Kaupunginvaltuusto, kokous 27.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Porilaisille olympiamitalisteille reliefi, valtuustoaloite, varavaltuutettu Helvi Walli

PRIDno-2022-4735

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Varavaltuutettu Helvi Walli jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”Valtuustoaloite

29.8.2022

Porilaisille olympiamitalisteille reliefi

Esitämme, että kaupunki suunnittelee ja hankkii porilaisten olympiamitalistien kunniaksi reliefin parhaalle paikalle tulevaan urheilupyhättöön.

 

Porissa 29.8.2022,

Helvi Walli"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

Jyri Träskelin, yksikön päällikkö, kulttuuriyksikkö, jyri.traskelin@pori.fi

Perustelut

Varavaltuutettu Helvi Walli on jättänyt kaupunginvaltuuston kokouksessa 29.8.2022 seuraavan valtuustoaloitteen: 

”Porilaisille olympiamitalisteille reliefi 
Esitämme, että kaupunki suunnittelee ja hankkii porilaisten olympiamitalistien kunniaksi reliefin parhaalle paikalle tulevaan urheilupyhättöön.” 
 
Kulttuuriyksikön päällikkö on vienyt aloitteen julkisen taiteen suunnittelutyöryhmän käsiteltäväksi. Julkisen taiteen suunnittelutyöryhmä käsitteli aloitetta kokouksessaan 12.9.2022. Julkisen taiteen suunnittelutyöryhmä ja sivistystoimiala pitävät aloitteen ideaa kannatettavana. Julkisen taiteen suunnittelutyöryhmä ja sivistystoimiala kuitenkin katsovat, että mahdollisen reliefin hankinta tulisi olla kytköksissä uusiin liikuntapaikkainvestointeihin tai vanhojen liikuntapaikkojen peruskorjaushankkeisiin. Näin voitaisiin reliefin hankinnassa hyödyntää prosenttiperiaatetta. 
 
Julkisen taiteen suunnittelutyöryhmän ja sivistystoimialan näkemyksen mukaan mahdollisen reliefiprojektiin tulisi nimetä erillinen työryhmä, joka määrittelisi hankittavalle teokselle sijoituspaikan, teoksen reunaehdot sekä organisoisi teoksen suunnittelun ja hankintaprosessin. 
 
Lisäksi julkisen taiteen suunnittelutyöryhmän ja sivistystoimialan kanta on, että toteutettavan teoksen olisi hyvä huomioida yleisesti kaikki urheilijat, mukaan lukien tulevaisuuden menestyjät. 

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää antaa valtuustoaloitteeseen yllä esitetyn vastauksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi
Sanna Välimäki, infrajohtaminen toimintayksikön esimies, sanna.valimaki@pori.fi

Perustelut

Helvi Walli on valtuustoaloitteessaan 29.8.2022 esittänyt, että kaupunki suunnittelee ja hankkii porilaisten olympiamitalistien kunniaksi reliefin parhaalle paikalle tulevaan urheilupyhättöön.

Infrajohtaminen on tutkinut aloitteen. Tekninen toimiala suhtautuu julkisen taiteen lisäämiseen kaupunkikuvassa ja julkisissa tiloissa myönteisesti ja pitää hyvänä, että menestyneitä urheilijoita muistetaan eri tavoin. Tekninen toimiala on käynyt vuoropuhelua Julkisen taiteen työryhmän kanssa ja alustavasti linjannut työnjakoa julkisen taiteen tuottamisesta ja ylläpidosta Porissa. Kaikissa isommissa rakennushankkeissa tulee aina arvioida taideohjelman tarve ja huomioida se hankkeen kaikissa vaiheissa. Prosenttiperiaatetta sovelletaan lähtökohtaisesti aina, kun se on kokonaisuuden kannalta järkevää ja mahdollista Julkisen taiteen työryhmää kuullen. Mahdollisen julkisen taiteen kustannukset arvioidaan investointien rahoituksen suunnittelussa ja kustannusarvion laatimisessa ja ne sisällytetään teknisen toimialan budjettiin. Tekninen toimiala voi toimia taidehankkeen rahoittajana. Teoksen hankinnasta, suunnittelun ohjauksesta ja käytännön toteutuksesta vastaa Julkisen taiteen työryhmä tai sen nimeämä taho.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa valtuustoaloitteessen yllä mainitun vastauksen.      

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Varavaltuutettu Helvi Walli jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 29.8.2022 § 123 Porilaisille olympiamitalisteille reliefi -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 5.9.2022 § 509 pyytää aloitteesta sivistyslautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (sivistyslautakunnan lausunto 21.11.2022 § 284 ja teknisen lautakunnan lausunto 10.1.2023 § 11) ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vt. rahoitusjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetut lausunnot tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Perustelut

Varavaltuutettu Helvi Walli jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 29.8.2022 § 124 Porilaisille olympiamitalisteille reliefi -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 5.9.2022 § 509 pyytää aloitteesta sivistyslautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 13.2.2023 § 76.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (sivistyslautakunnan lausunto 22.11.2022 § 284 ja teknisen lautakunnan lausunto 10.1.2023 § 11) ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.