Kaupunginhallitus, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 296 Kirrinsanta 66. kaupunginosan kortteleita 1-4, Kolpantietä (osa), Kirrinsannantietä (osa) ja suojaviheralueita koskeva asemakaavan muutos 609 1771

PRIDno-2023-1417

Valmistelija

  • Otto Arponen, Asemakaava-arkkitehti, otto.arponen@pori.fi

Perustelut

Suunnittelualue sijoittuu n. 20 kilometrin päähän Porin keskustasta luoteeseen Kirrinsannan 66. kaupunginosaan. Suunnittelualue rajautuu lännessä Reposaaren maantiehen ja idässä Mäntyluoto-Tahkoluoto -rautatiehen. Kirrinsannantie rajaa aluetta etelän puolella. Kaava-alueen pinta-ala on noin 31,7 hehtaaria. Kaava-alue on Porin kaupungin omistuksessa, pois lukien Reposaaren maantien alue.

Asemakaavan tavoitteena on laatia asemakaavan muutos, joka mahdollistaa teollisuusalueen uudelleen järjestelyn. Voimassa oleva teollisuusalueen kaava ei ole toteutunut. Kaava mahdollistaa myös aurinkovoimatuotannon rakentamisen alueelle.

Suunnittelualue on voimassa olevassa asemakaavassa teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta (T-1), suojaviheraluetta (EV), yleisen tien aluetta (LT) ja katualuetta (Kolpantie ja Kirrinsannantie).

Asemakaavan muutoksella muodostuu Porin kaupungin Kirrinsanta 66. Kaupunginosan kortteli 1, teollisuus- ja varastorakennusten aluetta (T/aur), luonnonsuojelualuetta (SL-5), suojaviheraluetta (EV), yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevaa aluetta (ET-7) sekä katualuetta (Kolpantie) ja yleisen tien aluetta (LT).

Kaavaratkaisussa on hyödynnetty kaavatyön yhteydessä sekä Yyterinniemen osayleiskaavan yhteydessä laadittuja selvityksiä. Kaavatyön yhteydessä kaava-alueelle on laadittu:

  • pohjavesiselvitys
  • hulevesiselvitys
  • maaperän pilaantuneisuuden perusselvitys
  • Kokemäenjoen suiston Natura-arviointiselvitys
  • aurinkovoimalaselvitys
  • aluevaraussuunnitelma, Reposaaren maantie 

Kaavatyön yhteydessä on arvioitu kaavan vaikutuksia Kokemäenjoen suiston Natura-alueen suojeluarvoille. Kaava-alueen eteläosassa sijaitseva Levonkurkun kosteikkoalue osoitetaan kaavassa luonnonsuojelualueena. 

Reposaaren maantien ja kaava-alueella sijaitsevan Kolpantien risteysalue on osana Reposaaren maantielle laadittua aluevaraussuunnitelmaa. Kaavakartalla osoitetaan aluevaraussuunnitelmassa esitetty Reposaaren maantien ja Kolpantien liittymän edellyttämä tilavaraus.

Kaava-alueella sijaitsee vanha teollisuusjätteen kaatopaikka. Kaatopaikan alueelle on laadittu kaavatyön yhteydessä maaperän pilaantuneisuusselvitys. Selvityksessä on esitetty suosituksia jatkotoimenpiteisiin. Kaatopaikan alue on osoitettu kaavakartalla.

Kaavatyön vireilletulosta on kuulutettu 10.5.2023, osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä 10.5.2023 - 10.6.2023 ja kaavaluonnos 21.6.2023 - 1.9.2023.
Kaava-aineistoa on tarkennettu luonnosvaiheessa saadun palautteen ja tarkentuneiden suunnitelmien pohjalta. Kaava-aineistoon tehdyt merkittävimmät tarkennukset ovat luettavissa kaavaselostuksen kappaleessa 4.2.

Mielipiteet ja ennakkolausunnot on esitetty kaavaselostuksen liitteenä olevassa palauteraporteissa (liite 4 ja 5), ja ne ovat kokonaisuudessaan nähtävissä kaavatyön asiakirjoissa kaupungin asianhallintajärjestelmässä.

Tämän asemakaavan alueella tonttijako laaditaan sitovana ja erillisenä.

Asemakaavaan ei liity maankäyttösopimuksia.

Asiakirjoihin sisältyy asemakaavakartta ja -selostus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää asettaa Kirrinsanta 66. kaupunginosan kortteleita 1–4, Kolpantietä (osa), Kirrinsannantietä (osa) ja suojaviheralueita koskevan asemakaavan muutoksen 609 1771, päivätty 17.6.2024, nähtäväksi vähintään 30 päivän ajaksi ja pyytää siitä lausunnot Satakunnan pelastuslaitokselta, Pori Energia Oy Energiayksiköltä, Pori Energia Sähköverkot Oy:ltä, Gasgrid Finland Oy:ltä, Gasum Oy:ltä, Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, DNA-Länsi-Suomelta, Satakuntaliitolta, Tukesilta, Väylältä, tekniseltä lautakunnalta, elinvoima-ja ympäristölautakunnalta, ympäristöterveysjaostolta ja Porin Vedeltä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

____________

Merkitään, että Lauri Kilkku poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Suisto Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Jyrki Levonen poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Suisto Kiinteistöt Oy:n hallituksen jäsen) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Esteellisyys

  • Lauri Kilkku, Jyrki Levonen

Tiedoksi

Kuulutus, lausuntopyynnöt ja muut asianosaiset.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.