Kaupunginhallitus, kokous 13.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 90 Kesäajan ruokailun järjestämistä koskeva oikaisuvaatimus

PRIDno-2019-5951

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiina M Toivonen, controller, talousyksikkö, tiina.m.toivonen@pori.fi

Perustelut

Satakunnan yhteisökeskus on koordinoinut porilaisille lapsille ja nuorille järjestettyä maksutonta ruokailua koulujen kesäloman aikana jo neljänä kesänä Porin kaupungin myöntämän avustuksen tukemana. Kesäruokailua on toteutettu menestyksekkäästi ja vuosittain on onnistuttu tavoittamaan yhä laajempi joukko porilaisia lapsiperheitä ja tukemaan niiden hyvinvointia. Raportti vuoden 2022 kesäruokailun toteuttamisesta on liitteenä.

​​​​​Lasten ja nuorten maksuttomalle ruokailulle koulun loma-aikoina on selvä tarve, joka edelleen kasvaa vallitsevassa maailmantilanteessa. On tullut aika vakiinnuttaa kesäruokailun järjestäminen pysyväksi toiminnaksi. Kesäruokailun koordinointiin kuuluu lukuisia työvaiheita. Näitä ovat esimerkiksi yhteistyötahojen ja vapaaehtoisten rekrytointi ja kouluttaminen, ruokailupaikkojen ja -aikojen sopiminen, ruokakuljetusten järjestäminen, toiminnan markkinointi ja palautteen kerääminen sekä raportointi. Kaiken kaikkiaan koordinointi vaatii noin puolen vuoden työpanoksen.

Kesäruokailun ohella kaupungin tulisi panostaa myös muun ruoka-aputoiminnan kehittämiseen, sillä kuntien ja hyvinvointialueen välisen tehtäväjaon mukaan ruoka-aputoiminta jää kaupungin vastuulle. Ruoka-aputoiminta on tällä hetkellä täysin järjestöjen ja seurakuntien toteuttamaa, joskin kaupunki osallistuu kustannuksiin avustustoiminnan kautta. Järjestöiltä on tullut viestiä toiminnan vaikeuksista muun muassa kasvavien kustannusten takia. Kaupungilla olisi mahdollisuus tukea järjestöjen toimintaedellytyksiä nykyistä tehokkaammin.

Vuoden 2023 talousarvioon on varattu 100 000 euron määräraha kesäruokailun toteuttamiseen. Kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että kesäruokailuun vuodelle 2023 varatusta määrärahasta osa käytetään määräaikaisen koordinaattorin palkkaamiseen, jonka tehtävänä on ruokailun laajentamisen suunnittelu yhteistyössä hyvinvointiryhmän kanssa, kesäruokailun järjestäminen vuonna 2023 sekä toiminnan vakiinnuttamisen toteuttaminen. Lisäksi koordinaattori osallistuu ruoka-aputoimijoiden verkoston toimintaan pyrkien kehittämään ruoka-aputoiminnan toteuttamisen edellytyksiä Porissa. Loput määrärahasta käytetään järjestettävien ruokailujen toteuttamisessa tarvittavien ruoka-, jakelu- ja tarvikekustannusten kattamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vt. rahoitusjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi raportin vuoden 2022 kesäruokailusta sekä hyväksyä kesäruokailuun vuodelle 2023 varatun määrärahan käyttämisen ehdotetulla tavalla.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Tiina M Toivonen, controller, talousyksikkö, tiina.m.toivonen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan 5.12.2022 § 748 kesäajan ruokailun järjestämistä porilaisille lapsille ja nuorille. Päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus 12.12.2022.

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan päätöksen täytäntöönpanon keskeyttämistä, koska päätös jättää epäselväksi, voivatko ruokailuun osallistua myös sellaiset lapset ja nuoret, joiden kotikunta ei ole Pori. Oikaisuvaatimuksen mukaan päätös tulisi kumota, mikäli se sisältää ruokailuun osallistuvan henkilön kotikuntaa koskevan vaatimuksen. Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä moittii päätöstä epäselväksi, koska asian esittelyssä ei ole mainittu minkäikäisiä lapsia ja nuoria ruokailumahdollisuus koskee. 

Kesäruokailu on tarkoitettu 7-18 -vuotiaille lapsille ja nuorille, mikä käy ilmi asian liitteenä olleesta vuoden 2022 kesäruokailua koskevasta raportista. Mahdollisuus maksuttomaan ruokailuun on järjestetty Porissa neljänä kesänä. Ruokailun tarkoituksena on edistää lapsiperheiden hyvinvointia tarjoamalla lapsille ja nuorille mahdollisuus päivittäiseen lämpimään ruokaan ja yhdessäoloon. Ruokailussa on läsnä turvallisia aikuisia, joiden kanssa voi jutella kuulumisia. Lisäksi lapset ja nuoret ovat voineet osallistua ruokailujen yhteyteen järjestettyyn ohjattuun toimintaan.

Ruokailu järjestetään porilaisten verovaroin ja se on tarkoitettu porilaisille lapsille ja nuorille. Ruokailupaikoissa on kysytty ruokailuun osallistuvien henkilöiden asuinpaikkaa, koska on haluttu seurata millaiselta alueelta ruokailu tavoittaa kävijöitä. Ulkopaikkakuntalaisten lasten saattajille on kerrottu, että ruokailu on tarkoitettu ensisijaisesti porilaisille lapsille ja nuorille, mutta ketään ei ole käännytetty pois ruokailusta eikä näin tulla toimimaan jatkossakaan.

Siltä osin kun oikaisuvaatimus käsittelee maksuttoman ehkäisyn kuntasidonnaisuutta kuuluu asia hyvinvointialueen vastuualueelle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vt. rahoitusjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hylätä kaupunginhallituksen päätöksestä 5.12.2022 § 748 "Kesäajan ruokailun järjestäminen lapsille ja nuorille" tehdyn oikaisuvaatimuksen, koska oikaisuvaatimus ei esittelyssä mainituilla perusteilla anna aihetta päätöksen muuttamiseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:
•    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
•    kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:              PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:            Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:    turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:           029 56 42414
Puhelinnumero:        029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta. 

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:          (02) 634 9417
Puhelinnumero:       (02) 623 4470
Vaihde                     (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15


Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.