Kaupunginhallitus, kokous 26.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 342 Porin kauppatorin yleissuunnittelu

PRIDno-2021-4045

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mikko Nurminen, rakennusvalvontayksikön päällikkö, mikko.nurminen@pori.fi

Perustelut

Porin kauppatori on historiallisesti merkittävä ja keskeinen kaupunkitila, joka perinteisten toritoimintojen lisäksi toimii tapahtumapaikkana, joukkoliikenteen asemana ja osana kävelykatua. Kauppatorin ja koko keskustan elinvoimaisuuden kehittämiseksi laaditaan parhaillaan keskustan kehittämisohjelmaa kattavasti eri teemojen puitteissa ja laajojen osallistamistoimien avulla. Ohjelmatyötä on toteutettu Porin kaupungin osallisuus- ja vuorovaikutusmallin mukaisesti useissa työpajoissa, tapahtumissa ja yleisötilaisuuksissa.

Kauppatorin uudistamistyötä varten on tarkoitus laatia yleissuunnitelma, joka luo suuntaviivat torin kehittämisen tulevalle 10 vuodelle. Laadittavan yleissuunnitelman pohjalta on tarkoitus laatia vaiheittain yksityiskohtaisempia toteutussuunnitelmia. Kauppatorin yleissuunnitelmassa huomioidaan uusi torirakennus, Toripaviljonki, jonka on tarkoitus olla valmis kesäkuussa 2022 sekä jo toteutetut kunnallistekniset parannukset sähköistämisen osalta.

Kauppatorin uudistamisen tavoitteena on kehittää toiminnallisuutta, viihtyisyyttä ja turvallisuutta uusilla ratkaisuilla. Suunnittelua on tarkoitus jatkaa laajassa yhteistyössä Porin torikauppiasyhdistyksen, Porin kaupunkikeskusta ry:n, alueen ja kaupungin toimijoiden kesken sekä osana Porin keskustan kehittämisohjelmatyötä.

Kauppatorin yleissuunnittelua on valmistellut työryhmä, jossa ovat edustettuina kaupungin tekninen ja elinvoima- ja ympäristötoimiala sekä alueen toimijat. Ryhmä jatkaa suunnittelutyön ohjausryhmänä vahvistettuna Porin yrittäjien edustajalla Mikko Sundellilla sekä kaupunginhallituksen nimeämällä edustajalla. Ryhmän muut jäsenet ovat kaupunginarkkitehti Mikko Nurminen (pj), yhdyskuntasuunnittelija Sari kivioja, kaupunkisuunnittelupäällikkö Risto Reipas, infrajohtamisen päällikkö Sanna Välimäki, tilayksikön päällikkö Mikko Viitala, liikenneinsinööri Eija Riihimäki, suunnittelija Merika Laine, viherrakennuttaja Pirjetta Sipiläinen-Salo, Porin kaupunkikeskustayhdistyksen Mari Antikainen ja Porin torikauppiasyhdistyksen Satu Ruohonen.

Porin hankintapalvelut toteutti Porin kauppatorin yleissuunnittelusta avoimen menettelyn ja tarjouspyyntö julkaistiin Pienhankintapalvelu.fi/Pori –portaalin kautta 30.8.2021. Tarjousaika päättyi 20.9.2021 ja määräaikaan mennessä tarjouksen antoivat Arkkitehtitoimisto Harris-​Kjisik Oy,​Destia Oy Asiantuntijapalvelut,​FCG Finnish Consulting Group Oy,​Ramboll Finland Oy,​Sigge Arkkitehdit Oy ja WSP Finland Oy. 

Ohjausryhmä arvioi tarjoukset kokouksessaan 28.9.2021. Tarjouskilpailun valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus ja valinnan tärkeysjärjestyksenä hinta ja toiminnalliset ominaisuudet,​ joista arvioitiin työryhmän kokemusta ja osaamista,​ alustavaa työsuunnitelmaa sekä esitettyjä tuntimääräarvioita. Toiminnallisilta ominaisuuksiltaan tarjoukset olivat tasavertaisia ja vastasivat tilaajan tarvetta hyvällä tasolla. Halvimman tarjouksen antoi Ramboll Finland Oy, jonka mukaan Porin kauppatorin yleissuunnittelun kiinteä kokonaishinta on 28 400 euroa (alv 0%).  Tarjouskilpailusta on tehty hankintapäätös 30.9.2021, joka on päätösesityksen liitteenä.

