Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 22.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 Hankeavustuksen myöntäminen, Setlementti Pori ry

PRIDno-2024-1377

Valmistelija

  • Kristiina Laine, kristiina.laine@pori.fi

Perustelut

Tyttöjen Talo Pori  -hankkeen kuvaus: tyttöjen ja nuorten naisten hyvinvoinnin ja elämänhallinnan parantamiseksi Poriin on perustettu paikallisiin tarpeisiin vastaavaa Tyttöjen Talo®. Ydintehtävä on tarjota turvallinen tila ja yhteisö, jossa tyttöjen ja nuorten naisten on mahdollista kohdata toisiaan ja talon ohjaajia. Toiminta on maksutonta. Tyttöjen Talo® on suunnattu 12−29 v. tytöille ja nuorille naisille. 

Tyttöjen Talo® on suunnattu 12−29 v. tytöille ja nuorille naisille, jotka ovat haavoittuvassa asemassa johtuen mm. mielenterveyden häiriöistä, neuropsykiatrisista ominaispiirteistä, sosiaalisten suhteiden haasteista, yksinäisyydestä, kielitaidon puutteesta, etniseen taustaan perustuvasta syrjinnästä, taloudellisesta huono-osaisuudesta tai sukupuolierityisen tuen tarpeesta. Sukupuolen mukaan kohdennettu toiminta tarjoaa turvallisen tilan keskustella ja purkaa sukupuolittuneita ilmiöitä. Tyttöjen Talo - toiminnalla tuetaan kävijöiden osallisuutta ja yhteisöllisyyttä, myönteistä minäkuvaa ja vahvuuksien tunnistamista sekä tarjotaan näkökulmia naiseksi kasvamiseen. Sukupuoli- ja kulttuurisensitiivisellä työotteella vahvistetaan yksilön toimijuutta ja identiteetin kehitystä.

Tyttöjen Talo® Pori on kolmevuotinen hanke 2023−2025, hanke tulee kuitenkin jatkumaan 2026 puolelle. Hankkeen kesto on kolme vuotta, mutta Porin kaupungin avustusta haetaan tällä hakemuksella vain vuodelle 2024. 

Setlementti Pori ry on hakenut Porin kaupungilta hankeavustusta 20000 euroa Tyttöjen Talo Pori-hankkeelle ajalle 1.1.2024−31.12.2024. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 428878 euroa, josta kaupungilta haettavan avustuksen määrä on 20000 euroa vuodelle 2024 hankkeen omarahoitusosuuteen. Haettavan avustuksen osuus kokonaiskustannuksista on 4,7%. 

Nuorisoyksikön lausunto:

"Porin kaupungin nuorisoyksikkö puoltaa Setlementti Pori ry:n Tyttöjen Talo® Pori hankeavustusta. Kaupunki on päättänyt tukea nuorten hyvinvointia muun toiminnan lisäksi perustamalla erillisen nuorisoyksikön. Kaupunki ei kuitenkaan kykene vastaamaan nuorten tarpeisiin yksin, vaan se tarvitsee rinnalleen myös muita toimijoita. Nuoria kohtaavien aikuisten tarve on suuri ja on kaupungin edun mukaista tukea tehtävässä kolmannen sektorin toimintaa. Poriin avattu Tyttöjen Talo kuuluu valtakunnalliseen Tyttöjen Talo -verkostoon, joka on keskeinen osa setlementtiliikkeen nuorisotyötä. Tyttöjen Taloja toimii yhdeksällä paikkakunnalla. Porin lisäksi talot sijaitsevat Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä. Tyttöjen Talo tarjoaa 12–29 -vuotiaille tytöille ja nuorille naisille avointa ja yhteisöllistä toimintaa, ryhmiä, harrastusmahdollisuuksia, yksilöllistä tukea erilaisiin elämäntilanteisiin, seksuaalineuvontaa sekä yksilö- ja vertaisryhmätukea seksuaaliväkivaltaa kokeneille. Nuorten kasvaneen syrjäytymisen vähentäminen on tärkeä tavoite, jonka edistämiseen tarvitaan kaikkien toimijoiden yhteistyötä. Tyttöjen talo tukee tätä tavoitetta toiminnallaan. Tyttöjen Talo -työ täydentää Porin kaupungin nuorisotyötä ja tuo osaltaan erityisosaamista tyttöjen kasvun haasteisiin sekä vastaa siten myös mm. kouluterveyskyselyssä esiin nousseisiin huoliin tyttöjen osalta."

