Kaupunginhallitus, kokous 13.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 127 Sampolan Palvelukeskus Oy, kaupungin takaaman lainan korkoehtojen muutos

PRIDno-2023-741

Valmistelija

  • Pauliina Mäenpää, Johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi

Perustelut

Valmistelijat: vt. rahoitusjohtaja Lauri Kilkku ja johtava juristi Pauliina Mäenpää

Taustaa

Handelsbanken Oyj on 21.2.2023 lähestynyt kaupunkia Sampolan Palvelukeskus Oy:n lainan takausta koskevan uuden sitoumuksen allekirjoittamiseksi.

Kyseessä on yhtiön ottama, Itätuulen koulun rakentamisvaiheen aikainen laina. Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 12.6.2017 § 136 päättänyt myöntää 25 miljoonan euron suuruiselle lainalle 100 % omavelkaisen takauksen.

Kaupungin takaaman lainan ehdot

Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan yhtiö maksaa lainan takaisin ”25 vuoden aikana tasalyhennyksinä kaksi kertaa vuosittain koronmaksun yhteydessä. Ensimmäinen lyhennys tapahtuu arviolta marraskuussa 2019 projektin valmistuttua.

Velasta perittävä korko on 6 kuukauden euribor lisättynä 0,27 prosentin marginaalilla kuitenkin niin, että korko on aina vähintään 0 %. Pankilla on oikeus tarkistaa marginaalia viiden vuoden välein alkaen lainan allekirjoituspäivästä.”

Takauksen myöntämisen ehtoina ovat olleet päätöksessä tarkemmin määritellyt takausprovisio ja vastavakuus sekä yhtiölle asetettu velvollisuus ilmoittaa välittömästi sen toimintaan vaikuttavista muutoksista yhtiön taloudessa.

Laina on nostettu 20.3.2018. Lainan ensimmäinen, maksusuunnitelman mukainen lyhennys on tapahtunut 1.11.2019. Lainan jäljellä oleva pääoma on tällä hetkellä 21 276 595,77 euroa.

Lainan korkosidonnaisuuden muutos

Lainan ensimmäinen, viisivuotinen korkojakso (korkosidonnaisuus 6 kk euribor + marginaali 0,23 %) päättyy 19.3.2023.

Pankki on tarjonnut yhtiölle seuraavan viiden vuoden ajanjaksolle joko vaihtuvaa korkoa (euribor 6 kk tai 12 kk) 0,68 %:n marginaalilla tai kiinteää (3, 5, 7 tai 10) vuoden korkoa.

Yhtiön hallitus on 10.2.2023 päättänyt valita pankin tarjoamista korkovaihtoehdoista viiden (5) vuoden kiinteän koron (jonka indikaatio 6.2.2023 oli 3,62 %). Toimitusjohtaja on hallituksen valtuuttamana allekirjoittanut lainaehtojen muutoksen 21.2.2023.

Uuden viisivuotisen korkojakson asettaminen vaatii lainan takaajana olevalta kaupungilta sitoumuksen. Kaupungin näkökulmasta kyse on kaupunginvaltuuston hyväksymän takauspäätöksen täytäntöönpanosta. Yhtiön valitsema lainan korkosidonnaisuus (5 vuoden kiinteä korko) poikkeaa kaupunginvaltuuston hyväksymässä takauspäätöksessä mainitusta vaihtuvasta korosta (5 vuoden välein tarkistettava marginaali + euribor 6 kk). Se, onko yhtiön valitsema kiinteä korko edullisempi kuin marginaalilla varustettu vaihtuva korko, riippuu tulevasta korkokehityksestä.

Lainan korkoehtojen muutoksen yhteydessä pankki on asettanut lainalle erääntymispäivän (3.11.2042). Se vastaa nykyistä maksusuunnitelmaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää kaupunginvaltuuston takauspäätöksen (12.6.2017 § 136) täytäntöönpanosta seuraavaa:

  • Porin kaupunki lainan takaajana hyväksyy Sampolan Palvelukeskus Oy:n ottaman lainan seuraavan, viisivuotisen korkojakson edellä esitetyn mukaisena ja
  • tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Sampolan Palvelukeskus Oy, Handelsbanken Oyj, Kaupunginjohtaja ja vt. rahoitusjohtaja (sitoumuksen allekirjoitus), Kaupungin omistajaohjaus- ja rahoitusyksikkö (tiedoksi)

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.