Yleissuunnitelman on tarkoitus olla valmiina helmikuussa 2022. Suunnittelun aikana järjestetään yleisötilaisuuksia ja  toteutetaan vuorovaikutusmenettelyjä vähintään päätöksentekijöiden, toimijoiden ja torikauppiaiden kesken. Tavoitteena on hyväksyttää suunnitelma teknisessä lautakunnassa ja kaupunginhallituksessa siten, että valitut tarkemmat toteutussuunnitelmat on mahdollista kilpailuttaa ja laatia.

Ehdotus

Esittelijä

Aino-Maija Luukkonen porluukkai

Kaupunginhallitus merkitsee Porin kauppatorin yleissuunnittelun kilpailutuksen ja ohjausryhmän tiedokseen ja päättää nimetä edustajansa ohjausryhmään.

Päätös

Kaupunginhallitus merkitsi Porin kauppatorin yleissuunnittelun kilpailutuksen ja ohjausryhmän tiedokseen ja päätti nimetä edustajakseen ohjausryhmään Tapio Furuholmin.

____________________________

Merkitään, että tämän asiakohdan käsittelyn jälkeen käsiteltiin asiakohdat  § 718 – 735.

Kokouskäsittely

Tuomas Koivisto esitti Bia Kasken kannattamana, että edustajaksi valitaan Tapio Furuholm.

Valmistelija

Mikko Nurminen, rakennusvalvontayksikön päällikkö, mikko.nurminen@pori.fi

Perustelut

Kauppatorin yleissuunnitelma on valmistunut ja yleissuunnitelmasta on pyydetty lausunnot lautakunnilta ja sidosryhmiltä sekä avattu palautekysely kaupunkilaisille. Lausuntopyynnöt sekä kaupunkilaisten palautekysely vastausaika päättyvät 30.9.2022. Kaupunginhallitus nimesi 18.10.2021 kokouksessaan (§714) ohjausryhmään edustajakseen Tapio Furuholmin. Kesäkuussa 2022 Tapio Furuholm kertoi luopuvansa kaikista luottamustehtävistään. Kauppatorin yleissuunnittelun ohjausryhmän on määrä kokoontua lausuntokierroksen ja palautekyselyn vastausajan loputtua päättämään yleissuunnitelmaan mahdollisesti tehtävistä muutoksista sekä jatkotyöstä. Ohjausryhmä valmistelee asian Kaupunginhallituksen päätettäväksi. Yleissuunnittelun loppuvaihetta varten ohjausryhmään tulisi nimetä uudestaan kaupunginhallituksen valitsema edustaja.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku

Kaupunginhallitus päättää nimetä uuden edustajansa Porin kauppatorin yleissuunnittelun ohjausryhmään edellisen edustajan, Tapio Furuholmin, luovuttua luottamustehtävistään.

Päätös

Kaupunginhallitus valitsi edustajakseen Jari Hakalan.

Valmistelija

Mikko Nurminen, rakennusvalvontayksikön päällikkö, mikko.nurminen@pori.fi
Sari Kivioja, sari.kivioja@pori.fi

Perustelut

Porin kauppatorin yleissuunnittelun ohjausryhmä päätti pyytää lausunnon kauppatorin yleissuunnitelmasta elinvoima- ja ympäristölautakunnalta, tekniseltä lautakunnalta, sivistyslautakunnalta, nuorisovaltuustolta, vammaisneuvostolta, vanhusneuvostolta, Porin kaupunkikeskusta ry:ltä, Porin Yrittäjät ry:ltä, Porin polkupyöräilijät ry:ltä, Porin taksiautoilijat ry:ltä, Torikauppiasyhdistykseltä, uuden toripaviljongin toimijoilta ja kauppatorin läpiajavilta liikennöitsijöiltä 30.9.2022 mennessä.

