Postiosoite:                  PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:                Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:        turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:               029 56 42414
Puhelinnumero:            029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.
    
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta. 

Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.