Kaupunginhallitus, kokous 26.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 89 Kirjurinluodon sauna, laatu- ja konseptikilpailun ratkaisu

PRIDno-2024-307

Valmistelija

  • ZMikko Nurminen, yksikön päällikkö, rakennusvalvontayksikkö, mikko.nurminen@pori.fi

Perustelut

Porin kaupunki järjesti 29.9. – 1.12.2023 kilpailun Kirjurinluodon uimarannan länsireunan rakennuspaikalle, jossa kaupungin tavoitteena on saada asukkaiden virkistyskäyttöä palveleva ja matkailijoita houkutteleva ympärivuotisesti avoinna oleva saunarakennus talviuintimahdollisuudella sekä muilla mahdollisilla oheistoiminnoilla. Tarkoitus oli löytää teknis-taloudellisesti toteutuskelpoinen ja toimiva liiketoimintakonsepti ja sitä palveleva laadullisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen saunarakennus. Uimarannan kehittäminen on osa kaupungin kärkikohteen statuksen saaneen Kirjurinluodon kehitystä, johon kuuluu alueen toimijoiden jatkuva ja säännöllinen vuoropuhelu ja yhteiskehittämisen menetelmät.

Ennen kilpailun käynnistämistä järjestettiin avoin markkinavuoropuhelu 30.8.2023 kilpailun tason ja hankkeen edellytysten hahmottamiseksi. Kilpailua varten laadittiin verkkosivusto osoitteeseen www.pori.fi/kirjurinsauna, jossa esiteltiin kilpailun tavoite ja tarkoitus sekä jaettiin kilpailuaineisto. Kilpailun aikana jätettiin kysymyksiä muun muassa rannan palvelujen kehittämisestä ja talviuintimahdollisuuksien järjestämisestä.

Kilpailuaikana jätettiin yksi ehdotus, jonka arviointiryhmä totesi kokouksessaan 5.12.2023 hyväksyttäväksi ja vastaavan riittävästi kilpailuohjelmassa asetettuja vaatimuksia. Arviointiryhmä teetti omat lisäselvitykset rakentamisen kustannuksista sekä esitettyjen liiketoimintojen kannattavuudesta ja rahoituksen järjestämisestä. Arviointiryhmä selvitti myös talviuintipaikan toteuttamisvaihtoehtoja ja kustannuksia sekä neuvotteli jokiturvallisuudesta pelastuslaitoksen ja tulvasuojeluviranomaisten kanssa 5.1.2024. Lisäselvitysten ja neuvottelujen perusteella arviointiryhmä totesi toisessa kokouksessaan 16.1.2024 kilpailuehdotuksen olevan mahdollista toteuttaa ja päätti esittää kaupunginhallitukselle ehdotuksen valitsemista kilpailun voittajaksi.

Arviointiryhmä totesi kilpailuehdotuksen olevan arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja soveltuvan erinomaisesti kansallisesti merkittävän Kirjurinluodon maisemaan. Rakennuksen hienovarainen monimuotoisuus ja materiaalivalinnat viittaavat onnistuneesti kesäravintolaan. Rakennus on kompakti ja tyylikkäästi alistuva maisemassa. Toiminnot sijoittuvat luontevasti rakennuksen eri osiin, terasseille ja piha-alueelle. Näkymät ovat laajoja ja harkittuja. Rakennus vaikuttaa toimivalta kaikkina vuodenaikoina. Liiketoimintasuunnitelma sisältää ansiokkaan markkinaselvityksen ja perusteelliset arviot liiketoimintamahdollisuuksista. Rakentamisen kustannukset ja rahoitussuunnitelma vaikuttavat lievästi optimistisilta, mutta toteuttamiskelpoiselta.