Lausuntomenettelyn lisäksi yleissuunnitelma ja esittelyaineisto avattiin kaupunkilaisten kommentoitavaksi. Yleissuunnitelmasta on laadittu asemapiirros ja selostus sekä tarinakartta, video ja virtuaalimalli. Yleissuunnitelman esittelyaineisto on kokonaisuudessaan tutustuttavissa kauppatorin suunnittelun verkkosivuilla www.pori.fi/kauppatorinsuunnittelu.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää antaa seuraavan lausunnon Porin kauppatorin yleissuunnitelmasta:

Porin kauppatori on kaupunkikeskustan historiallinen ja tärkeä palvelukokonaisuus sekä keskeinen kaupunkitila. Kauppatori toimii perinteisten toritoimintojen lisäksi tapahtumapaikkana, joukkoliikenteen solmupisteenä ja osana kävelykatua sekä laajemmalle ulottuvaa Promenadi-Pori kaupunkiakselia. Porin kauppatorin yleissuunnittelutyö on osa kaupunkikeskustan uudistamisen ja elävöittämisen kokonaisuutta, ja sen avulla toteutetaan Pori 2030 -strategian ja Porin valtuustosopimuksen (2021-2025) tavoitteita monipuolisesti sekä erityisesti tavoitteita keskustan kehittämisen, elinvoiman lisäämisen ja elävöittämisen osalta. Yleissuunnittelutyö jatkaa kauppatorin kokonaisuuden uudistamista, jossa toripaviljongin rakentuminen vuoden 2022 toukokuussa on ollut merkittävä ensimmäinen etappi. Valmistunut yleissuunnitelma tukee elinvoima- ja ympäristölautakunnan arvion mukaan hyvin edellä mainittuja tavoitteita. 

Porin kauppatorin yleissuunnittelun ohjausryhmässä tavoitteita edistämässä ja suunnittelua ohjaamassa on ollut useita toimialan yksiköiden asiantuntijoita. Elinvoima- ja ympäristötoimialalta ohjausryhmässä edustettuna ovat olleet ryhmän puheenjohtajana toimineen kaupunginarkkitehdin lisäksi kaupunkisuunnittelun, joukkoliikenteen sekä kaupunkikehityksen edustajat. Yleissuunnittelutyön aikana yhteistyötä on tehty monipuolisesti yli yksikkö- ja toimialarajojen. Lautakunta pitää tärkeänä, että yleissuunnittelutyötä on ohjannut monitoimialainen ohjausryhmä ja että yleissuunnitelmatyötä on tehty laajassa yhteistyössä alueen toimijoiden, asukkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Yleissuunnittelutyön aikana torikauppiaiden ja torialueen yrittäjien kanssa käyty monipuolinen vuoropuhelu luo hyvät edellytykset alueen pitkäjänteiselle on menestyksekkäälle kehittämiselle.

Porin kauppatorin yleissuunnitelmatyön yhtenä keskeisenä lähtökohtana on ollut kauppatorin ja sitä ympäröivän alueen sekä koko kaupunkikeskustan elinvoiman ylläpitäminen ja vahvistaminen. Uudistuksilla on haluttu turvata kauppatorin elinvoimaisuus ja tuoda parannusta torin ja sitä ympäröivien liiketilojen sekä kävelykadun asiakasvirtoihin. Elinvoima- ja ympäristölautakunta pitää tärkeänä, että yleissuunnitelmatyöllä vahvistetaan Porin kauppatorin torialueelle ja lähiympäristöön sijoittuvien torimyyjien ja yritysten toimintaedellytyksiä. Yleissuunnitelmatyössä tätä toteutetaan lisäämällä asiakasvirtoja, parantamalla saavutettavuutta sekä vahvistamalla alueen yleistä houkuttelevuutta. Lautakunta pitää tärkeänä, että ilmastonäkökulma sekä luonnon monimuotoisuus on suunnitelman laatimisessa huomioitu. 

