Kaupunginhallitus, kokous 26.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 90 Toimitusinsinöörin viran perustaminen

PRIDno-2024-622

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mikko Nurminen pornurmimi

Perustelut

Kunnan kiinteistörekisterinpidon tehtäviin kuuluu osana kiinteistönmuodostuksen tehtäviä asemakaavan mukaisten yleisten alueiden kuten katujen ja puistojen kiinteistöiksi muodostaminen. Nykyisen lainsäädännön puitteissa kunta saa ensimmäisen asemakaavan mukaiset katualueet omistukseensa nk. ilmaisluovutusvelvollisuuden puitteissa tiettyyn pinta-alarajaan asti. Tämä tapahtuu yleisen alueen lohkomisella. Kyseessä on nykyisellään nk. siirtymäsäännöksen mukainen ilmaisluovutusvelvollisuus, joka ei tule jatkumaan ikuisesti. Sen lisäksi, että kunnalla on velvollisuus toteuttaa asemakaavaa, on myös taloudellisesti perusteltua toteuttaa kunnan omistukseen nykyisen ilmaisluovutusvelvollisuuden puitteissa siirtyvien katualueiden lohkomiset kyseisen siirtymäsäännöksen voimassaoloaikana.

Ensimmäisen asemakaavan laadinnan yhteydessä katualueen on syytä lohkoa kunnan omistukseen. Nykyisillä resursseilla tähän ei pystytä, sillä asemakaavan mukaisia katualueita on muodostamatta useiden kymmenien vuosien ajalta. Toimitusinsinöörin palkkaamisella pyritään huolehtimaan myös siitä, että toimialalle kuuluvia kiireellisiä kiinteistönmuodostuksen tehtäviä ei resurssivajeen vuoksi jää tekemättä.

Kaupunkimittauksen lakisääteisten tehtävien hoitamiseen, suoritteisiin sekä tulokertymään vaikuttaa oikein resursoidun työvoiman määrä. Kaupunkimittauksen viranomaistoimenpiteissä syntyvät tuotteet, rekisteritieto ja muu kaupunkimittauksen ylläpitämä aineisto vaikuttavat suoraan muun muassa asemakaavoituksen ja muun maankäytön sekä kaupungin tonttituotannon sujuvuuteen. Toiminnan turvaaminen riittävin resurssein takaisi kyvyn vastata elinvoimankin kannalta merkittävien hankkeiden aikataulupaineisiin.

Toimitusinsinööri on vuoden 2024 henkilöstösuunnitelmassa.

Ehdotus

Esittelijä

Seppo Salonen, yksikön päällikkö, ympäristösuunnitteluyksikkö, seppo.salonen@pori.fi

Elinvoima- ​ja ympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle päätettäväksi,​​ että elinvoima- ja ympäristötoimialan rakennusvalvontayksikköön perustetaan 1.5.2024 alkaen toimitusinsinöörin virka. Viran kelpoisuusehtona on soveltuva maanmittauksen diplomi-insinöörin tai ammattikorkeakouluinsinöörin tutkinto, tai aikaisempi maanmittausalan insinöörin tai teknikon tutkinto (KML 5 §).

Toimitusinsinöörin virka sisältää Porin kaupungin kiinteistörekisterinpitoalueella tapahtuvat kiinteistötoimitukset, pääasiassa yleisten alueiden lohkomiset. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • ZMikko Nurminen, yksikön päällikkö, rakennusvalvontayksikkö, mikko.nurminen@pori.fi

Perustelut

Elinvoima- ja ympäristölautakunta on käsitellyt kokouksessaan 14.2.2024 §21 Toimitusinsinöörin viran perustaminen.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää, että elinvoima-​ ja ympäristötoimialan rakennusvalvontayksikköön perustetaan 1.5.2024 alkaen toimitusinsinöörin virka. Viran kelpoisuusehtona on soveltuva maanmittauksen diplomi-​insinöörin tai ammattikorkeakouluinsinöörin tutkinto,​ tai aikaisempi maanmittausalan insinöörin tai teknikon tutkinto (KML 5 §).

Toimitusinsinöörin virka sisältää Porin kaupungin kiinteistörekisterinpitoalueella tapahtuvat kiinteistötoimitukset,​ pääasiassa yleisten alueiden lohkomiset. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Rakennusvalvonta

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.