Kaupunginvaltuusto, kokous 13.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 137 Porin kaupungin hallintosääntö 1.1.2024 alkaen

PRIDno-2021-3069

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pauliina Mäenpää, Johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi

Perustelut

Taustaa

Kaupunginvaltuuston hyväksymä hallintosääntö on kaupungin hallinnon ja toiminnan keskeisin ohjausväline. Kuntalain 90 §:n mukaan jokaisessa kunnassa ja kuntayhtymässä on oltava hallintosääntö. Siinä annetaan ainakin tarpeelliset määräykset kunnan hallinnon ja toiminnan järjestämisestä, päätöksenteko- ja hallintomenettelystä ja valtuuston toiminnasta.

Kuntalain 14.1 §:n mukaan lähtökohta on se, että valtuusto käyttää kunnan päätösvaltaa. Valtuusto voi siirtää toimivaltaansa alaisilleen toimielimille, viranhaltijoille ja luottamushenkilöille. Valtuusto tekee toimivallan siirtoa koskevat päätökset hallintosäännöllä.

Laissa säädettyä toimivaltaa ei kuitenkaan voi siirtää hallintosäännöllä. Esimerkiksi kunnan takauksen antamisesta voi kuntalain 14 §:n mukaan päättää vain valtuusto. Lisäksi kuntalaki on ns. yleislaki. Jos muussa laissa, eli ns. erityislaissa, annetaan toimivalta suoraan kunnanhallitukselle, lautakunnalle tai muulle kunnan viranomaiselle, tai jos laissa on toimivallan delegointia eli siirtämistä koskevia säännöksiä, nämä säännökset menevät kuntalain edelle.

Yleistä hallintosäännön päivittämisestä

Hallintosäännön ajantasaisuutta on tarpeen tarkastella säännöllisesti. Miltä osin lainsäädäntö on muuttunut? Mitä muutoksia kaupungin organisaatiossa on tapahtunut? Ovatko toimintatavat muuttuneet? Onko toimivallan jakoa syytä muuttaa? Ovatko hallintosäännön määräykset selkeät ja ajan tasalla? Ja onko kaupungin toimintaympäristössä tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka hallintosäännössä olisi otettava huomioon? Tarkastelun myötä voimassa olevaa hallintosääntöä on tarpeen mukaan muutettava eli päivitettävä.

Kuntaliiton hallintosääntömalli

Kunnalla on varsin laaja harkinta- ja päätösvalta hallintosäännön sisällön ja sen suhteen, miten kunta hallintonsa ja toimintansa järjestää.

Kuntaliitto tukee kuntien toimintaa mm. julkaisemalla ns. hallintosääntömallin. Uusin hallintosääntömalli on julkaistu huhtikuussa 2023. Siinä on seurattu ajantasaista lainsäädäntöä viimeisimpiin säädösmuutoksiin saakka. Mallin sisältämät muutokset ovat lähinnä tekstimuutoksia. Merkittäviä toimivaltaohjemuutoksia siihen ei ole tehty.

Kunnan hallintosääntömalli | Kuntaliitto.fi 

Hallintosäännön päivittämisen valmistelu

Porin kaupungin hallintosäännön päivittäminen on käynnistetty keväällä 2023, johtavan juristin toimesta. Kaupungin palveluksessa olevat juristit ovat valmistelleet asiaa yhdessä. Valmistelussa on hyödynnetty Kuntaliiton hallintosääntömallia.

Valmistelua on ohjannut kaupunginjohtaja ja kaupungin johtoryhmä. Valmistelua ja sen etenemistä on kevään, alkukesän ja syksyn kuluessa esitelty kaupunginhallitukselle ja valtuustoryhmien puheenjohtajille sekä kaupunkitason yhteistyötoimikunnalle, jossa kaupungin henkilöstö on ollut edustettuna.

Kaupunkitason yhteistyötoimikunta on käsitellyt hallintosäännön päivittämistä kokouksissaan 24.5., 5.10. ja 31.10.2023.

Muutosehdotuksia hallintosääntöön

Esityslistan liitteenä on luonnos hallintosäännön muutoksiksi, jotka tulisivat voimaan 1.1.2024.

