Kaupunginhallitus, kokous 13.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 128 Kaupunginhallituksen lausunto, KuMeKo Recycling Oy/Mäntyluodontien ympäristölupahakemus

PRIDno-2023-414

Valmistelija

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Perustelut

Kumeko Group Oy:llä on voimassa oleva ympäristölupa Dnro PORI/1584/11.01.00/2018 bioenergiaterminaalin metsäenergiapuun, käytöstä poistetun puun, hevosenlannan sekä muualla tuotetun hakkeen vastaanottoon, käsittelyyn ja välivarastointiin.

YSL 29 §:n mukaan ympäristöluvan toiminnan olennaiseen muuttamiseen on oltava lupa. Kumeko Group Oy hakee täydennetyllä hakemuksella (PRIDNo-2019-5244) ympäristönsuojelulain (YSL, 527/2014) mukaista ympäristöluvan muutosta jätteenkäsittelytoiminnan laajentamiselle hakemuksessa esitetyn mukaisesti. Täydennetty hakemus liitteineen korvaa aiemmat hakemukset.  KuMeKo Group Oy:n tavoitteena on palvella asiakkaita tarpeiden mukaan metsäpuolella hakkuuhankkeiden infra- ja rakennuskohteissa sekä ympäristö- ja maisemahakkuiden osa-alueilla. Yrityksen tarkoituksena on myös parantaa kilpailukykyään kehittämällä kiertotalouden palveluita, joihin kuuluvat mm. nouto- ja terminaalipalvelut.

Kumeko Group Oy suunnittelee bioenergiaterminaalin laajentamista nykyisestä 5 hehtaarista 6,5 hehtaariin ja myöhemmin kiinteistön käyttämättömälle 3,5 ha:n alalle. Nykyisellä terminaalilla vastaanotetaan, käsitellään ja varastoidaan kierrätyspuuta ja hevosenlantaa. Laajennusosaan on tarkoitus vastaanottaa, käsitellä ja varastoida kaupan ja teollisuuden jätettä, fluffia, sekalaista energiajätettä, sekalaista rakennus- ja purkujätettä, käsittelemätöntä ja käsiteltyä puuta, pahvia ja kartonkia ja paperia, metallia, betonia ja tiiltä, biohajoavia jätteitä ja kasvijätteitä sekä risuja ja puutarhajätteitä. Vastaanotettavien jätejakeiden yhteismäärä on vuosittain enintään 35 000 tonnia. 

Bioenergiaterminaalin toimintaa varten alueelle on rakennettu tarvittavat kentät, vesienkäsittelyrakenteet ja tarvittavat tukitoiminnot esim. vaaka sekä alue on aidattu. Laajennusalueella ei ole ollut aikaisempaa teollista toimintaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa hakemuksesta seuraavan lausunnon:

Kaupunkisuunnittelu on antanut kannanottonsa aiemmista muutoshakemuksista 20.4.2020, 26.6.2020 sekä 18.3.2022. Kaupunkisuunnittelu toteaa, että kohteessa ei ole tapahtunut muutoksia liikennejärjestelyjen osalta tai kaavallisissa olosuhteissa edellisten lausuntojen jälkeen.

Kumekon toimintaa ohjaa tällä hetkellä ympäristölupa Dnro PORI/1584/11.01.00/2018, jonka osalta kaupunkisuunnittelua ei ole erikseen kuultu. Voimassa olevassa ympäristöluvassa on viitattu väärään yleiskaavaan, millä ei ole kuitenkaan ollut merkitystä hakemuksen käsittelyn kannalta. Luvassa on myös viittaus valtatien 2 liittymään alueelle tapahtuvan liikennöinnin osalta. Liittymällä ei kuitenkaan ole tienpitäjän myöntämää liittymälupaa.

Alueella on voimassa Meri-Porin oikeusvaikutukseton osayleiskaava (kv 6.3.2000, Turun HAO 26.6.2001, KHO 8.3.2002), jossa hankealue on osoitettu maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M). Alueella ei ole asemakaavaa. Alueella on vireillä oikeusvaikutteisen Yyterinniemen osayleiskaavan laadinta, joka on ollut nähtävillä kaavaluonnoksena kesällä 2021. Kaavan selvitykset ovat kuitenkin osin keskeneräiset, luontoarvojen osalta selvitysaineisto puuttuu osin kokonaan. Myös liikenteelliset asiat ovat Uudenniityn eritasoliittymävarauksen osalta ratkaisematta. Osayleiskaavaluonnosta ei voi näin ollen käyttää ympäristöluvan arvioinnissa puoltoperusteena.

