Kaupunginhallitus, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 302 Kantelu Porin kaupungille Musan puiston harvennuksen toteuttaminen

PRIDno-2024-20

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Toni Haapakoski, Yksikön päälikkö, infrayksikkö, toni.haapakoski@pori.fi

Perustelut

Musanpuistossa tehdystä hakkuusta on 2.1.2024 tehty kantelu, joka on osoitettu kaupunginvaltuustolle ja kaupunginhallitukselle. Kantelu on esityslistan liitteenä.

Musanpuiston harvennushakkuu, noin 2 ha otettiin vuosien 2022 – 2023 ohjelmaan, koska metsästä kaatui yksi puu viereisen tontin rakennuksen päälle. Asukkailta oli myös tullut yhteydenottoja puuston suhteen. Metsikön puusto arvioitiin Infran kunnossapidon toimesta osin heikkokuntoiseksi. Edellä olevan johdosta kohteen hakkuuta päätettiin aikaistaa vuosilla. Asia on käsitelty Teknisen lautakunnan kokouksessa 25.1.2022 § 12. Teknisen lautakunnan esityslista on julkaistu ennen kokousta kaupungin verkkosivuilla ja lautakunnan pöytäkirja liitteineen on pidetty yleisesti nähtävänä kuntalain 140 §:n mukaisesti. Päätöksen liitteessä ”vuosien 2022 – 2023 metsien hakkuukohteiden määrittely”, oli karttakuva kohteesta ja selostuksena harvennushakkuu. Kohde ja karttatieto hakkuusta on julkaistu myös Infran kunnossapidon nettisivulla.

Hakkuu suoritettiin vuonna 2023. Hakkuumäärät olivat tukkia 90 m3 ja kuitua 240 m3, yhtensä hakkuumäärä 140 m3 / ha. Hakkuun jälkeen hakkuualueelle jäi kasvavaa puuta 179 m3 / ha. Suurin osa jättöpuuta on varttunutta hyväkuntoista mäntyä. Koska metsikön puusto on nyt harvemmassa, metsän pohjalle on syntymässä pihlajavaltainen pohjapuusto lähivuosina. Hakkuuta ja se lopputulosta havainnollistaa liitteenä oleva kuvapari: Google katukuva vuodelta 2009 ja nyt huhtikuussa 2024 otettu valokuva samasta kohtaa Pormestarintietä.

Porissa ei ole tehty puistometsistä metsähoitosuunnitelmia. Infran kunnossapito valmistelee uutta Porin metsien käsittelyä koskevaa metsäohjelmaa. Tätä on esitelty kaupungin johtoryhmälle maaliskuussa 2024 ja se on tarkoitus tuoda päätöksentekoon syksyllä 2024. Metsäohjelmassa tullaan antamaan lupaus erilaisten metsien käsittelyprosesseista mm. Musanpuiston kaltaisista, asuinalueiden läheisistä metsistä ja niissä huomioitavista seikoista (esim. asukasvuorovaikutus). Metsäohjelman hyväksymisen jälkeen aiempaa pienemmille erityyppisille metsille tullaan tekemään metsäohjelmassa määriteltyjen periaatteiden mukaan metsänhoitosuunnitelmat. Taajamien läheisyyden metsille ei tulla esittämään taloudellisia tuottotavoitteita.

Infrayksikön päällikön johdolla on käyty Musanpuiston hakkuun valmistelun läpi ja valmistelu on vastannut Porin kaupungin nykyisiä käytänteitä. Tarve Musan puiston hakkuisiin on syntynyt asukkaiden tarpeista ja alueen puuston turvallisuuden varmistamisesta. Tästä johtuen harvennushakkuun valmistelussa ei tunnistettu asukkaiden erityistä kuulemistarvetta.

Infrayksikkö arvioi, millä toimenpitein asukkaiden riittävä kuuleminen voitaisiin varmistaa ja korostaa jatkossa tontteihin liittyvissä metsäkohteissa ennen hakkuita tapahtuvaa asukaskuulemista.

Kaupunginhallitus, lautakunta ja johtokunta käsittelevät niiden alaisina toimivien viranomaisten toiminnasta tehdyt kantelut. Koska tämä kantelu on osoitettu kaupunginhallitukselle, saattaa tekninen lautakunta tekemänsä kantelun käsittelyn tiedoksi kaupunginhallitukselle.

Liitteet:

- Kantelu Porin kaupungille 2.1.2024

- Kuvapari Musanpuistosta 2009 vuodelta yläkuva ja 2024 huhtikuulta alakuva

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksen kantelusta kaupunginhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi
  • Pauliina Mäenpää, johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 28.5.2024. Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Lisäksi voidaan todeta seuraavaa:

  • Kantelussa on kiinnitetty huomiota myös harvennushakkuualueen laajentumiseen päätöksenteon jälkeen (2 ha -> 2,5 ha). Päätöstä tehtäessä hakkuuraja on määritelty karttaan kaavarajan (puisto) mukaisesti. Vähäinen muutos johtuu siitä, että kaavarajaa ei ole mitattu maastoon, ja harvennus on toteutettu metsäalueella, joka osin ulottuu kohteen vieressä olevalle, rakentamattomalle katualueelle (joka on metsää). 
  • Kantelija on esittänyt taimien istuttamista alueelle. Kyseessä on ollut harvennushakkuu, jonka tavoitteena on lisätä puiden kasvutilaa ja nopeuttaa puuston kasvua ja järeytymistä. Olemassa oleva puusto muodostaa varsin nopeasti uutta kasvustoa, joten istutuksia ei tarvita.
  • Kantelussa esitetty puun myynti alueen asukkaille ja siinä huomioitava tasapuolisuus / oikeudenmukaisuus otetaan huomioon teknisen lautakunnan päätöksestä ilmenevää metsäohjelmaa ja ohjeistuksia valmisteltaessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus merkitsee edellä olevan teknisen lautakunnan käsittelyn tiedoksi ja toteaa, että kantelu ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kantelun tekijät, infrankunnossapito@pori.fi

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.