Suunnitteluvaiheessa on huomioitu joukkoliikenteen toimintamahdollisuudet ja parannettu muun muassa joukkoliikenteen kääntösäteitä ja laiturialueen viihtyvyyttä sekä oleskelun mahdollisuuksia. Kauppatorille moottoriajoneuvoilla tapahtuvan asiointiliikenteen sujuvuutta on parannettu selkeyttämällä Eteläkauppatorin pysäköintialueen liikenneympäristöä ja säilyttämällä kauppatorin ympäristössä pysäköintipaikkojen määrän nykyisellään. Lautakunta pitää tärkeänä myös sitä, että kauppatorin yleissuunnittelutyötä on tehty samanaikaisesti laajemmalle ulottuvan keskustan liikenneverkkosuunnittelutyön kanssa. Tärkeänä pidetään myös sitä, että yleissuunnitelmatyöllä torialueen polkupyöräpysäköintiin ja liikkumisen turvallisuuteen on tehty parannuksia, jotka kehittävät pyöräilyolosuhteita ja lisäävät torin houkuttelevuutta. Yleissuunnitelmatyön vahvuutena lautakunta pitää kävely-ympäristön ja oleskelualueiden kehittämistä sekä erityisesti ratkaisuja, jotka parantavat ilmastonmuutoksen vaikutuksiin (esimerkiksi helteet) varautumista ja kaupunkiympäristön ilmanlaatua sekä monimuotoisuutta puustoa ja kasvillisuutta hyödyntäen. Yleissuunnitelman monimuotoisuuden arvioinnissa hyödynnettiin Biodiversity Metric -työkalua, jonka avulla laaditun yleissuunnitelman ratkaisun nykytilanteeseen vertailu oli helppoa. Arvioinnin mukaan yleissuunnitelman ratkaisulla lisätään luonnon monimuotoisuutta  +30,05 prosentilla. Nykytilanteessa Porin tori saa 0,27 pistettä ja suunnitelmalla tuotetaan 0,69 pistettä. Lautakunta pitää tärkeänä, että torin yleissuunnitelman mukaisilla ratkaisuilla voidaan merkittävästi lisätä luonnon monimuotoisuutta. 

Elinvoima- ja ympäristölautakunta pitää tärkeänä myös, että yleissuunnitelman ratkaisut tukevat torin tapahtumajärjestämistä ja parantavat alueen tapahtumaturvallisuutta. Riittävän laaja ja avoimena säilyvä torin keskialue mahdollistaa tulevaisuudessakin tapahtumajärjestämisen ja sen, että Porin tori voi jatkossakin toimia keskustan elävyyttä ylläpitävien tapahtumien, kilpailujen, muistojuhlien ja seremonioiden tapahtuma- ja kohtaamispaikkana. Tapahtumakaupungin olosuhteiden parantamisen lisäksi torisuunnitelmaan sisältyvät uudet wow-elementit (vesisumut, Poris- olkkarin oleskelualue latvuskattoineen), laadukkaasti toteutettu valaistusratkaisut ja taide-elementit ovat tervetullut lisä kauppatorin ja kaupunkikeskustan elävöittämiseen. 

Porin tori on määritelty maakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi ja osoitettu sellaisena maakuntakaavan ohella myös Porin kantakaupungin yleiskaavassa (2007) merkinnällä S-2 alueeksi, jonka omaleimainen luonne tulee säilyttää. Vuonna 1997 hyväksytyssä asemakaavassa kauppatori on osoitettu torialueeksi, jolla erikseen osoitetulla rakennusalalla saa rakentaa esiintymislavan. Kauppatorin katualueille kohdistuvat uudistukset edellyttävät jatkosuunnittelun yhteydessä muutoksia katusuunnitelmiin ja asemakaavaan. 

Lautakunta näkee yleissuunnitelmatyössä valittujen ratkaisujen olevan kestävän kaupunkisuunnittelun ja ympäristörakentamisen mukaisia ja näin yleissuunnitelmatyöllä edistetään kaupunkistrategian tärkeitä kestävän kasvun ja kehityksen periaatteita. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Merkitään,​että yhdyskuntasuunnittelija Sari Kivioja esitteli Porin kauppatorin yleisuunnitelmaa kello 18.10-18.55.

Valmistelija

Eija Riihimäki, liikenneinsinööri, eija.riihimaki@pori.fi
Pirjetta Sipiläinen-Salo, pirjetta.sipilainen-salo@pori.fi
Sanna Välimäki, infrajohtaminen toimintayksikön esimies, sanna.valimaki@pori.fi

Perustelut

Porin kauppatorin yleissuunnittelun ohjausryhmä on pyytänyt kauppatorin yleissuunnitelmasta lausunnot elinvoima- ja ympäristölautakunnalta, tekniseltä lautakunnalta, sivistyslautakunnalta, nuorisovaltuustolta, vammaisneuvostolta, vanhusneuvostolta, Porin kaupunkikeskusta ry:ltä, Porin Yrittäjät ry:ltä, Porin polkupyöräilijät ry:ltä, Porin taksiautoilijat ry:ltä, Torikauppiasyhdistykseltä, uuden toripaviljongin toimijoilta sekä kauppatorin läpiajavilta liikennöitsijöiltä.

