Kaupunginhallitus, kokous 13.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 228 Satakunnan työllisyysalueen virkojen perustaminen

PRIDno-2024-1837

Valmistelija

  • Jouko Hautamäki, yksikön päällikkö, kasvupalvelutyksikkö, jouko.hautamaki@pori.fi

Perustelut

Satakunnan työllisyysalue ja TE-hallinnon henkilöstön liikkeenluovutus 1.1.2025

Satakunnan työllisyysalue aloittaa toiminnan 11 kunnan alueen vastuullisena työvoimaviranomaisena 1.1.2025. Työllisyysalueen vastuukuntana toimii Porin kaupunki ja TE-toimistosta ja Satakunnan ELY-keskuksesta liikkeenluovutuksella siirtyvät n. 126 henkilöä siirtyvät Porin kaupungin viranhaltijoiksi. Liikkeenluovutustilanteessa valtion viranhaltijat siirtyvät kunnalle siirtohetken tehtävissä ja toimenkuvissa ja he tulevat saamaan siirtohetken palkkaa 30.6.2025 asti.

Valtion virkamieslain 5 e §:n mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan valtion toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Lain mukaan voimassa olevista virkasuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät luovutushetkellä luovuttajalta luovutuksensaajalle. Virkamiehet siirtyvät automaattisesti luovutuksensaajan palvelukseen entisillä palvelussuhteen ehdoilla. Siirtyneellä henkilöstöllä ei ole oikeutta vastustaa siirtoa yksipuolisesti ja jäädä luovuttajan palvelukseen. Jos virkamies ei halua siirtyä luovutuksensaajan palvelukseen, hän voi irtisanoa palvelussuhteensa normaalia lyhyemmällä irtisanomisajalla. Edellä esitetyn mukaisesti TE 2024 -uudistusta koskevassa voimaanpanolaissa on nimenomaisesti säädetty, että henkilöstön siirto, joka tapahtuu 1.1.2025, toteutetaan liikkeen luovutuksella, joten tämän siirron yhteydessä ei erikseen arvioida, täyttyvätkö muussa lainsäädännössä edellytetyt liikkeen luovutuksen kriteerit. 

Siirtyvälle henkilöstölle perustetaan virat Porin kaupungin organisaatioon. Työllisyysalueella koko henkilöstön tulee olla viranhaltijoita, koska työvoimaviranomainen käyttää julkista valtaa päättäessään työnhakija- ja työnantaja-asiakkaita koskevista oikeuksista ja velvollisuuksista. Virkojen perustaminen aloitetaan toimintayksiköiden päälliköistä ja prosessi jatkuu palvelu- ja muihin päälliköihin ja sen jälkeen asiantuntijatasolle ja muihin tehtäviin. Osa viroista täytetään ns. suoraan liikkeenluovutuksen myötä, mikäli siirtyvässä henkilöstössä on täysin tehtävään soveltuva toimenkuva. Ne virat, joihin ei ole suoraan siirtyviä, laitetaan julkiseen hakuun. TE-uudistuksen paikallisessa valmistelutyössä on määritelty henkilöstötarve ja lakisääteisen palvelun täyttämiseksi tarvittavat välttämättömät resurssit ja toimenkuvat. 

Toimintayksikön päälliköiden virat

Tulevan Satakunnan työllisyysalueen organisaatio sijoittuu Porin elinvoima- ja ympäristötoimialalle. Työllisyys- ja kasvupalvelut -yksikön päällikkö toimii työllisyysalueen johtajana. Toimintaa johtava toimielin on elinvoima- ja ympäristölautakunnan alainen jaosto. Työllisyysalueen johtajan alaisuuteen perustetaan 2 toimintayksikköä ja 2 toimintayksikön päällikön virkaa.

Toimintayksikön päälliköt vastaavat oman toimintayksikkönsä operatiivisesta johtamisesta ja toimivat esihenkilöinä 2-4 palvelupäällikölle. He vastaavat toimintayksikköön kuuluvien palveluiden organisoinnista, yhteensovittamisesta ja kehittämisestä. Lisäksi heidän vastuullaan ovat talous- ja henkilöstöhallintoon liittyvät hallinnolliset tehtävät kuten talouden ja henkilöstön suunnittelu ja seuranta. Toimintayksikön päällikkö vastaa myös oman yksikkönsä sidosryhmätyöstä ja osallistuu toimielimen valmistelutyöhön.

Toimintayksikön päälliköt toimivat virkavastuulla, koska he käyttävät julkista valtaa mm. henkilöstöä, taloutta ja hankintoja koskevissa päätöksissä. Lisäksi he tekevät julkisen työvoima- ja yrityspalvelulain mukaisia viranhaltija- ja hallintopäätöksiä liittyen mm. palkkatuen myöntämiseen ja asiakkaiden oikaisuvaatimuksiin.  

Monialaisten palveluiden päällikkö

Monialaiset palvelut -toimintayksikkö vastaa työllisyyspalveluista niille työnhakijoille, jotka hyötyvät eri palveluiden yhteensovittamisesta ja räätälöidystä tuesta. Palvelulinjan asiakkaita ovat mm. kotoutumisajalla olevat maahanmuuttaja-asiakkaat ja nuoret, joiden työttömyys ei ole alkupalveluiden aikana päättynyt tai joilla on todettu laajempi palvelutarve sekä ne yli 30-vuotiaat, joilla on työkyvyn haasteita tai ammatillisen kuntoutuksen tarvetta. TYM-laki määrittelee lisäksi yhteistyömallin Satakunnan hyvinvointialueen ja KELA:n kanssa sekä nuorten yhteispalvelun ns. matalan kynnyksen palvelumallina.

Suoria alaisia ovat toimintayksikön vastuualueiden päälliköt (2). Vastuualueelle kuuluvat TYM-lain alaiset palvelut, muut monialaiset palvelut, alle 30-vuotiaat pidempikestoista palvelua tarvitsevat sekä kotoutumislain alaiset maahanmuuttaja-asiakkaat. Toimintayksikössä on yhteensä n. 50 viranhaltijaa.

Elinkeino- ja työnvälityspalveluiden päällikkö

Elinkeino- ja työnvälityspalvelut -toimintayksikkö vastaa elinkeinoelämälle tarjottavista palveluista, huolehtii osaavan työvoiman saatavuudesta ja koulutuspalveluiden vastaamisesta elinkeinoelämän tarpeisiin sekä työnhakija-asiakkaiden työllistymistä edistävistä palveluista.

Suoria alaisia ovat toimintayksikön vastuualueiden päälliköt (3). Vastuualueelle kuuluvat alkavien ja toimivien yritysten palvelut ja muut työnantajapalvelut, koulutus- ja valmennuspalvelut sekä työnhakijoiden ns. alku- ja työnvälityspalvelut. Toimintayksikössä yhteensä n. 65 viranhaltijaa.

Virkojen perustaminen
Kuntalain 87.2 §:n mukaan, julkisen vallan käyttöä sisältävää tehtävää varten perustetaan virka. Viran perustamisesta päättää kaupungin hallintosäännön 41 §:n nojalla kaupunginhallitus. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää, että elinvoima-​ ja ympäristötoimialalle Työllisyys- ja kasvupalvelut -yksikön toimintayksiköihin perustetaan monialaisten palveluiden päällikön ja elinkeino- ja työnvälityspalveluiden päällikön virat.

Virkojen kelpoisuusehtona on ylempi korkeakoulututkinto. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Elinvoima- ja ympäristötoimiala

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.