Kaupunginvaltuusto, kokous 13.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 148 Varhaiskasvatuksen vuorohoidon tarvetta kartoitettava Meri-Porin alueella, valtuustoaloite, valtuutettu Heidi Sakari

PRIDno-2023-3174

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Heidi Sakari jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”Valtuustoaloite 28.8.2023 

Varhaiskasvatuksen vuorohoidon tarvetta kartoitettava Meri-Porin alueella 

Meri-Porin alueella asuvien lapsiperheiden tarvetta varhaiskasvatuksen vuorohoidolle tulisi kartoittaa. Alueen etäisyys nykyisiin vuorohoitopaikkoihin Meri-Porin alueelta (Reposaari, Ahlainen, Pihlava, Enäjärvi) on pitkä. Elinkustannusten nousun ja logistisen syiden vuoksi palveluiden yhdenvertaisuuden toteutumisen vuoksi tulisi selvittää vuorohoidon tarve näiltä alueilta. 

 Lisäksi Porissa vuorohoitoyksiköitä on vähän ja tarpeen kartoitus olisi hyvä tehdä, myös koko Porin alueella. Mikäli tarvetta vuorohoidolle on, olisi sivistystoimialan tarpeen vaatiessa mahdollistettava palvelun tuottaminen myös Meri-Porin alueelle. 

Heidi Sakari 

PS”. 

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

Ritva Välimäki, yksikön päällikkö, varhaiskasvatusyksikkö, ritva.valimaki@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Heidi Sakari on tehnyt 28.8.2023 seuraavan valtuustoaloitteen.  Kaupungin hallitus on pyytänyt sivistyslautakunnalta lausunnon aloitteeseen 30.11.2023 mennessä.

Meri-Porin alueella asuvien lapsiperheiden tarvetta varhaiskasvatuksen vuorohoidolle tulisi kartoittaa. Alueen etäisyys nykyisiin vuorohoitopaikkoihin Meri-Porin alueelta (Reposaari, Ahlainen, Pihlava, Enäjärvi) on pitkä. Elinkustannusten nousun ja logistisen syiden vuoksi palveluiden yhdenvertaisuuden toteutumisen vuoksi tulisi selvittää vuorohoidon tarve näiltä alueilta. Lisäksi Porissa vuorohoitoyksiköitä on vähän ja tarpeen kartoitus olisi hyvä tehdä, myös koko Porin alueella. Mikäli tarvetta vuorohoidolle on, olisi sivistystoimialan tarpeen vaatiessa mahdollistettava palvelun tuottaminen myös Meri-Porin alueelle.

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Lautakunta antaa seuraavan lausunnon valtuustoaloitteeseen:

Varhaiskasvatuslain mukaan vuorohoitoa järjestetään iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arki- ja juhlapyhinä päiväkodeissa tai perhepäivähoidossa. Vuorohoitoa on järjestettävä tarpeen mukaisessa laajuudessa lapselle, joka tarvitsee sitä vanhemman tai muun huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi. Porissa ympärivuorokautinen vuorohoito on keskitetty Päiväkoti Veturitalliin. Sen lisäksi ympärivuorokautista varhaiskasvatusta tarjoaa Päiväkoti Huvikumpu Laviassa. Arki-iltaisin vuorohoitoa antaa myös Päiväkoti Pörriäinen Toejoella. Vain arki-iltahoitoa tarvitsevia on myös Päiväkoti Veturitallissa

Porissa muut päiväkodit ovat pääsääntöisesti auki klo 6-18 perheiden tarpeiden mukaan. Meri-Porin päiväkodin aukioloaika on tänä syksynä ollut klo 6.00-17.10, Enäjärven klo 6.00-17.00, Reposaaren 7.30-17.00 ja Ahlaisten 6.00-16.30. Kyselyjä aukiololle ennen klo 6.00 tai jälkeen klo 18.00 ei ole ollut ko päiväkodeissa.

Yksittäisiä meriporilaisia lapsia on hoidossa vuorohoitoyksiköissä, Veturitallissa on 8 lasta, joista 4 Pihlava-Kaanaa -alueelta ja 4 Uusiniitty-Kyläsaari -alueelta. Useamman lapsen vanhemmat ovat muualla kuin Meri-Porissa töissä. Pörriäisessä on viisi lasta Meri-Porista ja kaksi lasta Lampista.

Vuorohoidon tarve on lisääntynyt hieman. Haastetta tuottaa perheiden muuttuvat tilanteet. Kun vuorotöitä tehnyt äiti jää vanhempainvapaalle, vuorohoidon tarve päättyy. Tällaisessa tilanteessa vanhemman sisaruksen toivotaan vaihtavan vain päivällä hoitoa tarjoavaan päiväkotiin. Muussa tapauksessa tällaiset vain päivää tarvitsevat lapset kuormittavat vuorohoitoyksikköä ja joku todellinen vuorohoidon tarvitsija ei heti mahdukaan ko. päiväkotiin. 

Varhaiskasvatuksessa seurataan vuorohoidon tarpeen kehittymistä. Päiväkodinjohtajien kanssa on keskusteltu, että tulevaisuudessa voi olla tarvetta lisätä arki-iltaisin varhaiskasvatusta tarjoavien päiväkotien määrää. Uutta isoa Itä-Porin päiväkotia suunniteltaessa tällainen mahdollisuus otetaan huomioon. Meri-Porin lasten nykyisillä vuorohoidon tarpeilla ei ole tarvetta vuorohoidolle Meri-Porissa. Määrä on pieni ja todennäköisesti suuri osa nykyisistä käyttäjistä haluaisi lapsensa jatkavan nykyisessä yksikössään. Vuorohoidon järjestäminen on kallista ja vanhempien muuttuvat hoidon tarpeet aiheuttavat siihen omat haasteensa. Ei ole taloudellista hoitaa yksittäistä lasta iltaisin tai viikonloppuisin yhdessä päiväkodissa. Lavia on poikkeustapaus, koska sieltä lapsen kuljettaminen Porin keskustaan olisi vanhemmille täysin kohtuuton.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Heidi Sakari jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.8.2023 § 112 Varhaiskasvatuksen vuorohoidon tarvetta kartoitettava Meri-Porin alueella -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 4.9.2023 § 390 pyytää sivistyslautakunnan lausunnon.

Sivistyslautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 17.10.2023 § 193.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Perustelut

Valtuutettu Heidi Sakari jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.8.2023 § 112 Varhaiskasvatuksen vuorohoidon tarvetta kartoitettava Meri-Porin alueella -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 4.9.2023 § 390 pyytää sivistyslautakunnan lausunnon.

Sivistyslautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 17.10.2023 § 193.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 6.11.2023 § 507.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.