Lausuntomenettelyn lisäksi yleissuunnitelma ja esittelyaineisto avattiin kaupunkilaisten kommentoitavaksi. Yleissuunnitelmasta on laadittu asemapiirros ja selostus sekä tarinakartta, video ja virtuaalimalli. Yleissuunnitelman esittelyaineisto on kokonaisuudessaan tutustuttavissa kauppatorin suunnittelun verkkosivuilla www.pori.fi/kauppatorinsuunnittelu.

 

Teknisen lautakunnan lausunto Kauppatorin yleissuunnitelmaan

Infrajohtamisen toimintayksikkö on osallistunut suunnitelman laatimiseen ja sen myötä perehtynyt hyvin suunnitteluperusteisiin.

Infrajohtaminen pitää suunnitelmaa ennakkoluulottomana ja innovatiivisena. Hienona pidetään, että suunnitelmassa on huomioitu torin monikäyttöisyys ja houkuttelevuus eri vuodenaikoina. Infrajohtamisen mielestä kauppatorin yleissuunnitelma voidaan hyväksyä esitetyn mukaisena.

Alla on esitetty muutamia huomioita erityisesti jatkosuunnittelun näkökulmasta.

Autoliikenne ja pysäköinti

Eteläkauppatorin esitetty liikennejärjestely on onnistunut ja sujuvoittaa asiointia.

Pohjoiskauppatorin puolelle esitetyt katujärjestelyt näyttävät yleissuunnitelmassa osoitetussa muodossaan ahtailta. Liikenteen toimivuus tulee tarkastella seuraavassa suunnitteluvaiheessa ajouramalleilla ja mahdollisesti toimivuustarkasteluin. Erityistä huomiota tulee kiinnittää bussiliikenteen toimivuuteen.

Pysäköintipaikkojen kokonaismäärä vähenee suunnitelmaselostuksesta poiketen noin 10 autopaikalla. Alueen ympäristössä on kuitenkin melko hyvin autopaikkoja, joiden maksullisuutta voidaan jatkossa tarkastella torilla asioinnin helpottamiseksi. Infrajohtaminen näkee hyvänä, että liikkumisesteisten pysäköintipaikkojen määrä torin vieressä kasvaa nykytilanteeseen nähden.

Huoltoliikenne ja kunnossapito

Kävelykadun ja kauppatorin huolto- ja jakeluliikenteen, kunnossapitoajoneuvojen sekä luonnollisesti pelastusajoneuvojen kulku tulee varmistaa tarkemmassa toteutussuunnitteluvaiheessa.

Kauppatorin kunnossapidon tarpeet tulee huomioida toteutussuunnitelmassa.

Liikenneturvallisuus

Suunnitelmassa ei ole esitetty toimenpiteitä nykyisellään turvattomaksi koetun Pohjoiskauppatorin ja Yrjönkadun risteysalueelle. Jatkosuunnittelussa tulee tutkia, millä tavoin etenkin suojatieturvallisuutta olisi mahdollista parantaa.

Pohjoiskauppatorin puolella esitetty pitkittäispysäköinti vähentää peruutustarvetta ja parantaa siten liikenneturvallisuutta vilkkaasti liikennöidyllä katuosuudella.

Yleisesti voidaan todeta, että jatkosuunnittelussa tulee huomioida toritoimintojen ja liikennealueiden erottelu siten, että oleskelu torialueella on turvallista. Aiemmin laadittu kauppatorin turvallisuussuunnitelma toimii pohjana suunnittelulle.

Pyöräily ja pyöräpysäköinti

Pyöräpysäköintiin on kiinnitetty kiitettävästi huomiota. Seuraavassa suunnitteluvaiheessa tulee tutkia, voidaanko osa pyöräpaikoista toteuttaa mahdollisesti katoksellisena, jolloin pyöräkatos tulee nähdä myös tärkeänä kaupunkikuvallisena elementtinä. Pyörätelineiden sijoittelussa tulee kuitenkin ottaa huomioon, että Eteläkauppatorin pysäköintialueelta on turvallinen, selkeä ja riittävän väljä yhteys kävelykadulle ja Kauppahalliin.

