Valmistelija
Jyri Träskelin, yksikön päällikkö, kulttuuriyksikkö, jyri.traskelin@pori.fi
Perustelut
Kaupunginhallitus on päätöksellään 9.11.2020 § 625 päättänyt pyytää aloitteesta sivistyslautakunnan lausunnon.
Porin teatteri, Porin Teatterisäätiö ja Porin Teatteritalo Oy
Porin Teatteri on suomenkielinen ammattiteatteri, joka on perustettu vuonna 1931, kun Porin Näyttämö ja Porin Työväen Teatteri yhdistettiin. Teatteri toimii vuonna 1884 valmistuneessa teatteritalossa.
Porin Teatterisäätiö on perustettu 1964 Porin Teatteri ry:n ja Porin kaupungin toimesta. Säätiö omistaa nykyään osakkeista yli 99,99%.
Nykyään Porin Teatterisäätiö ja Porin Teatteritalo Oy muodostavat säätiölain mukaisen säätiökonsernin. Osakeyhtiö omistaa teatterikiinteistön ja harjoittaa ravintolatoimintaa. Teatterikiinteistön 2017 toteutunut peruskorjaus toteutettiin kokonaan Porin Teatteritalo Oy:n toimesta. Molemmat ovat myös erikseen yhdisteltynä Pori-konsernin tilinpäätökseen.
Porin Sinfonietta
Pori Sinfonietta on Satakunnan ainoa ammattisinfoniaorkesterina.
Porin Soitannollinen Seura, Musikaliska sällskapet i Björneborg, perusti orkesterin Poriin vuonna 1877, orkesterin toiminta jatkui vuoteen 1915. Porin kaupunginorkesteri, vuodesta 1993 alkaen Pori Sinfonietta, syntyi v. 1938, kun kaupungissa tuolloin toimineiden Porin amatööriorkesterin eli Porin työväenorkesterin ja Porin orkesteriyhdistyksen Porin Orkesterin soittajistot oli yhdistetty. Musiikkilautakunnan alainen kunnallinen orkesteri Porin kaupunginorkesterista tuli vuonna 1955, 1970-luvun lopulla kaikki soittajat olivat päätoimisia ammattimuusikoita. Nykyään toiminta organisatorisesti sivistystoimialan kulttuuriyksikköön.
Mikael Ropo esittää:
- Porin kaupunki teettää selvityksen Porin teatterisäätiö sr:n muuttamiseksi osakeyhtiöksi.
Toimialajohtaja Kohtamäki on pyytänyt rahoitusjohtaja Jouni Lampista selvittämään asia. Alla on tiivistelmä lausunnosta ja koko lausunto on liitteenä.
Jouni Lampisen laatiman selvityksen mukaan säätiölain mukaiset perusteet säätiön lakkauttamiseksi eivät toteudu Porin teatterisäätiön osalta. Lausunnossa käsitellään myös Porin teatterisäätiön ja Porin Teatteritalon Oy:n sulauttamista. Sulauttaminen edellyttäisi koko osakekannan omistamista. Osa Porin Teatteritalo Oy:n osakkeista on Porin kaupungin omistuksessa. Mahdollisen sulauttamisen osalta tulee harkittavaksi saavutettavat edut ja vaikutukset esimerkiksi verotuksen näkökulmasta.
Lisäksi Jouni Lampinen toteaa omistajaohjauksesta seuraavaa:
”Valtuustoaloitteessa pyydettiin selvityksessä huomioimaan myös omistajaohjauksellinen näkökulma. Lyhyesti loppuun voidaan todeta, että sinällään osakeyhtiö yhteisömuotona on paljon joustavampi kuin säätiö, koska säätiöllä ei ole omistajia eikä jäseniä. Osakeyhtiössä kaupunki pystyy käyttämään omistajuuteen perustuvaa valtaa paljon helpommin esim. yhtiökokouksen kautta. Koska säätiöön toimintaan tehtävät muutokset ovat vahvasti säänneltyjä, tulee omistajaohjauksen kannalta uusien säätiöiden perustamista harkita aina hyvin tarkkaan.”
Mikael Ropo esittää:
- Selvityksessä tulee huomioida organisaatiovaikutukset, päätöksentekovaikutukset, TESvaikutukset, vaikutukset kaupungin suuntaan, toiminnan joustavuus, talousvastuullisuus, valtionosuuksien tuloutuminen, kaupungin rahoitus ja omistajaohjaus, sekä johtajuus."
Toiminnan näkökulmasta mitään merkittävää vaikutusta ei saavuteta yhtiöittämällä säätiö ja Sinfoniettan yhdistämisellä perutettavaan yhtiöön. Säätiön ja sitä myötä säätiökonsernin purkaminen ja vastuiden uudelleenjärjestelyt olisivat melkoinen kustannus ja muutoksen vaikutus esimerkiksi verotuksen näkökulmasta tulisi selvittää tarkemmin. Muutos osakeyhtiöksi olisi lähinnä tekninen, sillä uuden säätiölain (2015) myötä toiminnallinen säätiö ja voittoa tavoittelematon osakeyhtiö eroavat toisistaan vain hyvin vähän. Merkittävin ero on se, että säätiöiden toimintaa valvoo erikseen Patentti- ja rekisterihallituksen säätiörekisteri, jonne säätiöt toimittavat vuosi-ilmoitukset.
Organisaatiovaikutukset, päätöksentekovaikutukset, TES-vaikutukset, vaikutukset kaupungin suuntaan, toiminnan joustavuus, talousvastuullisuus ja valtionosuuksien tuloutuminen pysyisivät ennallaan, samoin kaupungin rahoitus. Porin Teatterisäätiö ja Porin Teatteritalo Oy kuuluvat jo nyt konserniin ja omistajaohjauksen. Johtajuuden osalta ei tulisi merkittävää muutosta. Hallinnollisen henkilöstön yhdistämisen kautta voitaisiin mahdollisesti saavuttaa tulevien vuosien aikana henkilöstövähennyksiä toimintojen digitalisoinnin ja eläköitymisten myötä.
Kulttuuriyksikkö ja Porin Teatterin edustajat ovat aloittaneet yhteisneuvottelut toiminnallisen yhteistyön edistämiseksi. Keskusteluissa on selvitetty yhteisproduktioiden, markkinoinnin, lipunmyynnin ja tilojen yhteiskäytön mahdollisuuksia. Lipunmyyntiin liittyvä sopimus ulkopuolisen toimijan kanssa on Sinfoniettan kohdalla päättymässä vuoden 2022 lopussa.
Sivistyslautakunta katsoo, että muutoksia tällä hetkellä tulee edistää yhteistyön lisäämisellä mutta ei katso, että yhtiöittämisellä saavutettaisiin edistettäviä etuja.
Ehdotus
Esittelijä
Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi
Sivistyslautakunta antaa oheisen lausunnon valtuustoaloitteesta kaupunginhallitukselle.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.