Nuorisoyksikkö puoltaa hankkeelle ajalle 1.1. 2024−31.12. 2024 avustusta 20000 euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää myöntää Setlementti Pori ry:lle Tyttöjen Talo Pori -hankkeen omarahoitusosuuteen hankeavustusta 20000 euroa vuodelle 2024.

Tyttöjen Talo® Pori on kolmevuotinen hanke 2023−2025, hanke tulee kuitenkin jatkumaan vuoden 2026 puolelle.

Avustus maksetaan elinkeinotoiminnan ostopalvelut -kustannuspaikalta 14117403 tililtä 47550.

Hankeavustuksen saajan tulee noudattaa Porin kaupungin avustusperiaatteita (KH 28.9.2020 § 501, päivitetty KH 19.12.2022 § 775). Avustusperiaatteiden mukaisesti avustus voidaan periä takaisin kokonaan tai osittain, mikäli osoittautuu, ettei avustusta käytetä ehtojen mukaisesti. Hankkeen keskeytyessä yhdistyksellä on velvollisuus maksaa saamansa hankeavustus takaisin siltä osin, kun hanke jää toteutumatta. Avustuksen saaja on velvollinen raportoimaan avustuksen käytöstä ja hankkeen tuloksista viipymättä hankkeen päätyttyä sekä hanketta toteutettaessa tuomaan esiin kaupungin osallistumisen rahoitukseen. Raportointi tapahtuu päärahoittajan raportointivelvoitteen mukaisesti. 

Päätös

Lautakunta päätti äänin 2-9 palauttaa asian takaisin valmisteluun.

Hankeavustuksen hakijalta pyydetään lisätietoja seuraavista asioista:

  • Miten hankesuunnitelma vastaa nykyistä toimintaa?
  • Riittääkö hankkeessa asiantuntijuus herkkien asioiden hoitamiseen?
  • Miksi Tyttöjen Talo on auki vain 2-3 päivänä viikossa?
  • Mihin Porin kaupungin hankeavustusta on tarkoitus käyttää?
  • Minkälaiset asiakasmäärät on ollut?

Esteellisyys

  • Hanna Raitakari

Kokouskäsittely

Merkitään, että Hanna Raitakari poistui esteellisenä (intressijäävi, osallistuminen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) hankeavustuksen hakemiseen) tämän asiakohdan käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Keskustelun kuluessa Ulrika Jussil-Puusa teki Antti Linnainmaan kannattamana ehdotuksen, jonka mukaan lautakunta päättää hylätä hankeavustuksen myöntämisen. Edelleen keskustelun kuluessa Sanna Grönmark teki Tiina Puskan kannattamana ehdotuksen, jonka mukaan lautakunta päättää palauttaa asian takaisin valmisteluun. Puheenjohtaja totesi, että keskustelun kuluessa on tehty kannatettu palautusehdotus ja koska on kannatettu myös asian käsittelyn jatkamista, niin asiasta on äänestettävä.

Lautakunta hyväksyi seuraavan äänestysesityksen:

  • JAA: Asian käsittelyä jatketaan.
  • EI: Asian palauttaminen takaisin valmisteluun.

Äänestyksessä annettiin 11 ääntä, jotka jakautuivat seuraavasti: 2 JAA-ääntä ja 9 EI-ääntä. Tyhjiä ääniä ei annettu.

Suoritetussa sähköisessä äänestyksessä äänin 2-9 lautakunta päätti palauttaa asian takaisin valmisteluun.

Äänestystulokset

  • Kyllä 2 kpl 18%

    Ulrika Jussil-Puusa, Antti Linnainmaa

  • Ei 9 kpl 82%

    Tiina Puska, Jaakko Jäntti, Sanna Grönmark, Johanna Siitari, Hanna Sinisalmi, Matti Hatanpää, Anssi Salmi, Jussi Ihamäki, Paula Kivimäki

Tiedoksi

Hakija, kasvupalvelut ja kaupunkisuunnitteluyksikkö, nuorisoyksikkö.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.