Kävelyn ja pyöräilyn erottelua omille kaistoilleen Yrjönkadun reunassa pidetään hyvänä. Pohjoiskauppatorin-Yrjönkadun risteyksessä sijaitsevan suojatien tulee ohjata jalankulkijat ja pyöräilijät selkeästi omille väylilleen, samoin kulkureittien selkeyteen tulee kiinnittää huomiota myös kävelykadulta tultaessa.

Yleissuunnitelma ei ota kantaa pyöräilyyn Kauppatorilla. Suositeltavien pyöräilyreittien osoittaminen lienee tarpeen seuraavassa suunnitteluvaiheessa.

Jalankulku

Suunnitelma selkeyttää jalankulkureittejä ja korostaa alueen roolia ensisijaisesti kävelyalueena ja kävelykadun jatkeena. Levennetyt jalkakäytävät, joita korostetaan kiveyksellä, antavat selkeästi tilaa kävelylle ja oleskelulle.  Pohjois-Eteläsuunnassa kulkeva pelastustie ja sen jatkeena olevat suojatiet parantavat Kauppatorin saavutettavuutta ja liikenneturvallisuutta ja kytkevät torin nykyistä vahvemmin kivijalkaliikkeisiin.

Esteettömyys

Jatkosuunnittelussa Kauppatorin esteettömyydessä tulee tavoitella vähintään esteettömyyden perustasoa. Erityistä huomiota tulee kiinnittää pintamateriaaleihin sekä kulkemista ohjaaviin elementteihin. Esteettömyyden kannalta tulisi välttää tasoeroja.

Taksiliikenne

Taksiaseman sijoittuminen toripaviljongin länsipuolelle mahdollistaa shared space-tyyppisen suojatieratkaisun Yrjönkadun ja Nortamonkadun kulmaan. Taksiaseman uuden sijainnin osalta tulee kuitenkin huomioida erityisesti taksiyrittäjien ja Porin Linjojen näkemyksiä ennen suunnittelun viemistä eteenpäin.

Joukkoliikenne

Suunnitelmassa ei ole mielestämme riittävästi huomioitu joukkoliikenteen tilatarpeita. Olennaista on varmistaa linja-autojen laiturialueen ja Pohjoiskauppatorin sekä Pohjoiskauppatorin ja Yrjönkadun risteysten riittävät tilavaraukset, jotta bussiliikenne saadaan toimimaan sujuvasti laiturialueella ja sieltä pois.

Kunnallistekniikka

Seuraavassa suunnitteluvaiheessa tulee kiinnittää erityistä huomiota vesihuoltoon ja markkinasähkön saatavuuteen. Suunnittelussa tulee kuulla etenkin torikauppiaiden ja tapahtumajärjestäjien tarpeita. Sähkösuunnittelussa on hyvä varautua -ainakin tarvittavin putkituksin- sähköautojen latauspisteen tai pisteiden toteuttamiseen Eteläkauppatorille. Valaistuksen suunnittelun lähtökohtana tulee olla, että valoa on riittävästi ja toisaalta tulee hyödyntää nykytekniikkaa, joka mahdollistaa muunneltavuuden ja erilaisten tunnelmien luomisen valaistuksella. Energiakulutukseen tulee myös kiinnittää huomiota.

Yleissuunnitelmassa esitettyjen, oleskelualueelle sijoitettujen vesisumu-aiheiden jatkosuunnittelussa tulee huomioida myös talviaikainen käytettävyys.

Satakielilava

Infrajohtaminen näkee, että Satakielilavan uudistamista on lähdetty ideoimaan rohkeasti ja lavan monikäyttöisyyteen on kiinnitetty huomiota eri näkökulmista.

Kalusteet ja varusteet

Yleissuunnitelmassa on ideatasolla hyvin tuotu esille, millaista yleisilmettä kauppatorille tavoitellaan. Jatkosuunnittelussa tarkennetaan kaluste- ja varustevalinnat esimerkiksi materiaalien osalta. Kaikkien kalusteiden hoidettavuuteen ja ilkivallankestävyyteen tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Penkkejä tulee sijoittaa myös toripaviljongin lähtölaitureiden puolelle.

Laiturialueen puolella olevan pollaririvin tarpeellisuus tulee varmistaa seuraavassa suunnitteluvaiheessa.

