Tekninen lautakunta, kokous 6.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Yleisten rakennusten tontin Vähärauma 609-25-127-1 vuokraaminen

PRIDno-2024-317

Valmistelija

  • Hannu Lammi, maankäyttöinsinööri, hannu.lammi@pori.fi

Perustelut

Yleisten rakennusten tontti Vähärauma 609-25-127-1 on ollut haettavana 8.9.2023-9.10.2023 välisenä aikana tonttien sähköisessä hakupalvelussa. Tontti sijaitsee asemakaavan mukaan yleisten rakennusten korttelialueella (Y). Tontin pinta-ala on 4459 m² ja rakennusoikeutta tontilla on 2230 k-m².

Hakuilmoituksessa todettiin, että hakijan tulee hakemuksensa yhteydessä toimittaa hankkeen suunnitelmaluonnokset pihasuunnitelmineen, pohjaratkaisuineen ja julkisivupiirroksineen tontin hakuajan päättymiseen mennessä. Lisäksi tonttihakemuksessa tuli ilmoittaa tuleva toimija sekä arvioitu rakennuksen valmistumisajankohta ja toiminnan alkamisajankohta. Rakentamisvelvoitteen määräksi ilmoitettiin 1500 k-m². 

Hakuaikana saatiin kolme hakemusta, jotka täyttivät hakuilmoituksessa esitetyt edellytykset: 

Hakemus 1
Hakija: Huhtihovi Oy perustettavan yhtiön lukuun
Palveluntuottaja: Huhtihovi Oy

Hakemus 2  
Hakija: OT Hyvinvointi Oy perustettavan yhtiön lukuun 
Palveluntuottaja: Hoivamme Oy   

Hakemus 3
Hakija: Plus Hoivakiinteistöt Oy perustettavan yhtiön lukuun
Palveluntuottaja: Saviria Oy

Maapolitiikkatiimi arvioi saapuneet tonttihakemukset yhdessä Satakunnan hyvinvointialueen edustajien kanssa. Hyvinvointialue arvioi uusien ikäihmisten asumispalveluiden tarpeen painottuvan eri asumispalvelumuodot yhdistävään ns. hybridi-malliin. Hakemuksissa esitetyt alustavat suunnitelmat eivät sellaisinaan täytä laadukkaita hybridi-mallin mukaisen asumisen edellytyksiä. Mikäli hakijan tavoitteena on toimia sopimusyhteistyössä palvelujen osalta Satakunnan hyvinvointialueen kanssa, hyvinvointialueen edustajien kanta on, että valittavan vuokralaisen tulee jatkokehittää tilaratkaisujaan hybridi-mallin mukaiseksi.

Hakemusten arvioinnissa huomiota kiinnitettiin mm. rakennuksen arkkitehtuuriin ja ulkonäköön, kaupunkikuvaan soveltumiseen, tilaratkaisuihin ja tilojen muokattavuuteen sekä siihen, toimiiko hakijataho itse palveluntuottajana ja onko palveluntuottajalle aiemmin luovutettu tonttia.  

Tonttihakemusten arvioinnin perusteella maapolitiikkatiimi päätti Satakunnan hyvinvointialuetta kuultuaan esittää tontin vuokralaiseksi Huhtihovi Oy:tä perustettavan yhtiön lukuun. Huhtihovi Oy on uusi palveluntuottaja Porissa, jolle ei ole aiemmin luovutettu tonttia, mikä lisää ikäihmisten asumispalvelujen tarjonnan monipuolisuutta. Huhtihovi Oy toimii itse kohteessa palveluntuottajana. Saaduista hakemuksista Huhtihovi Oy:n hakemus arvioitiin suunnitelmien ja toiminnan kuvauksen perusteella sopivimmaksi kokonaisuudeksi kyseessä olevalle tontille. Esitetyissä suunnitelmissa rakennus on ulkoisesti laadukas ja 2-kerroksinen rakennus mahdollistaa tilojen luontevan jakautumisen eri asumispalvelumuodoille. Palvelutoiminnan aloittamisajankohdaksi on hakemuksessa ilmoitettu elokuu 2025.

Y-tontin Vähärauma 609-25-127-1 keskeiset vuokraehdot ovat seuraavat:

  • Pinta-ala: 4459 m²
  • Rakennusoikeus: 2230 k-m²
  • Rakentamisvelvollisuus: vuokralainen sitoutuu rakentamaan tontille 4.10.2023 päivätyn hakemuksensa mukaisesti ikäihmisten asumispalvelukohteen siten, että rakennuksen julkisivukuvien keskeiset arkkitehtoniset elementit säilyvät, kahden (2) vuoden kuluessa vuokra-ajan alkamisesta lukien siihen valmiusasteeseen, että rakennusvalvontaviranomainen voi suorittaa siinä rakennusjärjestyksen edellyttämän hyväksytysti suoritetun loppukatselmuksen.
  • Vuokra-aika: sopimuksen allekirjoitus - 31.12.2074
  • Vuosivuokra: 8245 euroa elinkustannusindeksin (1951=100) vuoden 2023 keskiluvun 2296 kohdalla
  • Tontin erottamis- ja rekisteröimismaksu: 1.135 €

 

Kaupunginvaltuuston on vahvistanut päätöksellään 16.6.2014 § 91 Vähärauman palveluasumiseen suunnattujen tonttien yksikköhinnaksi 60 €/k-​m² elinkustannusindeksin vuoden 2012 keskiluvun 1863 kohdalla. Indeksitarkistetun yksikköhinnan 73,95 €/ k-​m² ja tontille kohdistuvan rakennusoikeuden perusteella tontin arvo on vuoden 2023 keski-​indeksiluvun 2296 kohdalla 164 898 euroa. Vuosivuokra on 5 % myyntihinnasta.

Yritystonttien sopimusmallia mukaillen laadittava vuokrasopimus allekirjoitetaan viimeistään 31.5.2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää, että yleisten rakennusten tontti Vähärauma 609-25-127-1 vuokrataan Huhtihovi Oy:lle perustettavan yhtiön lukuun edellä esitetyin ehdoin, ja että vuokrasopimuksen allekirjoittaa kaupungin puolesta tekninen lautakunta teknisen toimialan toimintasäännön mukaisesti ja tonttipäällikkö oikeutetaan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Hakijat, Infrajohtaminen/Mapo

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.