Muutoslupahakemuksessa esitetyt jätejakeiden määrät ja laadut osoittavat, että kyse ei ole enää alkuperäisestä puun haketuksesta energiakäyttöön, vaan laajamuotoisesta jätteenkäsittelytoiminnasta. Hanke saattaa edellyttää ympäristöluvan ohella myös YVA-lain mukaista arviointia, mikä tulisi selvittää ELY-keskukselta.

Kaupunkisuunnittelu katsoo, että ennen ympäristöluvan muutosta tulee alueella olla toiminnan mahdollistava asemakaava tai vähintään toiminnan edellytykset on tutkittu yleiskaavaehdotuksessa, johon on saatu toimintaa puoltavat viranomaislausunnot ja myönteinen suunnittelutarveratkaisu. Edellä mainitun asemakaavan ja suunnittelutarveratkaisun (yhtenä) edellytyksenä on, että uusi tieyhteys Uudenniityn teollisuusalueelta on toteutettu ennen toiminnan aloittamista tai laajentamista tai että Kumeko on saanut ELY-keskukselta myönteisen liittymälupapäätöksen vt2:lle.

Mäntyluodontie (vt 2) on liikenne- ja viestintäministeriön 21.11.2018 antaman asetuksen mukainen pääväylä, jonka palvelutason vaatimuksiin myös Porin kaupunki on sitoutunut.

Kaupunkisuunnittelun näkemyksen mukaan hakemuksessa esitetty toiminta ylittää yleiskaavan tarkoittaman metsätalouden harjoittamiseen liittyvät kriteerit ja aiheuttaa ympäristöönsä vaikutuksia, jotka on arvioitava myös maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti.

Rakennusvalvontaviranomainen antaa lausuntonaan, että laajentuvasta toiminnasta aiheutuvan liikenteen turvallisen liittymisen järjestämiseksi valtatielle 2, tulee suorittaa asianmukaiset maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämät lupamenettelyt.

Hulevesien vaikutusten arviointi on hakemuksessa jäänyt ylimalkaiseksi. 10 hehtaarin suuruinen hankealue tullaan hakemuksen mukaan asfaltoimaan, joskin jää epäselväksi koskeeko asfaltointi myös 3,5 hehtaarin lisälaajennusaluetta. Päällystämisestä seuraa, että maahan imeytyvän sadeveden määrä pienenee ja vesi valuu pääosin ojiin. Hakemuksessa esitetään, että alueelta johdettavista vesistä otetaan vesinäytteet kerran vuodessa syyskuussa. Näytteenotto-ohjelma on liian suppea, koska hulevesien määrä voi vaihdella suuresti vuoden aikana. Näin ollen, vesinäytteet tulee ottaa myös keväällä lumien sulamisen aikaan, jolloin vettä on runsaasti liikkeellä. Eteenkin hulevesien laatuun saattaa vaikuttaa mitä jätejakeita ja missä määrin alueella kulloinkin varastoidaan. Tulee myös huomata, että toisin kuin lupahakemuksessa todetaan, alueelta johdetuissa purkuvesissä mahdollisesti esiintyvät haitta-ainepitoisuudet eivät sinällään neutralisoidu yhdistyessään viereisiltä metsäpalstoilta johdettaviin vesiin, vaan laimenevat. Veden pH-arvoon neutraloivaa vaikutusta voi olla, kuten hankkeen Natura-arviossa on esitettykin.

Vastaanotettaviin jätteisiin sisältyy helposti roskaantumista aiheuttavia jakeita kuten paperia, pahvia, kartonkia ja muovia. Lupaehdoilla on tarpeen määrätä materiaalien käsittelystä ja välivarastoinnista siten, että roskia ei pääse leviämään toiminta-alueen ulkopuolelle. Esimerkiksi pienikokoisen muovisilpun siivoaminen ympäröivästä metsäisestä maastosta on hyvin haasteellista.

Tarkkailu- ja seurantasuunnitelmassa ei mainita keinoja mahdollisten hajuhaittojen (hevosenlanta) ehkäisemiseksi. Myös tämä asia tulee sisällyttää lupamääräyksiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.