Valmistelluissa ehdotuksissa on huomioitu mm. hyvinvointialueen kanssa tehtävä yhteistyö, eri toimialojen tehtävät, sääntöhierarkia (hallintosääntö, konsernipalveluiden toimintasääntö ja muut toimintasäännöt), johtamisen tasot ja esihenkilön kokonaisvastuu johtamastaan kokonaisuudesta: sen toiminnasta, taloudesta ja henkilöstöstä. Huomioon on otettu myös määräaikaisten tehtäväjärjestelyiden päättyminen (konsernipalveluissa ja elinvoima- ja ympäristöpalveluissa) 31.12.2023 ja tämän vaikutus mm. yksikköjakoon ja kaupunginjohtajan sijaisjärjestelyihin. Toimivallan jakoa esitetään muutettavaksi virkojen perustamisen ja lakkauttamisen osalta sekä kiinteän omaisuuden hankinnan ja luovuttamisen (euromääräisten rajojen) osalta. Huomiota on kiinnitetty myös vaikuttamistoimielimiin ja niiden rooliin sekä valtuustoryhmien toiminnan tukemista koskevaan määrärahakäytäntöön. Lisäksi hallintosääntöön on valmisteltu kirjoitusteknisiä korjauksia.

Hallintosäännön päivittäminen vuonna 2024

Jo valmistellut muutokset tulisivat voimaan 1.1.2024. Hallintosäännön päivittäminen jatkuu kuitenkin vuonna 2024, jolloin huomion kohteena ovat erityisesti kaupunginhallituksen ja lautakuntien rooli ja yleiset tehtävät, kaupungin hankinnat ja sopimushallinta, riskienhallinta ja turvallisuus sekä kaupungin viestintä ja markkinointi. Lisäksi hallintosäännön muutoksissa on huomioitava Porin kaupungille vastuukuntana 1.1.2025 siirtyvä järjestämisvastuu Satakunnan työllisyysalueen palveluista.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää, että kaupunginvaltuusto päättää muuttaa Porin kaupungin hallintosäännön määräyksiä esityslistan liitteenä olevan ehdotuksen mukaisesti 1.1.2024 alkaen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

 

Esittelijä teki keskustelun aikana seuraavat muutosesitykset hallintosäännön luonnokseen:

- pykälän 22 ensimmäisestä kappaleesta poistetaan teksti "omistajaohjauksen valmistelusta vastaava henkilö"

- pykälän 23 kolmas kappale muutetaan muotoon: " Elinvoima ja ympäristötoimialan Kaupunkikehitys- ja omistajaohjausyksikkö avustaa kaupunginhallitusta ja kaupunginjohtajaa em. tehtävissä, toimii yhteystahona kon-
sernijohdon ja kaupunkikonserniin kuuluvien yhteisöjen välillä sekä koordinoi tytäryhteisöjen yhtiökokousedustuksia."

- pykälästä 172 poistetaan kokonaan toinen kappale, koskien toimintatapaa ja -käytäntöä valtuustoryhmien toiminnan tukemisessa.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä muutetun päätösehdotuksen.

Pöytäkirjan liitteenä on kaupunginhallituksen ehdotus kaupunginvaltuustolle hallintosäännön muutoksiksi 1.1.2024 alkaen.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Kokouskäsittely

Esittelijä teki keskustelun aikana seuraavat muutosesitykset hallintosäännön luonnokseen:

- pykälän 22 ensimmäisestä kappaleesta poistetaan teksti "omistajaohjauksen valmistelusta vastaava henkilö"

- pykälän 23 kolmas kappale muutetaan muotoon: " Elinvoima ja ympäristötoimialan Kaupunkikehitys- ja omistajaohjausyksikkö avustaa kaupunginhallitusta ja kaupunginjohtajaa em. tehtävissä, toimii yhteystahona kon-
sernijohdon ja kaupunkikonserniin kuuluvien yhteisöjen välillä sekä koordinoi tytäryhteisöjen yhtiökokousedustuksia."

- pykälästä 172 poistetaan kokonaan toinen kappale, koskien toimintatapaa ja -käytäntöä valtuustoryhmien toiminnan tukemisessa.

Perustelut

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksissaan 6.11.2023 § 511.

Asian esittely ja käsittely on historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää muuttaa Porin kaupungin hallintosäännön määräyksiä esityslistan liitteenä olevan ehdotuksen mukaisesti 1.1.2024 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Merkitään, että kaupunginvaltuusto kuuli johtava juristi Pauliina Mäenpään alustuksen asiasta.

Tiedoksi

Toimialat ja laitokset

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:               PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:             Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:     turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:            029 56 42414
Puhelinnumero:         029 56 42400
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Linkki lakiin: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5


Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:           (02) 634 9417
Puhelinnumero:        (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.