Jatkovaiheista yleisesti

Seuraava suunnitteluvaihe eli toteutussuunnittelu tulee tehdä kokonaisuutena. Rakentaminen tulee vaiheistaa järkeviin, tehokkaasti toteutettavissa oleviin kokonaisuuksiin niin, että rakentamisvaiheesta aiheutuva haitta muodostuu mahdollisimman pieneksi. Tärkeää on kiinnittää huomiota yksityiskohtiin ja eri sidosryhmien tarpeisiin sekä korkeatasoisiin ja kestäviin materiaalivalintoihin.

Toteutussuunnittelua ohjaavassa työryhmässä tulee olla mukana myös infran kunnossapidon edustaja.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki

Tekninen lautakunta päättää antaa kauppatorin yleissuunnitelmasta edellä mainitun lausunnon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Mikko Nurminen, rakennusvalvontayksikön päällikkö, mikko.nurminen@pori.fi
  • Sari Kivioja, sari.kivioja@pori.fi

Perustelut

Porin kauppatori on tärkeä osa kaupunkikeskustaa ja sen toiminnoilla on keskustan elinvoimaa lisäävä vaikutus. Kauppatori toimii perinteisten toritoimintojen lisäksi tapahtumapaikkana, joukkoliikenteen solmukohtana ja osana kävelykatua. Porin kauppatorin toiminnallisuuden, viihtyisyyden ja turvallisuuden parantamiseksi päätetiin vuonna 2021 laatia yleissuunnitelma. Uuden toripaviljongin valmistumisen jälkeen keväällä 2022 jätehuolto toteutettiin tilapäisjärjestelyin. Kesäkuussa -23 uusi jätehuollon piste toteutettiin omana erillisprojektinaan, ensimmäisenä uuden yleissuunnitelman mukaisena toimenpiteenä.

Porin kauppatorin yleissuunnitelma valmistui keväällä 2022, jonka jälkeen keskeisimmiltä sidosryhmiltä, vaikuttamistoimielimiltä ja lautakunnilta pyydettiin lausunnot. Lisäksi suunnitelman sisällöistä sekä jatkosta keskusteltiin kaupungin kunnossapidon ja turvallisuuspäällikön kanssa. Yleissuunnitelma esiteltiin yleisölle Porin Päivän aikaan ja palautekysely oli avoinna 22.6.-30.9.2022 välisen ajan. Vastauksia saatiin lähes 500 kappaletta. Lausuntojen, palautteen ja keskustan liikenneverkkosuunnitelmatyön havaintojen perusteella käynnistettiin lisäselvitykset joukkoliikenteen laiturialueen suunnittelusta, kauppatorin ympäristön liikenneratkaisujen kehitysvaihtoehdoista ja torin jätehuollon ratkaisuista.

Porin kauppatorin laiturialueen esiselvityksen tavoitteena oli muun muassa tutkia Kauppatorin yleissuunnitelmassa laiturialueelle sijoitetun taksialueen toteuttamisen edellytyksiä ja selvittää, miten Kauppatorin linja-auto- ja taksiliikennejärjestelyjä voidaan kehittää nykyistä toimivammiksi, turvallisemmiksi ja keskusta-alueen kaupunkikuvaan sopivammaksi. Esiselvitystyöhön osallistuivat kaupungin edustajien lisäksi Porin Linjat Oy:n ja Satakunnan Aluetaksi Oy:n edustajat.

Laiturialueen esiselvityksessä todettiin, että taksiasemaa ei voida sijoittaa joukkoliikenteen laiturialueelle. Taksiasemalle tarkasteltiin neljää vaihtoehtoista sijaintia. Vertailun perusteella taksiasemaan ehdotetaan sijoitettavaksi Pohjoiskauppatorille, sillä se mahdollistaa yhtenäisen ja ympärivuoden käytössä olevan taksialueen toteuttamisen. Laiturialuetta hyödynnetään taksien laajentumisalueena taksimäärän ollessa suurimmillaan, esimerkiksi viikonloppuöisin. Laiturialueen uudistuksilla liiketurvallisuus paranee merkittävästi, jalankulkuyhteydet ovat tunnistettujen yhteystarpeiden mukaisia ja joukkoliikenteen operointi on sujuvaa. Uudistus mahdollistaa myös laadukkaat odotustilat, keskustan viihtyisyyden kehittämisen ja lisää puuistutuksia.   