Kilpailuehdotus esiteltiin kaupunkikuvatoimikunnalle 23.1.2024 ja kaupunginhallitukselle suunnittelukokouksessa 26.1.2024. Arviointiryhmän puheenjohtaja ja sihteeri kävivät lisäselvitysten pohjalta ehdotuksen laatijoiden kanssa tarkempia keskusteluja rakentamisen kustannuksista, rahoitusjärjestelystä ja liiketoiminnan mahdollisuuksista sekä laajasti hankkeen riskeistä. Ehdotuksen laatijat pyysivät tarjouksia rakennusliikkeiltä, keskustelivat seudun vastaavia toimintoja harjoittavien yrittäjien kanssa, pohtivat erilaisia liiketoiminta- ja rahoitusmalleja ja päivittivät alustavat sopimukset rahoitus- ja takauslaitosten kanssa. Rahoitus- ja vakuusjärjestelyt on varmistettu ja toimijat ovat vakuuttuneita uimapalveluihin keskittyvän ja muita markkinoita häiritsemättömän liiketoiminnan mahdollisuuksista alueella.

Arviointiryhmän jäsenet ovat yksikön päällikkö (Visit Pori) Tiina Lehtonen, asemakaava-arkkitehti Otto Arponen, Porin kansallinen kaupunkipuiston vastaava asiantuntija Vuokko Kemppi-Vienola, Porin taidemuseon intendentti Anni Saisto, Satakunnan museon rakennustutkija Olli Joukio, vihersuunnittelija Pirjetta Sipiläinen-Salo, rakennusvalvontayksikön päällikkö Mikko Nurminen sekä kaupunginhallituksen edustajat Arto Nurmi, Mikael Ropo, Milka Tommila ja Jyrki Levonen.

Arviointiryhmä esittää kaupunginhallitukselle, että ryhmän Hirvimäki, Kuronen, Laaksonen ja arkkitehtitoimisto NOAN Oy:n laatima kilpailuehdotus julistetaan Kirjurinluodon laatu- ja konseptikilpailun voittajaksi sekä neuvottelukumppaniksi maanvuokra- ja toteuttamissuunnitelmien neuvotteluihin. Arviointiryhmä esittää myös, että kaupunginhallitus valtuuttaa toimialojen toimivaltaiset tahot sopimusten ja kaupungin osaksi jäävien toteutusten neuvottelukumppaneiksi. Valtuutuksen saaneena tahot valmistelevat sopimukset kaupunginhallituksen sekä toteutussuunnitelmat teknisen lautakunnan päätöksentekoa varten. Kilpailuohjelman mukaisesti maanvuokrasopimus ja toteutussopimus allekirjoitetaan, kun alueen luovutuksen sopimuskokonaisuutta koskeva kaupunginhallituksen päätös on lainvoimainen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää:

  • todeta, että jätetty kilpailuehdotus on arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja soveltuu kansallisesti merkittävän Kirjurinluodon maisemaan.
  • hyväksyä sen, että korvauksena ehdotuksesta kaupunki maksaa kilpailuohjelmassa mainitun suuruisen 20 000 euron palkkion.
  • todeta, että osana asian jatkovalmistelua tulee selvittää talviuintia koskevat toteutusmahdollisuudet kyseisessä paikassa, ja tästä Porin kaupungille aiheutuvat kustannukset.
  • todeta, että maanvuokra- ja toteutussopimusten valmistelu voi käynnistyä vasta sen jälkeen, kun edellä mainittu selvitys on esitetty hyväksytysti kaupunginhallitukselle.
  • todeta, että ehdotuksen jättäneelle varataan mahdollisuus täydentää liiketoiminta-, rahoitus- ym. suunnitelmiaan sekä mahdollisuus vetäytyä hankkeesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kilpailuehdotuksen laatijat, arviointiryhmän jäsenet, tonttipäällikkö Elisa Laine, infrayksikön päällikkö Toni Haapakoski

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Siltä osin kuin päätös on valituskelpoinen, siihen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella. Muulta osin päätös on muutoksenhakukiellossa kuntalain 136 §:n perusteella.

Oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.