Tekninen lautakunta, kokous 6.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Rakennus- ja tilaomaisuuden realisointi

PRIDno-2024-175

Valmistelija

  • Mikko Viitala, yksikön päällikkö, tilayksikkö, mikko.viitala@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin tilayksikkö on valmistellut kaupungin taseessa olevien kaupungille tarpeettomien tilojen ja rakennuksien realisointia osana normaalia tilayksikön toimintaa ja kiinteistöohjelmaa. Valmistelun tuloksena on syntynyt tila- ja rakennusomaisuuden jaottelu purettaviin, myytäviin, pidetään toistaiseksi, kehitettäviin ja säilytettäviin rakennuksiin. Jaottelua kutsutaan myös omaisuuden salkuttamiseksi. Salkutuksessa on ollut mukana Satakunnan museo ja salkutuksen kehittäminen on tehty SAMK:n kanssa yhteistyössä YAMK -opinnäytetyönä.

Tila- ja rakennusomaisuuden realisoinnin osalta oleellisimmat salkut ovat purettavat, myytävät ja pidetään toistaiseksi – salkut. Salkutusta on päivitetty vuonna 2023 hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä voimaan tulleen lain yhtiöittämisvelvoitteen mukaisesti. Oleellisempana päivityksenä aiempaan salkutukseen verraten, hyvinvointialueelle vuokratut tilat siirrettiin myytävät-salkkuun. Lista myytäväksi ja purettavaksi valmisteltavista sekä pidetään toistaiseksi - salkuista on luetteloitu esityksen liitteeksi.

Porin kaupungin taseessa olevien rakennuksien arvotiedot on päivitetty Trellum Oy:n toimesta 20.10.2023. Omaisuuden yhteenlaskettu määrä 31.1.2024 päiväyksen mukaan on 508 kpl ja laajuus on 322 591 brm2. Omaisuuden jälleenhankinta-arvo on noin 693,5 M€ ja tasearvo on noin 168,5 M€. Realisoinnin kannalta oleellisimpien salkkujen osalta rakennusten määrä on 285 kpl ja laajuus on 125 734 brm2 . Realisoitavassa omaisuudessa jälleenhankinta-arvo on noin 266,9M€ ja tasearvo on 58,2 M€. Korjausvelkaa realisoitavissa rakennuksissa on 29,6 M€ koko tila- ja rakennusomaisuuden korjausvelan ollessa 50,3 M€. Realisoitavat rakennukset arvotiedot ovat vuodelta 2023 ja tiedot muuttuvat rakennuksien realisoinnin tilanteen ja poisto-ohjelman mukaisesti.

Tila- ja rakennusomaisuuden salkutus tukee tilayksikön toimintaa ja ohjaa rahan käyttöä pitkällä aikavälillä ylläpidettäviin ja kehitettäviin rakennuksiin. Salkutuksen perusteella tilayksikkö valmistelee ja tuo erikseen päätettäväksi kohteita purettavaksi ja myytäväksi myös pidetään toistaiseksi - salkun osalta. Lyhyellä aikavälillä purettavat -salkku vaatii purkuun rahaa ja taseen alaskirjauksia, joita voidaan joutua tekemään myös myytävät -salkun osalta.

Merkittävimmät purettavat -salkun rakennukset tasearvon suuruuden mukaan ovat: Ruosniemen koulu (poistettu 2023), Ahlaisten vanha koulu ja Ruosniemen päiväkoti (poistettu 2023).

Merkittävimmät myytävät -salkun rakennukset tasearvon suuruuden mukaan ovat: Kaupunginsairaalan rakennukset, Noormarkun terveysasema ja Noormarkun uusi paloasema.

Merkittävimmät pidetään toistaiseksi – salkun rakennukset tasearvon suuruuden mukaan ovat: Pihlavan koulu + keittiö, Toejoen koulun vanha osa ja Enäjärven päiväkoti.

Realisoinnin periaatteina on kiinteistön kehittäminen kaavallisesti ja kiinteistönä myyntikuntoon ennen rakennusomaisuuden myytäväksi asettamista. Kaavallisesti valmiita ja 2024 myytäväksi osoitettuja kohteita ovat: Vanhainkoti Kyläsaaren tila rakennuksineen (Hyvinvointialue vuokralla), Viasveden FK-radan rakennukset​ (neuvottelu vuokralaisen kanssa), Reposaaren lääkäritalon rakennus (Hyvinvointialue vuokralla) ja Punakylän ryhmiksen rakennus. Vuonna 2024 kohteet laitetaan myyntiin huutokaupassa ilman lähtöhintaa. Mikäli rakennus ei mene kaupaksi, esitetään kohteelle purkua erikseen tai aletaan neuvottelemaan rakennuksien luovuttamisesta erillisessä prosessissa. Edellä mainittujen myytävien rakennuksien osalta hyvinvointialueelta saadut vuokratulot ovat yhteensä noin 315 000 euroa vuodessa ja vuokrasopimukset ovat asetuksen mukaisia. Huutokaupan tulos tuodaan päätettäväksi erikseen.

Vuonna 2024 purettavaksi ohjelmoituja kohteita ovat: Härkösen tila, Tallitie 25, Kaupunginsairaalan entinen pesula/huoltokoti​, Kyläsaaren koulun vanha liikuntasali, Noormarkun yhtenäiskoulun rivitalo​, Suuli osoitteessa Pinomäentie 147​, Reposaaren ent. konepajan portinvartijan rakennus​, Reposaarentie 8 omakotitalo (Tahkoluoto)​, Ruosniemen entinen päiväkoti, Ruosniemen koulu ja Snällintien rivitalojen A-rakennus. Kohteiden purkukustannukset ovat yhteensä noin 0,5M€. Erikseen tullaan esittämään myös Liinaharjan vanhainkodin rakennusta purettavaksi, mikäli purulle saadaan 0,5M€ lisärahoitus. Edellä mainittujen purkujen ja myyntien jälkeen kuluista säästetään vuodessa noin 440 000 euroa.

Liitteessä esitetään jo poistettuja ja valmisteilla olevia tilaomaisuuden realisointeja ja kohteita, joiden realisointia aletaan valmistelemaan, mikäli toiminnot tilassa päättyvät tai saadaan siirrettyä. Osa kohteista vaatii pitkäjänteistä kehittämistä, osa on nopeasti realisoitavissa. Kohdekohtaisesti on myynnin valmisteluun liittyviä toimenpiteitä valmisteltu tilayksikössä.

Varsinaiset myynti- ja purkupäätökset tehdään voimassa olevan hallintosäännön ja päätösdelegointien sekä hyvän hallintotavan mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää, että tekninen toimiala valmistelee liitteen mukaiset rakennukset toimenpiteiden vaatiman prosessin mukaisesti päätettäväksi vuosittain talousarvion taloussuunnitelmien ja voimassa olevan hallinto- tai toimintasäännön sekä hyvän hallintotavan mukaisesti oikeuttaen esittämään kullekin kohteelle parhaiten soveltuvan myynti- tai purkutavan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

  • Jari Haapaniemi poistui esteellisenä (yhteisöjäävi) tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 17:48-18:03 ja hänen varajäsenensä Tuomas Jalava osallistui asian käsittelyyn klo 17:48-18:03.

Tiedoksi

Tilajohtamisen toimintayksikkö

Muutoksenhaku

Siltä osin kuin päätös on valituskelpoinen, siihen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella. Muulta osin päätös on muutoksenhakukiellossa kuntalain 136 §:n perusteella.

Oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.