Kauppatorin liikennejärjestelyiden vaihtoehtotarkastelussa tutkittiin joukkoliikenteen reittien ja Antinkadun kesäkävelykadun vaikutuksia Kauppatorin ja Promenadiakselin kehittämiseen. Tavoitteena oli löytää ympärivuotisesti toimiva ja selkeä ratkaisu, joka mahdollistaisi yhden kahteen suuntaan ajettavan reitin Kauppatorin ja Porin sillan välille. Liikennetarkastelun yhteydessä tutkittiin myös kesäkävelykatujen ja niiden laajennusten vaikutuksia keskustan elinvoimaan.

Tarkastelun ja käydyn keskustelun perusteella joukkoliikennelinjat siirretään ympärivuotisesti reitille Antinkatu-Pohjoiskauppatori -Yrjönkatu, jolla vältetään joukkoliikenteen poikkeusjärjestelyt kesäkaudella. Kadunvarsien pysäköintipaikkoja poistetaan Pohjoiskauppatorilta taksiaseman ja joukkoliikenteen reittien    takia. Muutoin Kauppatorin ympäristössä moottoriajoneuvojen pysäköintipaikat säilytetään nykyisen kaltaisina. Eteläkauppatorin pysäköintiin on kauppatorin yleissuunnitelmassa esitetty parannuksia, jotka sujuvoittavat pysäköintiä ja tavarantoimituksia. Keinoja kauppatorin pysäköinnin vahvistamiseksi selvitetään, esimerkiksi Nortamonkadun ja Gallen-Kallelan kadun pysäköinnin muuttamista aikarajoitetuksi (ilmaiseksi).

Kauppatorin yleissuunnitelman päivityksessä huomioitiin ympäröivät katualueet ja niiden tuomat muutokset torialueeseen sekä toritoimintojen sijoittumiseen ja tilankäyttöön. Merkittävimmät uudistukset koskivat Eteläkauppatorin pysäköintiratkaisua, keskitettyä jätehuollon pistettä, Poris-olkkaria ja Satakieli-lavaa. Eteläkauppatorin pysäköintiratkaisussa huomioitiin laiturialueen uudistuksen sekä laajentuneen huoltoliikenteen tarpeet erityisesti Eteläkauppatorin Salen osalta. Jätehuollon toiminnot keskitettiin Kauppatorin luoteiskulmaan, jossa on huoltoliikennettä ja muuntamo jo entuudestaan. Poris- olkkarin muutokset koskevat sen laajuutta ja toimintoja. Olkkarin aluetta jouduttiin taksiaseman sijoittumisen takia pienentämään, eikä kaikkia toimintoja, esinmerkiksi vesisumua saatu mukaan. Satakieli- lavan katolle sijoitettiin katseluterassin sijaan viherkatto ja aurinkopaneelit. Torialueen keskiosassa varmistettiin riittävä tila torimyynnille ja tapahtumille. Kasvillisuus keskitettiin torin reunoille viihtyvyyttä lisäämään.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Porin Kauppatorin yleissuunnitelman (päiv. 9.6.2023) jatkotyön pohjaksi sekä käynnistää jatkosuunnittelun Porin Kauppatorin, Kävelykadun sulanapitojärjestelmän toteutusmahdollisuuksien ja kustannusten sekä Satakielilavan kunnostamistarpeiden osalta.

Päätös

Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

________________

Merkitään, että Arja Laulainen poistui esteellisenä (intressijäävi, torikauppiaan läheinen) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Arja Laulaisen varajäsen Sonja Myllykoski oli kokouksessa läsnä tämän asian käsittelyn ajan kello 14.04 - 14.26.

Merkitään, että Mari Kaunistola saapui kokoukseen kello 14.09 tämän asian käsittelyn aikana.

Puheenjohtajana tämän asiakohdan ajan toimi Sampsa Kataja.

Esteellisyys

  • Arja Laulainen

Kokouskäsittely

Esittelijä täydensi keskustelun jälkeen päätösesitystä seuraavalla esityksellä:

Kaupunginhallitus toteaa, että jatkosuunnittelussa voidaan edelleen tarkastella Pohjoiskauppatorin taksiaseman ja parkkialueen sekä puistoalueen kokonaisuutta.

Tiedoksi

Porin kauppatorin yleissuunnittelun ohjausryhmä, teknisen sekä elinvoima ja ympäristötoimialan toimialajohtajat

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.