Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 18.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Vuoden 2023 talousarvion täytäntöönpano, elinvoima- ja ympäristötoimiala

PRIDno-2022-6261

Valmistelija

  • Jonna Vainio, jonna.vainio@pori.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2024-2025 taloussuunnitelman 14.11.2022. Toimialojen, liikelaitosten ja muiden yksiköiden tulee tarkistaa omat käyttösuunnitelmansa niin, että ne noudattavat kaupunginvaltuuston hyväksymää talousarviota sekä -suunnitelmaa. Käyttösuunnitelmissa on erityisesti otettava huomioon kaikki kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen tekemät muutokset sekä lisäykset. Tämä koskee myös niitä kohtia, joissa muutokset on tehty vain teksteihin. Kunkin valtuustoon nähden sitovan erän tulee olla eurolleen valtuuston hyväksymän talousarvion mukainen. Luottamuselinten käsittelyssä käyttösuunnitelmat esitetään yksikkötasolla tileittäin.

Lautakunnan alkuperäisen talousarvioehdotuksen jälkeen elinvoima- ja ympäristötoimialan talousarvioon on tehty seuraavat määrärahoihin vaikuttavat muutokset:

- 200 000 euroa vähennetty joukkoliikenteen lipputuloarviosta

- 300 000 euroa lisätty joukkoliikenteen strategisten tavoitteiden toteuttamiseen vuonna 2023 ja 630 000 euroa/v vuodesta 2024 eteenpäin

- 500 000 euroa lisätty joukkoliikenteen valtionavustuksiin

- 200 000 euroa vähennetty joukkoliikenteen lipputuloarviosta vuoden 2023 alennuskampanjoita varten (merkitty kaupunginhallituksen käyttöön)

- 50 000 euroa lisätty työllisyyden hoitoon (1 htv:n lisäys)

- 5 000 euroa lisätty Karhijärven kunnostushanketta varten hankeavustuksiin

Työnantajan arvioidut sivukulut vuodelle 2023 eivät ole syksyn aikana muuttuneet olennaisesti, joten ne ovat käyttösuunnitelmavaiheessa samat kuin talousarvion syöttövaiheessa.

Elinvoima- ja ympäristötoimialan sitovana eränä on toimialan toimintakate, joka vuonna 2023 on -26 238 000 euroa.

Hankesuunnitelma esitetään toimielimelle talous- ja hallintoyksikön laatimaa lomakepohjaa hyödyntäen. Hankesuunnitelmat esitetään mahdollisimman tarkasti, mutta kuitenkin sillä tasolla kuin se kunkin projektin tai hankinnan osalta on tarkoituksenmukaisinta. Irtaimen ja muun omaisuuden hankesuunnitelma vuodelle 2023 on -1 750 000 euroa. ICT-investoinneissa on huomioitu vuodelta 2022 käyttämättä jäänyt määräraha 95 000 euroa.

Toiminnallisina tavoitteina vahvistetaan toimenpiteet ja mittarit, jotka on talousarviokirjassa esitetty kaupungin elinvoima ja hyvinvointi-osiossa tai toimialaan kytkeytyvän top10-prosessin kohdassa toiminnalliset tavoitteet. Mikäli top10-prosessin yhteydessä on esitetty taloudellisia tavoitteita, tulee myös nämä tavoitteet vahvistaa. Talousarvion toiminnallisten tavoitteiden mittarit raportoidaan kaupunginvaltuustolle neljännesvuosittain. Taloudelliset tavoitteet raportoidaan tilinpäätöksen yhteydessä.

Lautakunnan tulee hyväksyä käyttösuunnitelmat, hankesuunnitelmat ja toiminnalliset tavoitteet viimeistään tammikuun 2023 aikana. Elinvoima- ja ympäristötoimialan käyttösuunnitelmat ovat esityslistan liitteenä. Ensimmäisillä sivuilla ovat koko toimialan määrärahat tileittäin. Tämän jälkeen ovat yksiköiden määrärahat tileittäin.

Talousarviosta on ympäristöterveydenhuollon osalta pyydetty lausunnot yhteistoiminta-alueen kunnilta. Saapuneet lausunnot ovat pykälän liitteenä.

Tilikauden aikana voi ilmetä tarvetta tehdä elinvoima- ja ympäristötoimialan käyttösuunnitelmaan muutoksia tilien ja kustannuspaikkojen välillä. Tämän vuoksi esitetään, että elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtaja saa valtuuden päättää tarvittaessa näistä muutoksista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä elinvoima- ja ympäristötoimialan vuoden 2023 talousarvion käyttösuunnitelmat, hankesuunnitelman ja toiminnalliset tavoitteet sekä valtuuttaa toimialajohtajan tekemään tarvittaessa määrärahamuutokset kustannuspaikkojen ja tilien välillä tilikauden aikana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lautakunta päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa. 

Kokouskäsittely

Keskustelun edetessä esittelijä päätti lisätä päätösehdotukselle, että pöytäkirja tämän asian osalta päätetään tarkastaa välittömästi kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.