Perustelut
Taustaa
Kemira Oyj on pyytänyt Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ELY-keskus) ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017) (YVA) 3 §:n 2 mom. perusteella yksittäistauksessa ratkaistavaa ja YVA-lain 13 §:n nojalla annettavaa päätöstä siihen, sovelletaanko sen Poriin suunnittelemaan teollisuuskaatopaikalle läjitetyn väkevöintisakan hyödyntämishankkeeseen YVA-lain mukaista arviointimenettelyä.
Väkevöintisakan hyödyntämishankkeeseen liittyy Etelä-Suomen aluehallintoviraston 07.07.2021 antama koetoimintalupa (ESAVI/21213/2021), sekä 07.02.2022 annettu koetoimintalupa (ESAVI/609/2022). Koetoiminnan tarkoituksena oli selvittää Kemira Oyj:n Porin tehtaan alueella sijaitsevan ferrosulfaatin kaatopaikalle sijoitetun, titaanidioksidin tuotannossa syntyneen osittain neutraloidun väkevöintisakan hyödyntämismahdollisuuksia sementtiteollisuudessa.
Kemira Oyj:llä on ferrosulfaatin kaatopaikalle ferrosulfaatin hyödyntämistä koskevat luvat (ESAVI/11337/2018 ja ESAVI/37604/2020), joiden perusteella kaatopaikalta saatavaa ferrosulfaattia tullaan hyödyntämään 31.12.2030 asti enintään 200 000 t/vuodessa, kerrallaan enintään 7,8 hehtaarin avoimena olevalta alalta.
Väkevöintisakkaa testattiin sementin sisältämän kuudenarvoisen kromin (Cr6+) pelkistämisessä. Koetoimintaluvalla väkevöintisakkaa voidaan ottaa hyödynnettäväksi 30 000 tonnia 31.12.2023 saakka. Väkevöintisakan on todettu koetoiminnan aikana soveltuvan sementtiteollisuuden tarpeisiin, jonka johdosta on suunniteltu lähdettävän hakemaan ympäristölupaa toiminnan jatkamiseksi. Hankkeesta pidettiin 31.01.2023 ennakkoneuvottelu, johon osallistui aluehallintoviraston lupaviranomaiset, ELY-keskuksen valvova viranomainen, sekä Porin kaupungin ympäristöviranomainen.
Kemira Oyj pyytää Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta ratkaisua siitä, tuleeko väkevöintisakan hyödyntämisen luvittamisen yhteydessä soveltaa ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA).
Lausuntopyyntö
ELY-keskus on varannut Porin kaupungille, Satakunnan liitolle sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle mahdollisuuden lausua Kemira Oyj:n hankesuunnitelmasta ja sen YVA-lain mukaisesta vaikutusten arvioinnin tarpeesta.
Elinvoima- ja ympäristötoimiala on valmistellut alla olevan, Porin kaupungin lausunnon. Se tulee toimittaa ELY-keskukselle 18.5.2023 mennessä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi
Kaupunginhallitus päättää antaa seuraavan lausunnon:
Voimassa olevassa yleiskaavassa (Meri-Porin osayleiskaava, KV hyv. 3.6.2000) alue on Teollisuus- ja varastoaluetta (T). Voimassa olevassa asemakaavassa 609 1327 (hyv. 03.09.2001) suunnittelualue on Teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta (T-4).
Hankkeella ei ole suoranaisia maankäytön suunnittelua aiheuttavia vaikutuksia. Kemiran ferrosulfaattitehdas ja hyödyntämistoiminnan alla oleva kaatopaikka sijaitsevat Porin Kaanaan teollisuuspuiston alueella. Lähimmät asuinkiinteistöt sijaitsevat noin 200 metrin päässä tehdasalueesta länteen (Kaanaan asuinalue) ja 300 metriä etelään (Uratie). Lähimmät loma-asunnot sijaitsevat tehdasalueen pohjoispuolella (Räyhä ja Rimpikari), ferrokasan kaakkoispuolella ja Fatijärven rannalla. Hankkeen toteuttaminen edellyttää ympäristöluvitusta. Lupaehdoilla tulee muun muassa varmistaa, että kaikissa toimenpiteissä pohjavesien ja Pihlavanlahden vesialueen kuormitus minimoidaan.
Kaupungin terveysvalvonnan mukaan käsiteltävä väkevöintisakka on vaarallista jätettä ja lähimmät asuinkiinteistöt sijaitsevat vain 100 metrin etäisyydellä alueesta, jolloin YVA-lain mukainen arviointimenettelyä olisi tarpeellinen. Maankäytön suunnittelun, ympäristönsuojelun ja -valvonnan sekä luontovaikutusten näkökulmasta elinvoima- ja ympäristötoimiala arvioi, että hanke on mahdollista toteuttaa ilman YVA-lain mukaista ympäristövaikutusten arviointiprosessia.
Yhteenvetona kaupunki toteaa, että hanke voidaan toteuttaa ilman YVA-lain mukaista ympäristövaikutusten arviointiprosessia.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.