Kaupunginvaltuusto, kokous 13.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 150 Porin kaupungin asuntopoliittisen ohjelman tarkistus ja päivittäminen, valtuustoaloite, Liike Nyt valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Christa Lahto (lisäpykälä)

PRIDno-2023-4203

Perustelut

Liike Nyt valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Christa Lahto jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”Pori kaupunginvaltuusto

Aloite 13.11.2023 Porin kaupungin asuntopoliittisen ohjelman tarkistus ja päivittäminen

Me allekirjoittaneet esitämme aloitteena, että Porin kaupungin on tarkistettava ja päivitettävä asuntopoliittista ohjelmaansa.

Pori 2030 strategia hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 2022 ja päivitetty maapoliittinen ohjelma 2023. Näiden päivitysten myötä ja toimintaympäristössä tapahtuneiden suurien muutosten vuoksi asuntopoliittinen ohjelma on päivitettävä virallisesti nykytilanteeseen ja eri osa-alueiden laajempiin ennusteisiin huomioivaksi ja niitä vastaavaksi.

Ajantasaisella asuntopolitiikalla muun muassa edistetään porilaisten mahdollisuutta laadukkaaseen asumiseen ja viihtyisään asuinympäristöön. Laajempi asuntopolitiikka ulottuu jo päivitetyn maapolitiikan, kaavoittamisen ja asuntojen korjausrakentamisen/rakentamisen lisäksi sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin asumiseen liittyviin kysymyksiin. Asuntopolitiikalla ja rakentamisella ohjataan ja edistetään kaupungin kestävää kasvua, yleistä elin-, pito- ja vetovoimaisuutta, työpaikkojen sijoittumista, asuinalueiden ja niiden monimuotoisen rakenteen kehittämistä ja uudistamista.

Kaupungin asuntopolitiikan tehtävänä on huolehtia siitä, että kaupunkiin rakennetaan/ korjausrakennetaan jo olemassa olevaa rakennuskantaa hyödyntäen (erityisesti lähiöt) kysyntää ja tarpeita vastaavasti asuntoja ja että asuntomarkkinat ovat tasapainoiset. Asuntopolitiikalla varmistetaan myös, että tarjolla on riittävästi kohtuuhintaisia ja esteettömiä asumisen vaihtoehtoja. Väestön ikääntyminen tuo myös omat haasteensa: ikääntyneille soveltuvaa asumista lähellä olevine palveluineen ja julkisine yhteyksineen tulee olla tarjolla enenevissä määrin.

Ohjelmaa varten tulee asettaa yhdessä määriteltyjä tavoitteita. Tavoitteille täytyy määritellä konkreettiset toimenpiteet, joille asetettujen mittareiden toteutumista myös tullaan tarkastelemaan tietyin ennalta määritellyin väliajoin kaupunginhallituksessa ja kaupunginvaltuustossa.

Kaupunginhallituksen mahdollisesti aloitteen johdosta asettamassa päivitys- ja tarkistustyöryhmässä olisi hyvä myös arvioida ja ottaa kantaa tulisiko maa- ja asuntopoliittiset ohjelmat yhdistää toisiaan tukevaksi kokonaisuudeksi. Työryhmää asetettaessa vastuu on oltava henkilöillä joilla on asiaan liittyvä erityisosaaminen.

Asuntopolitiikan voidaan katsoa olevan myös yksi tekijä siinä kokonaisuudessa, millä voidaan osaltaan ennaltaehkäistä ja korjata jo alkanutta Porin negatiivista kehitystä.

Erityisenä osa-alueena ohjelmassa on huomioitava asunnottomuus. Asunnottomuuden haasteita on käsiteltävä, sekä sen hoitoa ja ennaltaehkäisyä on toteutettava tiiviissä yhteistyössä Satakunnan hyvinvointialueen kanssa. On otettava myös huomioon, että kaupungin/ hyvinvointialueen tulisi mahdollisesti palkata asuntoneuvoja, joka tuo kaupungille ja hyvinvointialueelle merkittävää säästöä, nopean puuttumisen asunnottomuuden uhkaan ja sen uusiutumiseen, vahvistaa asumisedellytyksiä ja tuen asukkaille. Tärkeintä on tuetun asumisen kehittäminen, koska esimerkiksi syrjäytyneiden ja mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien asunnottomuuteen liittyy vahvasti erityistä päivittäistä tuen tarvetta joka on hyvinvointialueen järjestämisvastuun alaista. Porin nykyinen tapa hoitaa asunnottomuutta on taloudellisesti ja erityisesti inhimillisesti kestämätöntä ja jopa täysin moraalitonta.

Esitämme myös, että asuntopoliittista ohjelmaa työstettäessä huomioidaan kaikkien eri ikäisten asukkaiden, eri ryhmien sekä toimijoiden ja yritysten osallistaminen. Kokonaisuudessa on annettava tilaa myös julkiselle keskustelulle erilaisten tarpeiden ja ideoiden huomioimiseksi.

Porissa 13.11.2023

Liike Nyt valtuustoryhmä

Christa Lahto

Jari Haapaniemi

Niko Viinamäki”

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.